ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

0
image_pdfimage_print

 

Για μια ακόμα φορά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως δεξί χέρι των εργοδοτών και των κυβερνήσεων στην υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδίων.

Σε μια περίοδο που η πάλη της εργατικής τάξης πρέπει να ξεδιπλωθεί με κύριο σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ η ΓΣΕΕ μαζί με το ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στην Ο.Κ.Ε. (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) συνδιαμορφώνουν κλίμα συναίνεσης, προπαγανδίζοντας ότι εργάτες και καπιταλιστές θίγονται εξίσου από την κρίση και άρα απαιτείται συστράτευση για την επίλυσή της και την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Πρώτη η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσέτρεξε να ζητήσει από το ΣΕΒ συμφωνία σε μέτρα που αποτελούν την αντεργατική στρατηγική της Λισσαβόνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σταθερή επιδίωξη του ΣΕΒ. Γι’ αυτό άλλωστε δέχεται τα συγχαρητήρια του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Γι’ αυτό έχει την αμέριστη συμπαράσταση και συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνδιαμορφωτής της αντιλαϊκής πολιτικής, του σχεδιασμού της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου.

Κανείς εργαζόμενος, κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να ξεχάσει:

 • τη συμφωνία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού με τις ομαδικές απολύσεις αρκεί να είναι αιτιολογημένες.

 • τη συμφωνία με την μερική απασχόληση.

 • τη συμφωνία με την λογική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αρκεί να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 • τη συμφωνία με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας αρκεί να συνοδεύεται από αντισταθμιστικό όφελος για τους εργαζόμενους.

 • τη συμφωνία με τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα.

 • την υπογραφή διετών συλλογικών συμβάσεων με την επαίσχυντη αύξηση των 77 λεπτών και 1 Ευρώ.

 • τη συμφωνία με την επιδότηση των βιομηχάνων με ζεστό χρήμα για την δημιουργία δήθεν θέσεων εργασίας.

 • τη συμφωνία με τα 28δις που δόθηκαν στους τραπεζίτες.

Τα 11 σημεία της κοινής συμφωνίας ΓΣΕΕ και ΣΕΒ αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της ΓΣΣΕ, γιατί επιχειρεί να περάσει στην εργατική τάξη ότι είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να κάνουν θυσίες και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης.

Και τα σημεία του κοινού πλαισίου ΓΣΕΕ – ΣΕΒ αποκαλύπτουν την εχθρική στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού απέναντι στην εργατική τάξη. Αποκαλύπτουν την προσπάθειά του να υπονομεύσει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, την οργάνωση της πάλης ενάντια στην Ε.Ε., το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Το βαθιά αντεργατικό κοινό υπόμνημα των 11 προτάσεων του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, μαζί με το αισχρό κείμενο της Ο.Κ.Ε., της «εθνικής κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας» οι εργαζόμενοι πρέπει να τα πετάξουν στα σκουπίδια.

Το κοινό πλαίσιο

  • Συμφωνούν για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας στο όνομα της ανεργίας

  • Συμφωνούν στην κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας για τους νέους. Η εργοδοσία ουσιαστικά απαλλάσσεται και αυξάνει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της. Χτυπιούνται έτσι και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Συμφωνούν με το δήθεν πρόσχημα απλοποίησης των διαδικασιών πρόσληψης για να μπορεί η εργοδοσία ελεύθερα να προσλαμβάνει και να απολύει, να χρησιμοποιεί τους εργάτες οπουδήποτε ανάλογα με τις ανάγκες της.

  • Συμφωνούν να τηρείται η αντιδραστική εργατική νομοθεσία που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μπροστά και στην καπιταλιστική κρίση. Η εκ περιτροπής εργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μερική απασχόληση κλπ.

  • Συμφωνούν στη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και στην προώθηση των επαγγελματικών ταμείων.

  • Συμφωνούν να δίνεται ζεστό χρήμα σε εταιρείες που “αντιμετωπίζουν δυσκολίες” όπως λένε.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Καμία εμπιστοσύνη, καμιά στήριξη σε αυτές τις ηγεσίες. Έχουν τεράστιες ευθύνες για τον ευνουχισμό και εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Να μη σκύψουν το κεφάλι στα καλέσματα υποταγής που τους απευθύνουν οι καπιταλιστές, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι αξιωματούχοι της Λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε., τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της υποταγής.

Να συσπειρωθούν μαζικά στο ΠΑΜΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στα Σωματεία. Αποφασιστικά να αντισταθούν. Να βάλουν πλάτη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής σε συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους προοπτική.

Να πάρουν αποφασιστικά μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 2 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Να την μετατρέψουν σε ημέρα δράσης ενάντια:

 • Στην Ε.Ε. και τις αντεργατικές της αποφάσεις

 • Στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις εχθρικές και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους συμφωνίες του με τους καπιταλιστές

 • Να απορρίψουν και να γυρίσουν πλάτη στις εκκλήσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των βιομηχάνων

Οργάνωση και αγώνα με το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.