Ανακοίνωση – Καταγγελία

0
image_pdfimage_print

Ανακοίνωση – Καταγγελία

            Η κατάθεση «προτάσεων» της ΓΣΕΕ για τη «ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις εργολαβίες» αποτελεί ένα καλό στήριγμα των βάρβαρων εργασιακών σχέσεων. Προτείνει επί της ουσίας τη δια νόμου και ντε φάκτο αποδοχή αυτού του άθλιου εργασιακού καθεστώτος. Στα πλαίσια των προτάσεών της ισχυρίζεται ότι η μέχρι τώρα «μείωση κόστους εργασίας δεν έχει φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», συμφωνώντας με αυτό τον τρόπο με το καθεστώς, αρκεί ο «πελάτης», δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι δημόσιες υπηρεσίες, να πληρώνουν λιγότερα, μεγιστοποιώντας τα κέρδη και τα οφέλη τους. Στηρίζει ένα καθεστώς όπου αποτυπώνεται η αποθέωση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή το ανελέητο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, η μέγγενη όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

            Η θέση της αρνείται το δικαίωμα της μόνιμης σταθερής δουλειάς, αφού οι εργολαβίες διαχρονικά χρησιμοποιούνται ως όχημα για τη μείωση θέσεων εργασίας, τη σύνθλιψη δικαιωμάτων. Σε άλλο σημείο της πρότασης λέει να μπει πλαφόν χαμηλής τιμής με βάση το άθροισμα των υλικών που απαιτούνται και των ημερομισθίων για μια συγκεκριμένη εργασία. Κοροϊδεύει και εμπαίζει τους εργαζόμενους, λέγοντας τους ότι άμα βγάζει πολλά ο εργοδότης, δε θα τους τσαλαπατά τις όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει.

            Οι εργολαβίες αποτελούν μια εύφορη κοιλάδα κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, αφού πραγματοποιείται τμήμα αναγκαίων εργασιών και υπηρεσιών στα πλαίσια μιας παραγωγικής διαδικασίας με πολύ λιγότερη μισθολογική δαπάνη. Κατά συνέπεια, παραχωρούν σε διάφορους «γύπες» το περιθώριο να ληστεύουν την εργατική τάξη στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Μια ματιά μόνο στην κρατούσα κατάσταση στις εργολαβίες εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το εφιαλτικό τοπίο για ωράρια, μισθούς, ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ. Η τρομοκρατία δε, οργιάζει. Η κατάσταση αυτή ή καταργείται και ανατρέπεται, ή συντηρείται και συνεχίζει να σμπαραλιάζει την ψυχή και το σώμα της εργατικής τάξης.

            Η ηγεσία της ΓΣΕΕ νομιμοποιεί στις λαϊκές συνειδήσεις τα κολαστήρια των εργολαβιών. Καλλιεργεί αυταπάτες, ότι με ταξική συνεννόηση και κάποιες ψευτορυθμίσεις όλα διορθώνονται. Η ευθύνη τους για το υπερεκμεταλλευτικό καθεστώς των εργολαβιών είναι τεράστια.

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Share.

Comments are closed.