ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ – ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

0
image_pdfimage_print

 

Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές στο χώρο του εμπορίου και ο ΣΕΛΠΕ – ΣΕΣΜΕ επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ολοκληρώσουν το χτύπημα στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Σ΄ αυτή τους την προσπάθεια τώρα βρήκαν σύμμαχο τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, που αποδέχεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπό προϋποθέσεις όπως λέει.

Δε μπορούν να ανεχτούν να υπάρχει μέρα ξεκούρασης και δικαιώματα των εργαζομένων και επιζητούν την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους. Απαιτούν δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα, εργαζόμενους φυλακισμένους μέχρι τα μεσάνυχτα στους χώρους δουλειάς, δουλειά 24 ώρες των 24ωρο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από κοντά σπεύδει να υλοποιήσει τις εντολές των αφεντικών της, των μονοπωλίων των πολυεθνικών, των μεγαλεμπόρων. Σπεύδει να υλοποιήσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυβέρνηση και μονοπώλια επιδιώκουν να δώσουν διπλό χτύπημα:

Στους εργαζόμενους με

  • Το χτύπημα της πλήρους και σταθερής δουλειάς, με την αύξηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου

  • Την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς

  • Την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου

  • Την αφαίρεση κάθε ίχνους ελεύθερου χρόνου

Στους αυτοαπασχολούμενους που θα συνθλιβούν από τη δράση των πολυεθνικών και εκατοντάδες μικρά καταστήματα θα κλείσουν, θα αφανιστούν αυτοαπασχολούμενοι αυξάνοντας την ανεργία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Από αυτή την αντεργατική επίθεση θα χτυπηθούν και άλλοι κλάδοι που είναι στενά δεμένοι με το εμπόριο.

Στόχος της κυβέρνησης και των μονοπωλίων είναι να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου προς όφελος των πολυεθνικών και των αλυσίδων, όπως ήδη έχει γίνει στα τρόφιμα, όπου περίπου 10 όμιλοι μονοπωλούν το 80% της αγοράς και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Χρησιμοποιούν σαν επιχειρήματα την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και τη δήθεν αύξηση των θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα όμως των εργαζομένων δεν είναι η έλλειψη χρόνου για να ψωνίζουν, αλλά η έλλειψη χρημάτων λόγω και των απαράδεκτων μισθών και μεροκάματων. Πρόσφατη άλλωστε είναι η υπογραφή της άθλιας σύμβασης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ του ενός ευρώ αύξηση. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, γιατί με την απελευθέρωση ήδη του ωραρίου έγιναν απολύσεις εργαζομένων με πλήρη και σταθερή δουλειά και αντικατάστασή τους με εργαζόμενους με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο. Γιατί όχι μόνο δεν υπήρξαν μειώσεις τιμών, αλλά η ακρίβεια συνεχώς μεγαλώνει και οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη. Γιατί έχει χειροτερέψει η ποιότητα των προϊόντων σε όλα τα είδη. Γιατί οι πολυεθνικές θέλουν να καθορίζουν τις τιμές, την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Βαριές ευθύνες έχει το ΠΑΣΟΚ, γιατί το σημερινό ωράριο είναι αποτέλεσμα και της δικής του πολιτικής, των νόμων που ψήφισε όταν ήταν κυβέρνηση, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμους που καταργούν την Κυριακάτικη αργία π.χ. στα αθλητικά γήπεδα και σε αθλητικούς χώρους.

Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, ο οποίος αποδέχεται το απελευθερωμένο ωράριο. Άλλωστε οι δυνάμεις του στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και υπέγραψαν μαζί με την εργοδοσία την απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ενώ συμφωνεί με το απελευθερωμένο ωράριο, δηλώνει τάχα τη διαφωνία της με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Απέναντι σ΄ αυτήν την επίθεση πρέπει να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να απαντήσουμε αποφασιστικά και να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων και της κυβέρνησης να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία. Η κοινή δράση, ο συντονισμός και η αγωνιστική απάντηση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδιά τους. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση, καταδικάζουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων να καθορίζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή. Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας

  • Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο

  • Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

  • Πλήρη και σταθερή δουλειά. 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο

  • 1.400€ κατώτερο μισθό, 1.120€ σύνταξη, 1.120€ επίδομα ανεργίας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.