Το κεφάλαιο βγάζει στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογίας, από την ανακύκλωση των σκουπιδιών τεράστια κέρδη

0
image_pdfimage_print

 

Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι στις εταιρείες ανακύκλωσης.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προπαγάνδα για την ανακύκλωση των σκουπιδιών. Εικόνες φανταχτερές, καθαρές και ελκυστικές που επιχειρούν να κρύψουν τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζόμενων και το χρυσάφι που κερδίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Οι επιχειρηματίες στο χώρο των σκουπιδιών ανακάλυψαν μια φλέβα χρυσού. Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών αυξάνει με υψηλούς ρυθμούς 24% ετησίως. Από έρευνα που έγινε 56 από τις 62 εταιρείες ήταν κερδοφόρες και έχουν υψηλή απόδοση στα κεφάλαιά τους (21,4%).

Ο εργαζόμενος πληρώνει διπλά και τρίδιπλα μέσα από φόρους και δημοτικά τέλη για να επιδοτούνται οι παραπάνω αλλά και άλλες εταιρείες. Μόνο το 2007 επιδοτήθηκαν με 5.081.614 Ευρώ.

Τα κέρδη αυτά έχουν τη σφραγίδα της στυγνής εκμετάλλευσης των εργατών, που σε αρκετές από τις εταιρείες εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας. Δουλεύουν 9ωρα και 12ωρα, από τα χαράματα έως τα μεσάνυχτα. Ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και ανασφάλιστοι. Δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφάλειας, με κίνδυνο να μην γυρίσουν το βράδυ σπίτι τους όπως έγινε πριν μέρες με τον συνάδελφο μας στην επιχείρηση ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που θάφτηκε μαζί με τόνους σκουπιδιών. Αλλά παραμονεύει και ο κίνδυνος ασθενειών λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής. Τα μέτρα προστασίας βέβαια για την εργοδοσία είναι «ψιλά γράμματα».

Υπερωρίες απλήρωτες, Σαββατοκύριακα, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδειών δεν καταβάλλονται στην ώρα τους ή και ποτέ με το πρόσχημα της καπιταλιστικής κρίσης.

Ιδιαίτερα η εργοδοσία εκμεταλλεύεται ακόμη παραπάνω τους μετανάστες εργάτες που γνωρίζει πολύ καλά ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουν που την κεφαλή κλείνει.

Οι εργάτες που τολμούν να διεκδικήσουν διώκονται και απολύονται. Τρομοκρατούνται για να μη σηκώσουν κεφάλι, για να μη διαμαρτυρηθούν για τους σκοτωμένους μέσα στους τόνους σκουπιδιών συναδέλφους τους, για να μην οργανωθούν.

Συνάδελφοι έλληνες και μετανάστες εργάτες

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες γιατί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ) καθώς και του Συνασπισμού, συμφώνησαν και προχώρησαν στην παράδοση της ανακύκλωσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αυγατίζοντας τα κέρδη του.

Μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου είναι και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δήθεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και λυμαίνονται εκατομμύρια Ευρώ από επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΠΑΜΕ σας καλεί να υπερασπίσετε τη ζωή σας, να μην υποκύψετε και να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.

Το ΠΑΜΕ μαζί με το Συνδικάτο είναι μαζί σας. Μαζί θα οργανώσουμε την πάλη. Είναι μαζί σας κόντρα στους εργοδότες που πίνουν το αίμα σας για να βγάζουν κέρδη. Μέσα από το συνδικάτο και τον οργανωμένο αγώνα γινόμαστε όλοι πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί, μπορούμε να καταγράψουμε νίκες.

Συζητήστε με τους συναδέλφους σας. Έλληνες και μετανάστες είναι ανάγκη να βαδίσουμε μαζί, να οργανώσουμε τον αγώνα μαζί, να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο. Έχουμε κοινά συμφέροντα. Η εκμετάλλευση δεν κάνει διακρίσεις σε χρώμα, φυλή, θρησκεία, πατρίδα.

Κάντε το βήμα. Με τη πλήρη βοήθεια του σωματείου να δημιουργήσετε στα εργοστάσια επιτροπές που θα οργανώνουν τον αγώνα.

Να διεκδικήσουμε :

Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (εμβόλια, γιατρός εργασίας, στολές, συχνές ιατρικές δωρεάν εξετάσεις. Ιδιαίτερα στους χώρους που στοιβάζονται τόνοι σκουπιδιών να μην ξεκινάει η δουλειά αν πρώτα δεν ελέγχονται ότι είναι ασφαλείς.

Κατώτερος μισθός 1.400 Ευρώ,

Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Κανείς ανασφάλιστος

7ωρο, 5νθημερο, 35ωρο

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι

Να σταματήσουν οι απολύσεις και να γυρίσουν στη δουλειά όπου υπάρχουν απολυμένοι.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.