Ομοσπονδία Κλωστοϋ/ίας – Ιματισμού – Δέρματος : Για την πανδημία και το νέο συνδικαλιστικό νόμο

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του κορονοϊού απαίτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στους μαζικούς χώρους δουλειάς, τα μεγάλα εργοστάσια αλλά και στα φασονατζίδικα του ιματισμού που η υγεία των εργαζομένων βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια, των ανύπαρκτων κρατικών ελέγχων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με κορωνίδα στην προπαγάνδα της την “ατομική ευθύνη” συνέχιζε όλο το προηγούμενο διάστημα να παίρνει μέτρα χτυπήματος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας, των επιχειρηματικών ομίλων προσαρμόζοντας ακόμα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και στη συνέχεια των βιομηχάνων.

Τα δεκάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς, τα 18 κρούσματα στο εκκοκκιστήριο στη Λειβαδιά, επιβεβαιώνουν ότι με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται για τους εργαζόμενους σε παγίδες κορονοϊού.

Σε αυτές τις συνθήκες αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και την κάλυψη με επίδομα ανεργίας όλων των ανέργων ψηφίζει νέο πτωχευτικό νόμο για να ξεσπιτώνει και να αρπάζει το εισόδημα των εργαζομένων, φτιάχνει προγράμματα απασχόλησης για να προσφέρει στην εργοδοσία τζάμπα εργαζόμενους, με μισθούς 200 ευρώ!

Η κυβέρνηση απαντάει με καταστολή, με νόμους που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, με ισχυρά εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Αποκορύφωμα αυτές τις μέρες είναι οι κυβερνητικές διαρροές για το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Με τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αλλά και στελεχών της κυβέρνησης ετοιμάζονται να φέρουν έναν νόμο στα μουλωχτά και αιφνιδιαστικά. Έναν νόμο όπου θα ξεκινάει διώξεις απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, στην ομοσπονδία και τα συνδικάτα του κλάδου. Ένα νόμο που θα μας απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε και να βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η Διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ στις 18/10 πήρε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό τερατούργημα.

 Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.

Έξω το κράτος και οι μηχανισμοί του από τη λειτουργία και τη δράση των Σωματείων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο, απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αναδείξαμε και διεκδικήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτά που έπρεπε “χθες” να είχε πάρει:

  • Να δυναμώσει το σύστημα υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας.
  • Να δυναμώσουν τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Να τηρούνται και κυρίως να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα υγείας στους εργασιακούς χώρους που αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού.
  • Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα 
  • Να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με επίδομα ανεργίας
  • Να μη μειωθούν οι μισθοί καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης
  • Να υπάρχουν τεστ κορονοιού δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους και να σταματήσει η έμμεση άσκηση πίεσης μέσω της ατομικής ευθύνης που οδηγούσε εργατικές οικογένειες να πληρώνουν τα τεστ από το υστέρημα τους
  • Να μην εντατικοποιηθεί η εργασία λόγω της τηλεργασίας
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να είναι ασφαλή σε συνθήκες πανδημίας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές εταιρείες.
  • Να προστατεύουν οι μαθητές στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν προσλήψεις σε δάσκαλους, καθηγητές, καθαρίστριες.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι Από το Σικάγο του 1886, ως τους 11...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Όλοι 10:30 το...

Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας: Νέα απόλυση στον Αντ1 Θεσσαλονίκης

Για άλλη μια φορά ο τηλεοπτικός Σταθμός του Αντ1 έδειξε το σκληρό και αδίστακτο ...