Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου

Εξοργιστική η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας

0
image_pdfimage_print

 

Απαράδεκτη έως εξοργιστική η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας στα διάφορα Νοσοκομεία της χώρας.

Οι χρόνιοι πάσχοντες όπως είναι οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, βιώνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε εξειδικευμένα τμήματα όπως είναι οι μονάδες μεσογειακής αναιμίας επιβεβαιώνουν στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, αλλά και οι καταγγελίες των οργανώσεων των ίδιων των πασχόντων.

Μονάδες που λειτουργούν χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς που μεταγγίζονται σε άθλιους χώρους, μονάδες που λειτουργούν μόνο κάποιες ώρες της ημέρας λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, μ’ αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να εκτίθενται σε κινδύνους ασθενείς και εργαζόμενοι.

Είναι προκλητικό το ότι ενώ χρειάζονται 125 γιατροί για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων υπηρετούν μόνο 30 και από 200 νοσηλεύτριες υπηρετούν μόνο 60

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε άμεσα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο με σταθερή απασχόληση ιατρικό, νοσηλευτικό, αλλά και βοηθητικό προσωπικό για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των μονάδων.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξανθρωπισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών, υποδοχής και νοσηλείας των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας.

Προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία και των άλλων μεταγγιζόμενων ασθενών, αλλά και γενικότερα για όλους εμάς που κάποια στιγμή θα χρειαστούμε αίμα, είναι η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα εξασφαλίσει την επάρκεια αίματος, αλλά και θα ελαχιστοποιήσει κάθε παράθυρο επικινδυνότητας στις μεταγγίσεις αίματος.

Το ΠΑ.ΜΕ, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ολόπλευρη ενίσχυση των μονάδων αιμοδοσίας των νοσοκομείων σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό, που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολύπλευρων προγραμμάτων ενημέρωσης του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας μπορεί να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε αίμα της χώρας μας και η ασφαλή αξιοποίηση του.

Καλούμε τα ταξικά συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, στην παρέμβασή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες μέλη των σωματείων, αλλά και οι εργαζόμενοι από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ο αγώνας αυτός θα είναι αποτελεσματικός όταν εντάσσεται στη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου – δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.