17/08/2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον Yπουργό Yγείας κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα
τον Διοικητή Νοσοκομείου κ. Παπασάββα Εμμανουήλ
Κύριοι,
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία είναι απαράδεκτη. Η ευθύνη η δική σας και της κυβέρνησης σας είναι μεγάλη. Εκτός από τις γενικές περικοπές που έχετε επιβάλλει, στο νοσοκομείο παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα που οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.
Μεγάλη υπομονή και το χέρι βαθιά στην τσέπη χρειάζονται οι γονείς που θα επισκεφτούν το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εξάρτησής τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου, λειτουργούν σαν «εταιρίες» που πουλάνε υπηρεσίες, ενώ οι υπηρεσίες αυτές είναι επικίνδυνα υποβαθμισμένες, με αποτέλεσμα πάλι ο ιδιωτικός τομέας να κερδίζει από τον ανθρώπινο πόνο, απορροφώντας όσους ασθενείς μπορούν και καταφεύγουν σε αυτόν.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, οι γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά περιμένουν τις μέρες ιδιαίτερα της εφημερίας στα επείγοντα να πάρουν σειρά. Ανάλογα με το περιστατικό, η αναμονή μπορεί να είναι πολλές ώρες. Εξαιτίας δε της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νοσοκομεία σηκώνουν και αυτό το βάρος. Έτσι, στην εφημερία του νοσοκομείου μπορεί να βρεθούν παιδιά που έχουν ένα απλό κρυολόγημα ή μια εξέταση ρουτίνας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν δημόσια, αναβαθμισμένα, επαρκή Κέντρα Υγείας στις γειτονιές και επειδή η πλειοψηφία των οικογενειών δεν έχει πλέον ούτε για μια επίσκεψη στον ιδιώτη παιδίατρο.
Από την επίσκεψη μας στο νοσοκομείο και την επαφή μας με τους εργαζόμενους και γονείς ασθενών διαπιστώσαμε τραγικές ελλείψεις που δυσκολεύουν τη ζωή των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των αιτημάτων που καταθέτουμε γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Αιτήματα:
· Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου από το κράτος. Να δοθούν πίσω τα χρήματα του νοσοκομείου που «κουρεύτηκαν» με τη δανειακή σύμβαση (33.000 ευρώ).
· Καμία συγχώνευση, «λειτουργική διασύνδεση» ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου. Τον απορρίπτουμε. Είναι πολύ πίσω από την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει όλες τις ειδικότητες και αναγκαστικά πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες όλης της χώρας. Μειώνει τις κλίνες από 750 σε 656 και καταργεί 277 οργανικές θέσεις, διαιωνίζει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, κλοπή του πλούτου που παράγει ο λαός από τους εργολάβους). Καμία απόλυση.
· Άμεση επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου. Άμεση στελέχωση όλων των τμημάτων του με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους με καρδιοαναισθησιολόγους, καρδιοχειρούργους, καρδιολόγους, νοσηλευτές. Επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής μονάδας και του αιμοδυναμικού.
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτές, γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, παρασκευαστές, μάγειρες, τραπεζοκόμες, καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, φυσιοθεραπευτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.). Να φύγουν οι εργολάβοι από το νοσοκομείο. Να μονιμοποιηθούν όσοι δουλεύουν σε συνεργεία, με σύμβαση έργου κλπ.
· Είναι επείγουσα ανάγκη, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, να γίνουν μετατάξεις προσωπικού που έχουν την οικογένειά τους στην επαρχία ( τα παιδιά τους, το σύζυγο, τους γονείς τους συνάδελφοι που ήρθαν μέχρι την Αθήνα για το μεροκάματο). Να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην περιοχή τους. Να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και με τους δυο γονείς. Προτεραιότητα άμεση σε όσους έχουν ανάπηρο και μεταμοσχευμένο παιδί.
· Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, της συμμετοχής ασφαλισμένων για εξετάσεις. Κατάργηση των πληρωμών των ανασφάλιστων για εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία των παιδιών. Αυτή τη στιγμή οι γονείς αυτοί υποχρεώνονται να δίνουν αρχικά μια προκαταβολή, έχουν δεν έχουν, και μετά χρωστάνε τα υπόλοιπα στο νοσοκομείο! Για παράδειγμα υπήρξε μάνα που έχασε δουλειά και σπίτι, έμενε με το παιδί της σε ξενώνα για άπορους και ζητούσε από το γιατρό να μη νοσηλευτεί πολλές ώρες το παιδί της και να μην ζητήσει πολλές εξετάσεις γιατί δεν είχε να πληρώσει!
· Να πληρώνει το κράτος για τις ελάχιστες αναγκαίες εξετάσεις που δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο το νοσοκομείο, αφού προσλάβει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και εξασφαλίσει αντιδραστήρια, ώστε να μην πληρώνουν οι γονείς στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα παγιώνεται μια τακτική να εξωθούνται να πληρώνουν γονείς από την τσέπη τους εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται έγκαιρα στο νοσοκομείο μας. Π.χ. αναμονή για τεστ ιδρώτα ( για διάγνωση της κυστικής ίνωσης) περίπου 4 μήνες. Και άλλες εξετάσεις για σοβαρές νόσους όπως λευχαιμία, αιμορροφιλία καθυστερούν πολύ με αποτέλεσμα να στρέφονται οι γονείς στον ιδιωτικό τομέα.
· Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους, έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας του νοσοκομείου σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, τρόφιμα. Η έλλειψη υλικών και η αναζήτηση τους από τμήμα σε τμήμα είναι μόνιμο φαινόμενο κυρίως σε πεταλούδες για μωρά (μπλε), προεκτάσεις φλεβοκαθετήρα. Επίσης, συχνές ελλείψεις δημιουργούν «κενό» στην προστασία από λοιμώξεις, όπως χαρτοσέντονα για εξεταστήρια, χειροπετσέτες μιας χρήσης, γάντια, κατάλληλα αντισηπτικά χεριών. Να σταματήσει ο περιορισμός του διαιτολογίου που είναι φτωχότερο από κάθε άλλη φορά σε πρωτεΐνες και φρούτα. ( κυριαρχούν κοτόπουλο και μακαρόνια με κιμά, λείπει για αρκετές μέρες ακόμη και το αυγό). Πλούσιο διαιτολόγιο με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.
· Δεν ανεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή των καρκινοπαθών παιδιών από φαρμακοβιομηχανίες που εκβιάζουν να μη δώσουν τα φάρμακα αν δεν πληρωθούν από το νοσοκομείο. Να το λύσει η κυβέρνηση με τους προμηθευτές.
· Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό και σε γονείς που έρχονται από επαρχία.
· Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται λόγω εντατικοποίησης, αλλά και λόγω οικονομικής κρίσης. Πρόσληψη μόνιμου γιατρού εργασίας, τεχνικού ασφαλείας. Με δεδομένο πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, απαιτείται να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια των εργαζομένων σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και τις μονάδες ξεκινώντας από τα παλαιότερα κτήρια. Πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Προληπτικές εξετάσεις δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα και με το βαθμό έκθεσης σε επαγγελματικό κίνδυνο.
· Να εξασφαλιστούν δωρεάν εμβόλια για όλα τα παιδιά που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο, ώσπου να εξασφαλίσει το κράτος τη δωρεάν χορήγησή τους από άλλες δομές.
· Να στελεχωθεί η παιδική στέγη με παιδαγωγούς. Εγγραφή των παιδιών όλου του προσωπικού ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή ειδικότητα στο νοσοκομείο, χωρίς περιορισμούς. Παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.
· Στελέχωση και πλήρη ανάπτυξη των ιδρυμάτων πρόνοιας, ώστε τα παιδιά που τα εγκαταλείπουν οι γονείς τους να μην παραμένουν για μήνες και χρόνια στα τμήματα του νοσοκομείου.
· Πλήρη στελέχωση του εγκεφαλογράφου.
· Με την δραματική κατάσταση που υπάρχει στον ΕΟΠΥΥ και την πλειοψηφία των ασφαλιστικών τμημάτων υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μεταμοσχεύσεων και τη διαδικασία εύρεσης κατάλληλου μοσχεύματος. Η διαδικασία αυτή στοιχίζει πάνω από 10.000 ευρώ και καλούνται να το πληρώσουν οι γονείς. Αυτή η διαδικασία προκαταβολής να σταματήσει. Τι γίνεται για όσους δεν μπορούν ή είναι ανασφάλιστοι; Το κράτος να δώσει λύση.
· Αυτή τη στιγμή ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου είναι ο μοναδικός στο δημόσιο για όλα τα παιδιά της χώρας. Εξυπηρετεί περιστατικά ορθοπεδικά, ογκολογικά, κρανιοεγκεφαλικλες κακώσεις κ. ά. Ο χρόνος αναμονής για μια εξέταση είναι 4,5 μήνες! Με ευθύνη του κράτους πρέπει να εξοπλιστούν και άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία με μαγνητικό τομογράφο, αλλά να καλυφθεί και η περιφέρεια πχ βόρεια Ελλάδα και Κρήτη.
· Να δοθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε όλο το προσωπικό. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν από το 2010 με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
· Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, να πάψει η υγεία και το φάρμακο να είναι εμπόρευμα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης προσωπικού :
· Στο χειρουργείο λειτουργούν 4 από τα 9 χειρουργικά κρεβάτια, λόγω της έλλειψης κυρίως αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Έτσι δημιουργείται λίστα αναμονής και στα χειρουργεία!
· Στο τμήμα κυστικής ίνωσης είναι μόνο δυο γιατροί για περίπου 400 παιδιά.
· Στην απογευματινή βάρδια το νοσοκομείο δεν έχει ηλεκτρολόγο ( έχει μόνο πρωί και νύχτα). Οι υδραυλικοί είναι 3 για όλο το νοσοκομείο και τις βάρδιες, ενώ λείπουν και στοιχειώδη υλικά για την άμεση αποκατάσταση βλαβών.
· Από τις 8:30μμ μέχρι 6 πμ το νοσοκομείο μένει μόνο με 2 καθαρίστριες μία για το ογκολογικό και μία για όλο το υπόλοιπο νοσοκομείο!.
· Κατά τη διάρκεια εξορμήσεων της αιμοδοσίας για αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου και στην επαρχία, η αιμοδοσία μένει αρκετές φορές χωρίς γιατρό με αποτέλεσμα να «χάνονται» εθελοντές.
· Στο φαρμακείο του νοσοκομείου είναι ενσωματωμένη και η μονάδα ενδοφλέβιων διαλυμάτων (εκεί διαλύονται τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, άλλα ειδικά φάρμακα και παρεντερικά διαλύματα σίτισης). Από 12 θέσεις φαρμακοποιών που προβλέπονταν με τον παλιό οργανισμό σήμερα έχει 8 (- 4), από 5 θέσεις βοηθών φαρμακοποιών έχει 2 και 1 επικουρικό (- 2), από 2 παρασκευάστριες τώρα δεν έχει καμία. Τη στιγμή που μόνο τα ογκολογικά περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί. Η μονάδα αυτή που λειτουργεί σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης με σοβαρές συνέπειες μακροχρόνια για την υγεία του προσωπικού, θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένη, ώστε να λειτουργεί και το απόγευμα. Την έλλειψη αυτή καλύπτει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των ογκολογικών τμημάτων παρασκευάζοντας τα διαλύματα στα τμήματα προκειμένου να χορηγηθούν στα παιδιά.
· Η λίστα για τα εξωτερικά ιατρεία φτάνει τους 4 και 6 μήνες.
· Υπάρχει μόνο ένας οδοντίατρος και καλύπτει μόνο τα παιδιά που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις, τη στιγμή που δεν υπάρχουν δομές στο δημόσιο για την φροντίδα των μικρών ασθενών και η οδοντιατρική είναι πανάκριβη στον ιδιωτικό τομέα.
· Η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης ειδικευμένων ιατρών στα περισσότερα τμήματα ρίχνει ένα δυσανάλογο βάρος στους ειδικευόμενους που «λιώνουν» στις εφημερίες, το κομμάτι της εκπαίδευσης μένει πίσω μπροστά στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών.
Η Εκτελεστική Γραμματεία