Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου

Οι εξελίξεις στην ΟΑ αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη

0
image_pdfimage_print

 

Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση προκρίνουν το κλείσιμο, την εκκαθάριση και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αυτό προκύπτει και από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών που έγιναν ύστερα από τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της ΕΕ, Ζακ Μπαρό.

Από το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι δημόσιες αερομεταφορές και ειδικότερα η Ολυμπιακή Αεροπορία (Ο.Α.) έχουν μπει στη μέγγενη της στρατηγικής του κεφαλαίου, στη στρατηγική της διαβόητης ανταγωνιστικότητας – βαρβαρότητας.

Στη βάση αυτής της στρατηγικής και για την εξυπηρέτησή της, είχαμε την «απελευθέρωση» – ιδιωτικοποίηση των κρατικών αερομεταφορών, των υπηρεσιών εδάφους, την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, την κατάργηση του εθνικού εναέριου χώρου στα πλαίσια του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου», την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στοχοπροσηλωμένες στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Μέσα από προγράμματα «εξυγίανσης» το σπάσιμο σε δύο εταιρείες, προχώρησαν στην απαξίωση του δημόσιου αερομεταφορέα, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στη συρρίκνωσή του, ιδιωτικοποιώντας μια σειρά υπηρεσιών και τομέων του.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μπουν στις αερομεταφορές ιδιωτικές εταιρείες με προνομιακούς όρους σε βάρος του δημόσιου αερομεταφορέα της ΟΑ και να συρρικνωθεί το πτητικό έργο του σε βάρος των άγονων γραμμών.

Η ένταση του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές που προέκυψε με την είσοδο αυτών των ιδιωτικών εταιρειών, επέφερε μείωση του προσωπικού και των αποδοχών του και εντατικοποίηση της εργασίας του, με αρνητικές επιπτώσεις για τους επιβάτες και την ασφάλεια των πτήσεων.

Οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών – Επικοινωνιών, απαξιώνουν παραπέρα την ΟΑ, την οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για να δοθεί στον ιδιώτη που θα την πάρει και ένας γενναίος μποναμάς 540 εκατ. Ευρώ.

Όλα αυτά συνιστούν δυσοίωνες εξελίξεις όχι μόνο για τους εργαζόμενους στη ΟΑ, αλλά και για όλο το λαό που θα κληθεί να πληρώνει ακριβές, μη ασφαλείς και σε επιλεγμένους μόνο προορισμούς πτήσεις.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη πάλη τους και να δώσουν αποφασιστική απάντηση. Οι εξελίξεις στην ΟΑ δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους σε αυτήν, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη. Καταγγέλλει και καταδικάζει αυτές τις εξελίξεις στην ΟΑ και θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να αποτραπούν οι αντιλαϊκοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί, αλλά και για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των αερομεταφορών. Θα πρωτοστατήσει για την δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα ενιαίο κρατικό φορέα αερομεταφορών με όλες τις λειτουργίες του κάτω από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο που θα εγγυάται:

  • Την ασφάλεια, την προστασία και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

  • Τη φθηνή, χρήση γρήγορων και ασφαλών αερομεταφορών.

  • Τη σταθερή και ασφαλή δουλειά των εργαζομένων με δικαιώματα και αμοιβές αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.