Κεντρική Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης 7 Φλεβάρη

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- ΕΣ

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις αψήφησαν την τρομοκρατία , την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και έδωσαν περήφανη ταξική απάντηση στην βάρβαρη επίθεση .

Ψηλά την σημαία του αγώνα

Ψηλά την σημαία του ΠΑΜΕ

Ψηλά την σημαία της κοινωνικής συμμαχίας

Ο κάθε ένας και η κάθε μια στο πόστο του στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο γιαπί, στο σχολειό, στην γειτονιά παντού μπροστάρηδες στον αγώνα του ξεσηκωμού της αντεπίθεσης.

Να ανταποκριθούμε όλοι και όλες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Αυτή την ώρα η εργατική τάξη έχει μία και μόνη επιλογή ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα

Ξεσηκωμός σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς.

Όχι άλλη αναμονή όχι άλλες αυταπάτες τώρα είναι η ώρα για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να βγάλει συμπεράσματα να ακούσει την φωνή του ΠΑΜΕ

Δεν μας πίστευαν πολλοί εργαζόμενοι όταν μιλούσαμε ότι απέναντι μας είχαμε δυνάμεις αδίστακτες ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν στο πιο στυγερό έγκλημα για να σώσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων

Σήμερα δεν υπάρχουν ποια περιθώρια για αυταπάτες.

Το κεφάλαιο δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή.

Οι πολιτικοί του εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ είναι το ίδιο αδίστακτοι. Η προστυχιά τους δεν έχει όρια κρύβονται πίσω από την τρόικα για να δικαιολογήσουν την υπογραφή τους στο σφαγιασμό της εργατικής τάξης. Κρύβονται πίσω από την τρόικα όλοι ανάμεσα τους και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ

Είναι κοινοί απατεώνες όταν λένε ότι έσωσαν το 13 και14 μισθό και την ίδια στιγμή βάζουν την υπογραφή τους στην κατάργηση του κατώτερου μεροκάματου και των κλαδικών ΣΣΕ.

Είναι ψεύτες απατεώνες και ξεδιάντροποι Τα μέτρα που παίρνονται είναι μέτρα που πριν από όλα υπηρετούν τις αξιώσεις των βιομηχάνων και των τραπεζιτών για τζάμπα εργατική δύναμη.

Παραδίδουν την νεολαία τα παιδιά μας στην πιο άγρια εκμετάλλευση, τα θέλουν σκλάβους να δουλεύουν για ψίχουλα

Αυτό το ‘αίσχος η εργατική τάξη δεν πρέπει να το αποδεχτεί.

 

Πρέπει να γίνει συνείδηση και καθαρό για κάθε εργαζόμενο Κυβέρνηση, τρόικα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ με τις αποφάσεις τους περνούν βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη στο λαό προκειμένου να σώσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα.

Αποφάσισαν

 • Την επιβολή πρόσθετων μέτρων το 2012,ύψους 3,3 δισ. ευρώ

 • Την μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% δηλαδή στα 500 ευρώ . Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των επιδομάτων , την μείωση του επιδόματος ανεργίας, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία που μαζί με την Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αυτό που ονομάζουν « μη μισθολογικό κόστος» κατά 10-15%. θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους κεφαλαιοκράτες, θα γκρεμίσει τα ασφαλιστικά ταμεία , θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για τις συντάξεις , την υγεία την πρόνοια. Είδη το ομολογούν ανοιχτά ότι θα έχουμε καινούργιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

 • Μείωση των μισθών 20% σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, Κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και χιλιάδες απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

 • Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω των καταργήσεων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του στενού δημοσίου τομέα 15.000 θα γίνουν μέσα στο 2012 και 150.000 μέχρι το 2015

 • Οι μειώσεις των κονδυλίων στους ΟΤΑ θα οδηγήσουν τους δήμους σε απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, παραχώρηση μέρους ή όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως η καθαριότητα κ.ά.) σε ιδιώτες.

 • Νέα επιδρομή στις επικουρικές συντάξεις που αποτελεί μέρος της γενικότερης επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 15-40% με συνέπεια να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η ζωή εκατομμυρίων συνταξιούχων

 • Ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΡΕΥΜΑ Κ.Λ.Π)

 • Επιταχύνουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων σε στρατηγικούς της οικονομίας ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΕΛΠΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ είναι μόνο ορισμένες από τον κατάλογο.

 • Οι απολύσεις, η κατάργηση των ΣΣΕ, η γενικευμένη προσπάθεια σε κάθε κλάδο των εργοδοτών για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, είναι καθημερινά φαινόμενα και θα πάρουν έκταση. 

 

Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό και κάθε φορά που θα έρχεται η ώρα για καινούργιο δάνειο θα επαναλαμβάνεται το ίδιο τροπάρι των εκβιασμών.

Τα μέτρα αυτά προστίθενται στα μέτρα που έχουν παρθεί το προηγούμενο διάστημα, μετατρέπουν τους μισθούς σε χαρτζιλίκι τις συντάξεις σε επίδομα φτωχοκομείου οδηγώντας τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση.

Μας φοβερίζουν με την απειλή της χρεοκοπίας, όμως ήδη οι εργαζόμενοι χρεοκοπούν κάθε μέρα με τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν γιατί φοβούνται την δύναμη του λαού, φοβούνται την δύναμη μας.

Το κούρεμα του χρέους ακόμα και αν είναι 100% θα κληθούν να το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα με το εισόδημα και τα δικαιώματα τους

Κερδισμένοι είναι οι καπιταλιστές που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται μέσα στην κρίση. Από τις μέχρι τώρα περικοπές σε μισθούς και μεροκάματα έχουν τσεπώσει πάνω από 9,2 δις ευρώ Πάνω από 2 δις θα είναι τα πρόσθετα κέρδη τους μόνο από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Στην επίθεση αυτή άξιο συμπαραστάτη έχουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό στην ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τις ομοσπονδίες που έχουν πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ.

Μέρες τώρα στον «κοινωνικό διάλογο» διαπραγματεύονται με τους ληστές της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα κρύφτηκαν στο κάλεσμα ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, δεκάδων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων αρνήθηκαν την προκήρυξη απεργίας. Στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων. Με την συμμετοχή τους στο διάλογο αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους και έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να σχεδιάσουν τα εγκλήματα τους. Είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχαν άλλη στάση. Η σημερινή απεργία που κήρυξαν είναι άσφαιρη ντουφεκιά δεν θέλουν να παλέψουν, δεν έχουν διαθέσει για αγώνα δεν έχουν τέτοια στρατηγική.

Η συμμετοχή τους στο «κοινωνικό διάλογο» είναι αποδοχή της αισχρής και μαύρης προπαγάνδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων που λέει ότι οι εργάτες είναι κόστος για αυτό και πρέπει στο όνομα της ανταγωνιστικότητα , να κοντύνουν να μικρύνουν. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού που είτε συμμαχούν ανοιχτά, όπως έκαναν στο Βόλο οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, με την εργοδοσία είτε αρνούνται μαζί με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση όπως κάνουν στις ομοσπονδίες των πρώην ΔΕΚΟ και αλλού.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, να ξεσηκωθεί να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της , να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις να τους φοβίσουμε να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο να ανατραπεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κάτω από την πίεση και την δράση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών , της νεολαίας και των γυναικών.

 

Ο ηρωικός αγώνας των εργατών της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ που σήμερα συμπληρώνει 100 ημέρες απεργίας ενάντια στην βάρβαρη αυτή πολιτική φωτίζει τον δρόμο της εργατικής τάξης, προκαλεί τον φόβο στους καπιταλίστες και τα τσιράκια τους. Δείχνει ότι μόνο η πάλη που αντιμετωπίζει την επίθεση της εργοδοσίας εκεί που δένεται το ατσάλι , στον τόπο δουλειάς , στον κλάδο , που αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου είναι αυτή που μπορεί να έχει αποτελέσματα και όχι οι «κοινωνικοί διάλογοι» και οι κάθε λογής αγανακτισμένοι που κάνουν προτάσεις μέσα στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας , προτάσεις που δεν αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα .

 

Η πάλη για να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο, να φύγει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ θα είναι το πρώτο βήμα. Δεν αρκεί.

Να διώξουμε τα κόμματα της πλουτοκρατίας αλλά να διώξουμε και την τάξη που εξουσιάζει. Μόνο η εργατική εξουσία με τους συμμάχους της μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω γιατί αυτή η εξουσία θα είναι η εξουσία στους τόπους δουλειάς, θα πάρει απ´ τους καπιταλιστές την οικονομία στα χέρια της, θα τη μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία.

 

Η εναλλακτική πρόταση στην σημερινή κατάσταση είναι η εργατική λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την Ε.Ε και την μονομερή διαγραφή του χρέους μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φαύλος κύκλος της κρίσης

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ με την κοινωνική συμμαχία για να ανατρέψουμε την βαρβαρότητα

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε στην πάντα κάθε δύναμη που στέκεται εμπόδιο. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ παντού

Όχι άλλη αναμονή όχι άλλες αυταπάτες.

Να τους κάνουμε την ζωή κόλαση πριν κάνουν αυτή την δική μας

 

Με την σημερινή μας απεργία και συγκέντρωση παίρνουμε απόφαση και Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις για:

 • Να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις

 • Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα

 • Να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία

 • Απομονώστε και τιμωρήστε όποιον βάλει την υπογραφή του στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας

 • Έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους

 • Να πληρώσει η πλουτοκρατία

 • Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

 

Πρέπει να φύγουν! Πρέπει να σαρωθούν!

Δεν πρέπει να μείνει ίχνος παρουσίας τους σε μια γη ποτισμένη με αίμα για να εξασφαλιστεί κάθε μεροκάματο, κάθε ένσημο, κάθε κρεβάτι στο νοσοκομείο, κάθε σχολική αίθουσα.

Με οργάνωση και πάλη να εμποδιστεί η ψήφιση της δανειακής σύμβασης .

Να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ανατραπεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου μέχρι να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία.

 

Δεν παραδινόμαστε στους σφαγείς του λαού!

Μία επιλογή έχουμε: `Η τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα,

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ

 

Το ποτάμι της οργής δεν γυρίζει πίσω

 

Συνεχίζουμε με το συλλαλητήριο της ΠΕΜΠΤΗΣ στις 5:30 το απόγευμα στο Πεδίο του Άρεως από όπου θα στείλουμε μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις.

Προετοιμαζόμαστε για νέα κλιμάκωση

Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς σε κάθε γειτονιά

Ότι κέρδισε η εργατική τάξη στα χρόνια που πέρασαν το κέρδισε παλεύοντας κόντρα στους νόμους κόντρα στους συσχετισμούς και την θέληση των καπιταλιστών.

Συνεχίζουμε αυτή τη γραμμή της ταξικής πάλης τη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής.

Κάτω τώρα η μαύρη συμμαχία τρόικας, κυβέρνηση και πλουτοκρατίας.

Περισσότερα

Ομιλία του Γ. Στεφανάκη, Συνδικάτο Επισιτισμού μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη

Ομιλία στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη 5/11/23 Συνάδελφοι συναδέλφισσες, όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα...

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 16.9.23

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο Συλλαλητήριο στο...

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...