Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας.

Δημοσιεύτηκε στις

 

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Μήνες τώρα βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις, δηλώσεις σχετικά με το σοβαρότατο θέμα του ιού της «Ν. Γρίπης». Στην πραγματικότητα στήνεται ένας ολόκληρος μηχανισμός για να κρυφτεί η αλήθεια, να μην αναδειχθούν ευθύνες στις έως τώρα κυβερνήσεις για το σύστημα υγείας, ώστε να μη φανεί και πάλι ποιοι θα κερδίσουν.

Έχουμε σε εξέλιξη μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία ώστε να μην καταλάβει η εργατική τάξη ότι και το θέμα αντιμετώπισης της «νέας γρίπης», είναι αντικείμενο ταξικής πάλης και αναμέτρησης με την άρχουσα τάξη που μας θεωρεί και θέλει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν φτηνό αναλώσιμο και προσοδοφόρο υλικό.

Θέλουν να ξεχάσουμε ότι με την πολιτική τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. H υγεία μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα και αποκλείονται από εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία, μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, κ.α. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι απροστάτευτοι από λοιμώδεις ασθένειες και συχνά πεθαίνουν και οι ίδιοι εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών για την υγιεινή και ασφάλεια τους, που επικρατούν σ΄ αυτά. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για την υγεία φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντί για οποιοδήποτε μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, το σοβαρό πρόβλημα της εξάπλωσης του ιού έγινε χρυσή ευκαιρία για να υλοποιήσει η κυβέρνηση προαποφασισμένα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχέδια για την εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμους και νομαρχίες ) και στις ΜΚΟ.

Οι πολυεθνικές των φαρμάκων και των εμβολίων, με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, με την έγκριση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών, προχωρούν γρήγορα στην παραγωγή του νέου εμβολίου, παρακάμπτοντας ερευνητικές και κλινικές πρακτικές. Ήδη οι περισσότερες απ΄ αυτές μετρούν τεράστια υπερκέρδη αυτό το διάστημα

Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δε μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόληψη, αλλά κρύβουν κινδύνους για το πόσο τελικά μπορούν ιδιωτικά εργαστήρια να διαγνώσουν τον ιό, πόσο μπορούν δήμοι με ιδιώτες γιατρούς να εξασφαλίσουν ασφαλείς εμβολιασμούς, ποιο θα είναι το κόστος για τα ήδη επιβαρημένα ταμεία και τι θα γίνει με όσους δε μπορούν να πληρώσουν τις δαπάνες. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Την πολιτική που στηρίζει και δυναμώνει την επιχειρηματική δράση, τα μονοπώλια, την έλλειψη ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας όχι μόνο τα πληρώνει πανάκριβα η εργατική τάξη αλλά είναι επικίνδυνα για την ζωή της την ίδια.

Το ΠΑΜΕ δεν καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα της υγείας δεν είναι θέμα πανικού ή όχι, δε θα λυθούν με τον εθελοντισμό που σκόπιμα και πονηρά προσπαθεί να προωθήσει ο υπουργός υγείας και η κυβέρνηση του. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάλευε και παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό, για να υπάρχουν σχέδια και ειδικευμένα μέτρα ικανά να αντιμετωπίσουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για να παρέχονται συστηματικά δωρεάν όλες οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αγωνίζεται για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία και να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προφύλαξης και αντιμετώπισης της «νέας γρίπης» χωρίς να γονατίσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Στα καλέσματα της κυβέρνησης, για ψυχραιμία και όχι πανικό, στο ψευτοδίλλημα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», απαντάμε δυναμικά.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, ενημέρωση των εργαζομένων, παρεμβάσεις απαιτώντας :

 • Επιστημονική ενημέρωση όλων των εργαζομένων σχετικά με τη γρίπη, τους τρόπους προφύλαξης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.

 • Λήψη ιστορικού και ιατρική εξέταση όλων των εργαζομένων ώστε να εντοπιστούν- καταγραφούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (άτομα με καρδιοπάθειες, πνευμονομάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα παχύσαρκοι, κλπ). Συστηματική ιατρική παρακολούθηση της υγείας των ευπαθών ομάδων και μέτρα προστασία τους στον χώρο εργασίας (π.χ. αλλαγή θέση εργασίας αν έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων κατά την εργασία τους κλπ).

 • Να απομακρυνθούν οι έγκυες από τους χώρους εργασίας με άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα υπάρχει έξαρση της γρίπης (είναι η πιο ευάλωτη ομάδα και καλύπτονται για τέτοια άδεια από το Π.Δ. για τις έγκυες).

 • Να γίνει συστηματικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου και όπου χρειάζεται της εποχικής γρίπης

 • Να ελεγχθούν όλοι οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, αποδυτήρια, εστιατόρια) σχετικά με τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα καθαριότητας σε όλους τους χώρους εργασίας

 • Να ελεγχθεί ο εξαερισμός του χώρου ώστε να διασφαλίζει ότι ο αέρας στους χώρους εργασίας δεν επιβαρύνει τους εργαζόμενους

 • Εγκατάσταση συγκεκριμένης διαδικασίας όπου όταν κάποιος εργαζόμενος εμφανίζει συμπτώματα γρίπης να απευθύνεται απ΄ ευθείας στο γιατρό.

 • Εξασφάλιση άδειας με αποδοχές για έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά τους ή κλείσουν προσωρινά οι παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλπ

 • Ειδικά για τους μετανάστες διευκόλυνση με διερμηνείς για τη λήψη ιστορικού, την επιστημονική ενημέρωση στη γλώσσα τους. Ο ιατρικός έλεγχος να συμπεριλάβει γενικότερη ιατρική εκτίμηση της υγείας τους. Αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας σε μετανάστες και πρόσφυγες και ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά.

 • Έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων από την επιθεώρηση εργασίας, μαζί με τα βασικά της καθήκοντα που αφορά τον επαγγελματικό κίνδυνο και με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη.

 • Συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας

 • Ιδιαίτερα επιμονή για μέτρα προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίας υγείας που αυτή τη στιγμή είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όλα τα παραπάνω μέτρα και οποιαδήποτε άλλα για τη προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας να σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από τον γιατρό εργασίας- τεχνικό ασφάλειας, νοσηλευτές με ευθύνη του εργοδότη. Όπου δεν υπάρχουν να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Κανένα από τα μέτρα δεν πρέπει να επιβαρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

· Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να περιλαμβάνει και παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

 • Δωρεάν φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις για όλο το λαό όπου απαιτούνται για την αντιμετώπιση της γρίπης

 • Δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και κατ’ οίκον νοσηλείας για όποιον χρειαστεί νοσηλεία ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης

 • Ιδιαίτερη βοήθεια προς τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής αλλά και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.

 • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων και όχι μόνο των έκτακτων αναγκών για τις ΜΕΘ. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι με ανανέωση συμβάσεων. Μονιμοποίηση όλων όσων δουλεύουν με ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι, STAGE, επικουρικοί κλπ.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Ενίσχυση των υποδομών και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων.

 • Λήψη όλων των μέτρων από το κράτος για τη προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία

 • Να εγκατασταθούν μηχανισμοί επιδημιολογικής επιτήρησης – αναφοράς κρουσμάτων σε επίπεδο κάθε νομαρχίας και να συνδεθούν με όλους αυτούς τους χώρους, πανελλαδικά.

 • Κρατική χρηματοδότηση ερευνών για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου (φάρμακα- εμβόλια) μέσα από κρατικούς φορείς.

 • Να αναπτυχθεί Ενιαίος Κρατικός φορέας Φαρμάκου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την περιφρούρηση της ζωής μας. Το ταξικό εργατικό κίνημα στην πράξη θα εμποδίσει και δε θα επιτρέψει η «Νέα Γρίπη» να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

Αύγουστος 2009

Περισσότερα

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ: Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας

Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας και της ικανοποίησης...

25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ

25 χρόνια πριν, στις 3 Απρίλη του 1999, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική πανελλαδική σύσκεψη του...

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων στο πρακτορείο “ΑΡΓΟΣ”

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Εμείς οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι και φωτορεπόρτερ που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ...