Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

0
image_pdfimage_print

 

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες

Μαζί με το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, με ταξική ενότητα και αγώνα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη επίθεση του καπιταλισμού. Να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον των οικογενειών μας. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβών. Κοινωνικές παροχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το ΠΑΜΕ δε σιωπά, σε ενημερώνει για τις αποφάσεις που πήραν πρόσφατα οι αρχηγοί κρατών στη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με τη συμμετοχή και της Ελληνικής κυβέρνησης. Αποφάσεις που ανοίγουν νέο πόλεμο σε βάρος των δικαιωμάτων σου για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματιών. Μαζί με την πρωτοβουλία ενημέρωσης, το ΠΑΜΕ δρα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων σε ένα ισχυρό μέτωπο πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις σωματείων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, εκατοντάδες περιοδείες σε τόπους δουλειάς και εργοστάσια, εκατοντάδες παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις για τη λύση προβλημάτων, για την υπεράσπιση των εργαζομένων από τις επιθέσεις της εργοδοσίας. Μπορείς να εμπιστευτείς και να στηριχτείς στο ΠΑΜΕ.

Αυτή την περίοδο που εξαπλώνεται η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης με νέα φορολογική αφαίμαξη, με υπέρογκες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, με νέα μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής, με μαζικές απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, με απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, με μείωση μισθών και ωραρίων, το ΠΑΜΕ αναδεικνύεται και είναι το αποκούμπι των εργαζομένων. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι εργατοϋπάλληλοι πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να εμπιστευτούν τις θέσεις και την πρόταση του ΠΑΜΕ, να το ενισχύσουν, να συσπειρωθούν στη γραμμή πάλης που διακηρύσσει. Είναι η δύναμή τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ε.Ε. στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε μέτρα και κατευθύνσεις που επιταχύνουν, γενικεύουν, δυναμώνουν την επίθεση των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού ενάντια στους εργαζόμενους της Ευρώπης και θα έχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες για τους έλληνες εργαζομένους

Είναι μέτρα και κατευθύνσεις που δε στοχεύουν να φορτώσουν μόνο τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς ήταν τα θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και να δημιουργήσουν ακόμη καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για την κερδοφορία του κεφαλαίου για την επόμενη φάση μετά την κρίση, μεγαλώνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και δημιουργώντας συνθήκες σκλαβιάς.

Πρόκειται για κατευθύνσεις και μέτρα που πατάνε στο έδαφος των προηγούμενων αντιλαϊκών αποφάσεων και ρυθμίσεων και που ήδη έχουν δημιουργήσει σε βάρος των εργαζομένων τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα.

Οι υπεύθυνοι αξιοποιούν την ανεργία σε βάρος μας! Σημαδεύουν παράλληλα στη συνείδηση των εργαζομένων, υπονομεύουν την οργάνωση της εργατικής τάξης, την ικανότητά της να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί, με στόχο τη μακρόχρονη χειραγώγηση και υποταγή της.

Την ουσία αυτών των μέτρων τη στήριξαν και τη στηρίζουν συντηρητικά -σοσιαλδημοκρατικά – νεοαριστερά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Τα στήριξαν και τα στηρίζουν, συμμετέχουν μάλιστα στην υλοποίηση αρκετών από αυτά, όσα συνδικάτα και οργανώσεις ελέγχονται από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στη χώρα μας, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Σύνοδο Κορυφής πάρθηκαν αποφάσεις για:

 1. Τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, τη μείωση της κανονικής απασχόλησης και αύξηση της ημιαπασχόλησης, την επέκταση των διάφορων προγραμμάτων (π.χ stage) και άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης. Στοχεύουν να τα επιβάλλουν στη βάση του εκβιασμού «ή δέχεστε μειωμένη εργασία και αμοιβή ή απολύεστε».

 2. Το πάγωμα, τη μείωση των μισθών και συντάξεων των εργαζομένων για τα επόμενα χρόνια με παράλληλη απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές και άλλες επιβαρύνσεις του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Ήδη το δημόσιο δεν έδωσε φέτος αυξήσεις, οι εργοδότες σε πολλούς κλάδους επιμένουν ουσιαστικά στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, στην άρνηση υπογραφής ουσιαστικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 3. Την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, ώστε η ανεργία να συγκαλύπτεται και χρήμα από τα δημόσια ταμεία να ρέει άφθονο προς τους επιχειρηματίες και να δημιουργείται δεξαμενή φτηνού εργατικού δυναμικού.

 4. Τη μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την Πρόνοια, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων. Και για να περιορίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις θα προωθήσουν ένα δίκτυο «άτυπων δομών» εθελοντικών, μη κερδοσκοπικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα παρέχουν με το αζημίωτο βέβαια υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας χαμηλού επιπέδου.

 5. Την ταχύτερη προσαρμογή της παιδείας, της εκπαίδευσης στις νέες επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτές της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», πράσινες μπίζνες με απλήρωτη και φτηνή εργασία.

 6. Την ποιο ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δημόσιων οργανισμών (όπως π.χ του ΟΑΕΔ) ως πορτοφόλια άντλησης χρημάτων και παροχής υπηρεσιών στους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό τα επιδόματα ανεργίας γίνονται «επιδόματα απασχόλησης» και δίνονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες και Δήμους για να γενικευτεί η μερική, ή προσωρινή, ή απλήρωτη εργασία.

 7. Μέτρα που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των εργαζομένων από ειδικότητα σε άλλη ειδικότητα, από κλάδο σε άλλο κλάδο, από χώρα σε χώρα. Μας θέλουν δηλαδή περιπλανώμενους και απροστάτευτους κυνηγώντας ένα «κομμάτι ψωμί».

 8. Την παράταση του εργάσιμου βίου για άντρες και γυναίκες για δουλειά ως τα βαθιά γεράματα. Αλλά αυτό και πάλι δεν τους αρκεί, γι’ αυτό προσανατολίζονται να πληρώνουμε εισφορές και ασφάλιστρα όχι μόνο στον εργάσιμο βίο, αλλά και κατά τη διάρκεια της σύνταξης.

Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούνται σε πολλούς χώρους δουλειάς και κλάδους. Το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό γιατί έχει τις πλάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Με την ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ έχουμε νίκες! Οι αγώνες των εργαζομένων στον «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ», στο καζίνο της Πάρνηθας, ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις στα «ΤΖΑΜΠΟ», στη ζώνη του Περάματος, και σε άλλες επιχειρήσεις, όπου η συντονισμένη πάλη των συναδέλφων μας ματαίωσε απολύσεις και πέτυχε ορισμένες κατακτήσεις, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη και μπορούν μόνο αν είναι ενωμένοι σε ταξική κατεύθυνση με αλληλεγγύη και αγώνα να αποκρούσουν την επίθεση. Να παρεμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις.

Έλα μαζί μας. Σε κάθε τόπο δουλειάς να δημιουργούμε σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, να συσπειρωθούμε στην αγωνιστική ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ και να απομονώσουμε, να αποδυναμώσουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να καταδικάσουμε, να απεγκλωβίσουμε και να εγκαταλείψουμε τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τότε ναι, μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους όχι μόνο της άμυνας, αλλά και της αντεπίθεσης.

Να διεκδικούμε σε όλους τους κλάδους, σε όλη την Ελλάδα:

 • Πλήρη-σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο -5νθήμερο -35ωρο.

 • Κατάργηση των νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επιτρέπουν την εκ περιτροπής εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες τις αντεργατικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά γραφεία.

 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Κατώτερο μισθό 1.400 Ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 Ευρώ. Κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 Ευρώ. Στήριξη όλων των ανέργων. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου. Υπαλληλική αποζημίωση. Πάγωμα όλων των δανείων για τους ανέργους.

 • Να σταματήσει να χρησιμοποιείται η μαθητεία για απλήρωτη δουλειά. Αμοιβή με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

 • Μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Κατάργηση του ανατοκισμού.

 • Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων για την κύρια κατοικία.

 • Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 Ευρώ για την 4μελή λαϊκή οικογένεια.

 • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, απόσυρση των αποθεματικών από κάθε είδους «τζόγο», κρατική στήριξη και άμεση καταβολή των οφειλών στα ταμεία.

 • Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 • Κρατικό πρόγραμμα οικοδόμησης ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών λαϊκών κατοικιών. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ισοτιμία δικαιωμάτων, προστασία και ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

 • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα Εμφιαλωμένα Ποτά και αλλού.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ιούλιος 2009

Share.

Comments are closed.