ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

0
image_pdfimage_print

                   ΠΑΜΕ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αγ. Φιλοθέης 5β,  105 56 Aθήνα

Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax  210 3802 864

E-mail : [email protected]    http://www.pamehellas.gr

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ (ΠΑΣΕΒΕ)

ΠΑΤΟΥΣΑ 2 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103809327.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΜΑΣ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

Ιπποκράτους 120 – 11472 Αθήνα, τηλ. & fax: 210 3629460

e-mail: [email protected]         web: http://www.oge.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες,

Γυναίκες και νέοι των λαϊκών οικογενειών,

Άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες και μετανάστριες

            Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ  και η ΟΓΕ σας καλούν σε ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης για το δικαίωμα όλων σε σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, καταρχήν καταργεί 3.000 κρεβάτια και 330 κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον παραχωρεί 500 κρεβάτια για να τα εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όλα αυτά  συνιστούν ραγδαία επιδείνωση  των  λαϊκών  αναγκών στην υγεία. Δεν  αφήνουν  κανένα  περιθώριο  για  αναμονή  και  αυταπάτες.

Ούτε ώρα χαμένη. Η  υγεία μας κινδυνεύει. Τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της κοινωνικής συμμαχίας για να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της σε βάρος της υγείας του λαού.

            Να μην επιτρέψουμε η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή μας περίθαλψη, η Πρόνοια να γίνει ένα όλο και περισσότερο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια.

            Η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο με  τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής που επιβάλλουν στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους προκαλούν άμεση και μακροπρόθεσμη φθορά της υγείας τους.

            Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας, των ελαστικών σχέσεων δουλιάς, της έλλειψης μέτρων υγείας-ασφάλειας, της ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων προκειμένου να εξασφαλιστούν πιο φτηνοί εργαζόμενοι για μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

            Ταυτόχρονα  μειώνουν τις δημόσιες παροχές  υγείας – πρόνοιας στο ελάχιστο και μετατρέπουν αυτή την λαϊκή ανάγκη σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας στο «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.

            ● Λένε ότι η υγεία κοστίζει ακριβά, ότι δεν αντέχει το κράτος αυτή τη δαπάνη.

            Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν αντέχει και θεωρεί σπατάλη μόνο ότι αφορά ακόμη και την ελάχιστη προστασία και φροντίδα της υγείας που απέμεινε, γιατί εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

            Δεν έχει για τη λαϊκή υγεία, όμως χρηματοδότησε με δεκάδες δις € τους επιχειρηματικούς ομίλους τα τελευταία 5 χρόνια.

● Λένε ότι με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, μονάδων υγείας του ΙΚΑ και προνοιακών ιδρυμάτων, θα μειώσουν τις δαπάνες λειτουργίας και θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις υποδομές.

            Είναι επικίνδυνοι. Αυτό το ανεπαρκές σημερινό δημόσιο σύστημα, σχεδιάζουν να το συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για κλείσιμο 10.000 δημόσιων κρεβατιών και η επιπλέον δέσμευση ενός ποσοστού κρεβατιών από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αδιαφορούν για το ότι θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στα νοσοκομεία. Δε θα υπάρχουν κρεβάτια για έκτακτα περιστατικά, για ΜΕΘ, χειρουργεία κλπ. Αδιαφορούν αν οι χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, δε βρίσκουν ούτε τώρα μια θέση σε ένα ίδρυμα ή κέντρο αποκατάστασης. Μετατρέπουν ακόμα περισσότερους ασθενείς και αναπήρους σε πελατεία των ιδιωτικών επιχειρηματικών  ομίλων  στην υγεία  και  στην αποκατάσταση.

 Όσες μονάδες υγείας θα απομείνουν στο δημόσιο, θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις που ένα μικρό μέρος των δαπανών θα πληρώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο από τους ασθενείς. Ανάλογα με  τα κέρδη που θα έχουν αυτές οι μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή θα κλείνουν στην πορεία. Γι’ αυτό προωθούν την παρακράτηση  ενός μέρους της  σύνταξης που παίρνουν  οι  χρόνια πάσχοντες και οι ψυχικά ασθενείς, ως συμμετοχή στην πληρωμή των δημόσιων μονάδων που περιθάλπτονται.

            Τα 5 € για επίσκεψη στους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα  Υγείας και πρόσφατα στα  νοσοκομεία του ΙΚΑ, που εντάχθηκαν στο Δημόσιο, αποτελούν πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει.

            Οι νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια Υγεία κατά 1 δις 300 εκατ € το 2011 και επιπλέον 350 εκατ. € κάθε χρόνο μέχρι το 2015, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση  στο όνομα του «νοικοκυρέματος» και του ελέγχου της «σπατάλης», θα έχουν τραγικές συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.  Ιδιαίτερα  θα πλήξει τους άνεργους, τους ανασφάλιστους και τις γυναίκες που έχουν αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας. Η λαϊκή οικογένεια θα συνεχίσει  να   πληρώνει πιο αυξημένα ποσά με ζεστό χρήμα και  με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή  θα  περικόπτει φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα αφού δε  θα  καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία  και δε θα έχει να πληρώσει.

● Λένε ότι η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), είναι προς όφελος του λαού.

            Κοροϊδεύουν τον κόσμο:  Η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων (απογευματινά ιατρεία) στο μεγαλύτερο μέρος της πληρώνεται από τους ασθενείς. Ο ΕΟΠΠΥ θα παρέχει μόνο  ελάχιστες υπηρεσίες ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους.  Θα επεκτείνει τις  περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και  θεραπείες. Θα αυξήσει τις πληρωμές από τους ασθενείς.

● Λένε ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μεγάλη και δεν αντέχουν να την πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

            Αποκρύπτουν όμως ότι το κόστος των φαρμάκων το καθορίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι που συνεχίζουν να έχουν υψηλή κερδοφορία. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν το 100% της δαπάνης σε χιλιάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που βγαίνουν από τη λίστα και δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία. Καταργούν  ακόμα και για τους καρκινοπαθείς και όλους τους χρόνια πάσχοντες  τη μηδενική ή τη μειωμένη συμμετοχή που είχαν.

            Εργατοϋπάλληλοι, μικροβιοτέχνες, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νεολαία των λαϊκών οικογενειών, μη συναινέσετε, απορρίψτε αυτήν την πολιτική που βάζει υποθήκη την υγεία μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση σήμερα και να έρθει η ανάπτυξη αύριο, με ισοπεδωμένα τα δικαιώματά μας και με ακόμα πιο ισχυρή την πλουτοκρατία.

            Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.

            Χρειάζεται όλοι μαζί, οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα με το ΠΑΜΕ, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις στους επαγγελματοβιοτέχνες με την ΠΑΣΕΒΕ, στους αγρότες με την ΠΑΣΥ, στους σπουδαστές με το ΜΑΣ και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων με την ΟΓΕ, να παλέψουμε για να ανατραπεί η πολιτική  της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της  υγείας.

            Η κάθε συσπείρωση, ο κάθε φορέας ξεχωριστά και όλοι μαζί στην κοινωνική συμμαχία παλεύουμε για την κατάκτηση του ώριμου και ρεαλιστικού στόχου: Η υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.

• Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας σε όλες τις πόλεις που να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕΑ, τους ψυχικά πάσχοντες, για  τις ανάγκες της πρόληψης και προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

• Ανάπτυξη δημόσιων, δωρεάν προνοιακών ιδρυμάτων και άλλων δομών ανοικτής ή κλειστής περίθαλψης για ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, χρόνια ή ψυχικά πάσχοντες.

• Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων, με κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων.

• Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και κρεβάτι, κανένα Ψυχιατρείο, Κέντρο Υγείας ή Υγειονομική Μονάδα του ΙΚΑ κανένα προνοιακό ίδρυμα.

• Κατάργηση των 5 € και κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, και τεχνικά βοηθήματα για χρόνια ασθενείς και ΑμΕΑ.

• Να απαγορευτούν  άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές ή των ΜΚΟ μονάδες υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

• Σχεδιασμός της εκπαίδευσης υγειονομικών σε αριθμό και ειδικότητες για την κάλυψη πανελλαδικά όλων των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού.

Δυναμώνουμε τη δράση μας, ενισχύουμε την κοινωνική συμμαχία, αλλάζουμε τους συσχετισμούς  δύναμης με προοπτική τις βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Για να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του στηριγμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ή όποιων άλλων είναι σε διαμόρφωση για  να το υπηρετήσουν.

Για να ηττηθούν τα στηρίγματα αυτής της πολιτικής στο συνδικαλιστικό και μαζικό λαϊκό κίνημα που σπέρνουν το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια.

Η υπεράσπιση της λαϊκής υγείας και η απάντηση στην τρομοκρατία των μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου βρίσκεται στη δύναμη του οργανωμένου ταξικού, ριζοσπαστικού κινήματος.

ΟΛΟΙ  ΣΤΗ  ΜΑΧΗ !

                                                                        ΙΟΥΛΗΣ   2011

Share.

Comments are closed.