Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Δελτίο Τύπου για απογραφείς- Συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας

0
image_pdfimage_print

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας του Πειραιά, ανάμεσα σε εργαζόμενους που δούλεψαν στην πρόσφατη απογραφή και της Διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσία του γενικού επιθεωρητή κ.Χάλαρη. Από τη Στατιστική Αρχή παρουσιάστηκαν δυο εργαζόμενοι από τηνΟικονομική υπηρεσία και ένας πληρεξούσιος δικηγόρος.

Η συζήτηση από την αρχή σκόπιμα πήγε στο καθεστώς πρόσληψης και στη σύμβαση, αν δηλαδή υπάρχει εξαρτημένη εργασία ή αν είναι σύμβαση έργου. Σε κάθε περίπτωση η απουσία σύμβασης, η απουσία εγγράφων που να πιστοποιούν πως η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις εργαζόμενων σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει ούτε μια υπογραφή, χωρίς ένα συμφωνητικό, αφήνει έκθετη την “ανεξάρτητη αρχή”, το κράτος.

Τονίζουμε το παραπάνω διότι η πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε πως η καθυστέρηση στα δεδουλευμένα των εργαζομένων, οφείλεται σε καθυστερήσεις που ξεφεύγουν από την ευθύνη της, καθώς πολλά στοιχεία εργαζόμενων ήταν λάθος (σε mail και δήθεν καταστάσεις πρόσληψης), είχαν κενά τα ονόματα τους, αρκετά στοιχεία ήταν σε μορφή greeklish, υπήρχαν λάθος αριθμοί iban και οι τράπεζες είχαν κλείσει τους λογαριασμούς (αν και δεν έχει πληρωθεί κανείς). Η ΕΛΣΤΑΤ φυσικά με τις παραπάνω ατέλειες έκανε τη δουλειά της αλλά ύστερα από 5 μήνες που έχουν τους εργαζόμενους “στο περίμενε” και στο “πήγαινε-έλα”, πετάνε την ευθύνη πάνω τους, για το καθεστώς πρόσληψης που εφάρμοσαν οι ίδιοι, το αναφέρουν σήμερα για πρώτη φορά και το αξιολογούν ως δικαιολογία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Με βάση τα σημερινά λεγόμενα τους, τα λεφτά υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ. Ουσιαστικά όμως αφήνουν έκθετο τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ή προφανώς τόσο καιρό έλεγαν συνειδητά ψέματα, καθώς στην πρώτη συνάντηση του Ιουνίου, ο κ. Γεωργίου, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε στους εργαζόμενους χαρακτηριστικά πως “η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι επιχείρηση για να ανοίγουμε το συρτάρι και να σας πληρώνουμε, δεν έχουμε τα χρήματα” και να “πάτε στο Υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη για τα χρήματα σας”. Αντίστοιχα ο κ. Σαχινίδης στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, είχε πει κατά λέξη “πως έχετε δίκιο άλλα δε μπορώ να κάνω κάτι. Το κονδύλι είναι προεγκριμένο και έχει δοθεί. Δε με ενδιαφέρει τι κάνει η ΕΛΣΤΑΤ, αν τα λεφτά που έχει πάρει τα ξοδεύει σε αναλώσιμα ή μισθούς”.

Στην επιμονή των απογραφέων να δοθεί σήμερα καταληκτική ημερομηνία πληρωμής καινα σταματήσει να παίζεται ένα ανούσιο τένις ευθυνών διότι δεν ενδιαφέρει καιδεν αφορά καθόλου τους εργαζόμενους, η πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ σήκωσε τα χεριά ψηλά και ξαναπέταξε το μπαλάκι σε άλλα Υπουργεία και οικονομικές υπηρεσίες. Ακούστηκαν ημερομηνίες για τα τέλη Νοέμβρη, χωρίς αυτή και αυτή η ημερομηνία να δεσμεύει άλλες υπηρεσίες (άλλους ελέγχους κοκ) δηλαδή επιπλέον χρόνος. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος που εκπροσωπούσε την ΕΛΣΤΑΤ, το μόνο που είχε να αναφέρει στη σημερινή διαδικασία ήταν πως “κάνεις δε χάνει τα λεφτά του από το Δημόσιο”.

Η όλη διαδικασία σήμερα ήταν κοροϊδία μπροστά στα μούτρα των εργαζομένων, με ειρωνείες και σπόντες απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, με απαξίωση απέναντι σε παιδιά που διεκδικούσαν το αυτονόητο, με το κρυφτό του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ που έστειλε πληρεξούσιο δικηγόρο για να τον καλύψει και με αστείες δικαιολογίες και ψέματα που ανέφερε η πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ. Όλα αυτά ήταν ικανά όμως να κάνουν την Επιθεώρηση Εργασίας να δώσει επιπλέον 48 ώρες αβάντα στην ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένη. Η στάση του κ. Χάλαρη πολιτικού προϊσταμένου της Επιθεώρησης ήταν ενδεικτική της κυβέρνησης. Άξιο στήριγμα της εργοδοσίας,με δική του πρόταση δόθηκε επιπλέον παράταση και με ατάκες του στυλ “5 μήνες περιμένετε σας ενοχλούν επιπλέον 48ώρες”, κορόιδευε κυριολεκτικά τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Η φημολογία που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας για πληρωμή τον Φλεβάρη, δε φαίνεται να απέχει από την πραγματικότητα. Η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη και αρνητική και είναι η εξής: Ύστερα από 5 μήνες από την ολοκλήρωση της εργασίας μας και ενώ στοιχεία από την απογραφή του 2011 δημοσιεύονται καθημερινά, οι εργαζόμενοι που δούλεψαν πάνω στην ανάγκη τους για ένα κομμάτι ψωμί και ανασφάλιστοι, παραμένουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ.

Στο πενιχρό εισόδημα που αντιστοιχεί στον κάθε απογραφέα και τομεάρχη, περιλαμβάνονται και πολλαπλασιάζονται αδικαιολόγητες κρατήσεις στα δεδουλευμένα, οι οποίες δεν έχουν σχέση με το καθεστώς που εργάστηκαν οι εργαζόμενοι στην απογραφή.

Δε χαρίζουμε ούτε λεπτό. Κάθε μέρα που περνάει σε κάθε Δήμο, σε κάθε περιοχή, θα νιώθουν την πίεση των εργαζόμενων. Η σημερινή μαζική κινητοποίηση μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας είναι μήνυμα. Σήμερα αρκετοί από τους εργαζόμενους, έμαθαν τι σημαίνει  “νόμιμη διαδικασία”, τι σημαίνει “επιθεώρηση εργασίας” για ποιους δουλεύουν και ποιους εκπροσωπούν. Αυτό το μάθημα ήρθε να προστεθεί, στα μαθήματα απλήρωτης-μαύρης εργασίας που δέχονται οι εργαζόμενοι, όλο αυτό το διάστημα.

Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο που δούλεψε στην απογραφή να μην τους κάνει τη χάρη, να μην παραιτηθεί από τα δεδουλευμένα του, διότι αυτό έχουν βάλει στόχο. Να οξύνουμε την πάλη μας σε κάθε Δήμο, σε κάθε σχολή. Να τους πολιορκήσουμε με κάθε τρόπο.

ΠΑΜΕ-ΜΑΣ


Share.

Comments are closed.