Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου

«Ούτε βήμα πίσω»

0
image_pdfimage_print

 

Η πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά χρονικά συμμετοχή των εργαζομένων του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα στην σημερινή 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία ταρακούνησε το Πανελλήνιο με το παλμό, τη ζωντάνια και τη μαχητικότητα.

Όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών υπολογίζει τους διαδηλωτές της Αθήνας σε 130 χιλιάδες εμείς γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Η σημερινή εργατοθάλασσα δεν εμφανίστηκε σαν κεραυνός εν αιθρεία. Προέκυψε σαν αποτέλεσμα του αντιλαϊκού χαρακτήρα και της οξύτητας των αντιασφαλιστικών μέτρων, έκφραζε την οργή και την αντίθεση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική της κυβέρνησης, αντανακλούσε την σταθερή, συνεπή και πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και επιβεβαίωνε ότι οι ελιγμοί και οι μανούβρες της Κυβέρνησης που έγιναν κάτω από την γενική κατακραυγή δεν κατάφεραν να αναπροσανατολίσουν την Εργατική Τάξη και όλους τους εργαζόμενους.

Το αγωνιστικό μεγαλείο που έζησε σήμερα η Αθήνα δεν ήταν το μοναδικό. Σε κάθε πόλη, σε κάθε συγκέντρωση, η ρωμαλέα παρουσία των διαδηλωτών σφράγισε τον φετινό Απρίλη. Το μήνυμα είχε πολλούς αποδέκτες.

Σ’ ολόκληρη την Ελλάδα που σήμερα σείστηκε η απαίτηση που κυριάρχησε ήταν : «ούτε βήμα πίσω».

Τώρα επιβάλλεται :

 • Να αποσυρθούν και να ριχτούν στο καλάθι των αχρήστων τα μέτρα, κι όχι να συντηρηθούν στην κατάψυξη του Κυβερνητικού ψυγείου.

 • Κανένα παζάρι, κανένας Κοινωνικός Διάλογος με την Κυβέρνηση.

 • Κλιμάκωση του Αγώνα και ξεδίπλωμα της Εργατικής Αντεπίθεσης.

Ο Αγώνας μας μετά την Απεργία περνά σε κρίσιμη και λεπτή φάση. Τώρα επιβάλλεται να ανέβουν οι μορφές πάλης και να αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα για Κοινωνική Ασφάλιση Δημόσια, Καθολική και Υποχρεωτική. Τώρα να απαιτήσουμε :

 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

 • Αύξηση των Συντάξεων

 • Ίσα δικαιώματα για τις Γυναίκες και τους νέους

 • Ενίσχυση του θεσμού των Βαρέων

 • Δημόσια, Δωρεάν και πρώτης ποιότητας Υγεία – Πρόνοια – Περίθαλψη.

 • Χρηματοδότηση από Κράτος και Εργοδότες.

 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  Επιστροφή των κλεμμένων από το χρηματιστηριακό τζόγο

 • Ασφαλιστική πλήρη κάλυψη των Αλλοδαπών.

 • Συνταξιοδότηση με 9.000 ένσημα χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις.

Ο επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός είναι μπροστά μας η Εργατική Πρωτομαγιά. Το ΠΑΜΕ με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση θα αναδείξει ταυτόχρονα τα θέματα του λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών σχέσεων, της δημόσια Δωρεάν παιδείας και της ανάπτυξης διεθνιστικής Αλληλεγγύης. Θα προβάλλει την απαίτηση για διάλυση του ΝΑΤΟ, αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα Βαλκάνια. Θα αποκαλύψει τον εντεινόμενο αυταρχισμό και θα αντιπαλέψει τον «τρομονόμο».

Ο ενωτικός, ταξικός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το ΠΑΜΕ θα γίνει την Τρίτη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά). Καλούμε όλους τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς να συγκλίνουν στο Σύνταγμα και να ενωθούν εκεί στους δρόμους της κοινής δράσης, να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεση στην Κυβερνητική πολιτική.

Με βάσει όλα αυτά στη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε της ΓΣΕΕ, προτείναμε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με κήρυξη νέας απεργίας για τις 10 Μάη. Εκτιμήσαμε ότι η νέα αγωνιστική απάντηση μπορούσε και έπρεπε να είναι άμεση.

Όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις στη ΓΣΕΕ πρότειναν για αργότερα. Τελικά συμφωνήσαμε στην πραγματοποίηση νέας 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για τις 17 Μάη προβάλλοντας το δικό μας ολοκληρωμένο περιεχόμενο.

Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη από αύριο το πρωί να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους. Να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα. Να ενώσουν τους εργαζόμενους στη βάση και στη δράση.

Μέχρι 17 Μαίου να γίνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, να περιφρουρήσουν τον αγώνα αυτό και να κάνουν την επιτυχία της απεργίας δική τους υπόθεση και να αποτραπούν ενδεχόμενες υποχωρήσεις. Να απαιτήσουμε από την ΑΔΕΔΥ και από όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να πάρουν απεργιακές αποφάσεις την ίδια μέρα. Καλούμε σε συντονισμό τους ΕΒΕ και του Αγρότες.

Το ΠΑΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την αποτελεσματική και νικηφόρα έκβαση του αγώνα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Share.

Comments are closed.