ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Δημοσιεύτηκε στις

 

Μπροστά στην «καταιγίδα» πολλών εκατοντάδων απολύσεων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και στο σχεδιασμό από την εργοδοσία ανάλογων αντεργατικών επιλογών (απολύσεις- αφαίρεση δικαιωμάτων), το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ.

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η προστασία των εργαζομένων από την λαίλαπα της απόλυσης είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Όπως προτεραιότητα για το ΠΑΜΕ είναι η προστασία των ανέργων με την εξασφάλιση εισοδήματος για κάθε απολυμένο όταν δεν γίνεται διαφορετικά (κλείσιμο επιχειρήσεων) με 1.120€ μηνιαίο επίδομα ανεργίας για όσο καιρό διαρκέσει και να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

Ο αγώνας σήμερα των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφαρμόζεται στη χώρα μας από την κυβέρνηση της Ν.Δ., προηγούμενα από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν οι άλλες δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ έχει ξεχωριστή και σημαντική σημασία.

Στην σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν 24ωρη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για να απαντήσει η εργατική τάξη για ακόμη μία φορά στην προσπάθεια της πλουτοκρατίας και των μηχανισμών της να φορτώσουν την κρίση και τις συνέπειές της στις πλάτες των εργαζομένων. Για να οργανωθεί η πάλη κατά της ανεργίας, κατά των απολύσεων, για την προστασία των ανέργων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού απέρριψαν την πρόταση, παραπέμποντας την στις καλένδες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) συμφώνησε στο να δοθεί για μια ακόμη φορά ζεστό χρήμα στην εργοδοσία. Να δημιουργηθεί ταμείο απ’ όπου να δίνονται κεφάλαια σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν. Τρέμουν στην ιδέα μήπως και θιχτούν τα κέρδη του κεφαλαίου, στο όνομα της κρίσης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, όλες τις δυνάμεις της εργατικής τάξης να πάρουν αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια τους. Να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νέους με άθλιες μορφές απασχόλησης για να δυναμώσει η συσπείρωση και η προσπάθεια να μπουν στον αγώνα και νέες δυνάμεις. Να αγωνιστούν για να υπερασπίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις, και να διεκδικήσουν αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να εμποδίσουν την καπιταλιστική κρίση να γίνει «νεκροθάφτης» των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων, να παλέψουν και για τα καθημερινά δικαιώματα αλλά και να ανοίξουν δρόμο για μια άλλη πολιτική όπου η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα έχουν τον πρώτο λόγο. Να στηρίξουν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ που δίνει απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, στις ανάγκες της εργατικής τάξης, των ανέργων.

Διεκδικούμε:

 • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις.

 • Άμεσες – μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτιστικών υπηρεσιών και υποδομών (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος κ.α.) για τις λαϊκές ανάγκες, με κρατικές επενδύσεις.

 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

 • Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

 • Επίδομα ανεργίας 1.120€ μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά.

 • Υπολογισμού του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

 • Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4050 ημέρες ασφάλισης.

 • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

 • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους.

 • «Πάγωμα» των δανείων.

 • Επιχορήγηση ενοικίου.

 • Κρατικοί – Δωρεάν, βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί, δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Περισσότερα

Απαράδεκτη Απόφαση του δικαστηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη με την απόφασή της τάσσεται με την πολιτική...

16 Ιούλη στις 11πμ στο Υπ. Υγείας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε...

Καταγγελία στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης για την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ακόμα ένα επεισόδιο στην προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων του...