Ο τουρισμός πρέπει να υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

0
image_pdfimage_print

 

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι

Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι, λιγότερες εργατικές οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, για όλο και λιγότερες μέρες.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι μισθοί και συντάξεις πείνας, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας-πρόνοιας, είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κάνουν όλο και πιο μακρινό όνειρο την ανάγκη των διακοπών για τον κόσμο της δουλειάς.

Η ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού, σαν αποτέλεσμα των κατακτήσεων που είχε η εργατική τάξη με το 8ωρο, το πενθήμερο, την άδεια, το επίδομα αδείας και που έδινε τη δυνατότητα να αναπληρώσουν οι εργαζόμενοι ένα μέρος από την εργατική τους δύναμη που ξόδευαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αν και ήταν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, συνεχώς μειώνεται.

Το κεφάλαιο παίρνει πίσω τις όποιες κατακτήσεις που με τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα σήμερα που με πρόσχημα και αφορμή την καπιταλιστική κρίση, η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα γίνεται πιο σφοδρή, με απολύσεις, με μείωση ημερών δουλειάς και αντίστοιχη μείωση αποδοχών οι διακοπές, η αναψυχή, ο τουρισμός για την εργατική οικογένεια από δικαίωμα και ανάγκη είναι πολυτέλεια.

Ενώ τα κέρδη της πλουτοκρατίας από τη δουλειά των εργαζομένων είναι προκλητικά, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να δουλεύουμε λιγότερο, να πληρωνόμαστε καλύτερα, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να απολαμβάνουμε τις διακοπές, τον πολιτισμό και να αξιοποιούμε δημιουργικά το χρόνο μας, είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε για να δουλεύουμε.

Οι εργαζόμενοι δε μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες, τα δάση, την ομορφιά της χώρας μας γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να τα εκμεταλλεύονται και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Ούτε ένα μπάνιο στη θάλασσα δε μπορεί να κάνει η εργατική οικογένεια, όταν οι ακτές μετατρέπονται σε φυλακές περιφραγμένες και πρέπει να πληρώσει είσοδο, καρέκλα, αναψυκτικά. Το κόστος φτάνει τα 20 και 30 Ευρώ ο ένας.

Σε αυτά έχουν οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία συμφωνεί και εφάρμοσε προηγουμένως και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ σιγοντάρει αυτή την κατάσταση, γιατί στηρίζει επί της ουσίας τους βασικούς άξονες της Ε.Ε. Προωθούν τη λεγόμενη απελευθέρωση των αγορών, επιδιώκοντας τον «ποιοτικό τουρισμό» για τουρίστες με υψηλά εισοδήματα.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων και φέτος δε θα μπορέσει, δεν έχει τις προϋποθέσεις για να πάει διακοπές, για να ξεκουραστεί. Η εργοδοσία θέλει να χτυπήσει και αυτό το δικαίωμα της εργατικής τάξης. Επιδίωξή της είναι να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται και το τελευταίο λεπτό της ζωής μας για την κερδοφορία της. Θέλουν όλες τις ώρες να σκεπτόμαστε, να ζούμε μόνο με την ανάγκη της εργοδοσίας για κέρδος.

Εργαζόμενοι,

Δεν πρέπει να ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση.

Ο τουρισμός πρέπει να υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες

και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

Η εργοδοσία είναι κάθε μέρα σε διακοπές στις πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία απολαμβάνει τους καρπούς της εκμετάλλευσής μας. Δε μπορεί τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, θέρετρα να ανήκουν στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν καλά. Όλος αυτός ο πλούτος που τον παράγει η εργατική τάξη δε μπορεί να ανήκει στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Να φύγει από τον τουρισμό0 κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο τουρισμός είναι δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, για τη νεολαία

και όχι πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές

Απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αναψυχή, στην ξεκούραση, στη ζωή. Ιδιαίτερα η νεολαία. Για να βρει και με τον τρόπο αυτό η εργατική τάξη ελεύθερο χρόνο που να είναι αποκλειστικά δικός της, για να χαλαρώσει, να ψυχαγωγηθεί, να διαβάσει, ακόμη και να σκεφτεί μαζί με άλλους συναδέλφους το μέλλον, που μπορεί να είναι ελπιδοφόρο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να χαλάσουμε στην πλουτοκρατία τους σχεδιασμούς της. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και για το δικαίωμα των εργαζόμενου λαού στις διακοπές έχει ξεκάθαρη θέση, πως ο τουρισμός πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την πλουτοκρατία. Η ανάπαυση, η αναψυχή, οι διακοπές δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα όπως είναι σήμερα στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Μέχρι η εργατική τάξη να κατακτήσει ολοκληρωτικά όσα δικαιούται, θεωρούμε το δικαίωμα στις διακοπές αδιαπραγμάτευτο και το διεκδικούμε μέσα από ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Διεκδικούμε

 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο

 • 1.400 Ευρώ κατώτερο μισθό. 1.120 Ευρώ κατώτερη σύνταξη

 • Τριάντα ημέρες άδεια σ’ όλους τους εργαζόμενους και επίδομα αδείας ένα μισθό για όλους.

 • Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

 • Να μειωθούν κατά 50% οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μικρά παιδιά και για τους νέους που δεν εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές) με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη της ταυτότητας.

 • Δωρεάν διακοπές και ιαματικός τουρισμός για τους συνταξιούχους.

 • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων για όλο το καλοκαίρι.

 • Δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους.

 • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 • Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση – συμβάσεις ορισμένου χρόνου), άνεργους, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, χωρίς προϋποθέσεις.

 • Αναψυχή και διακοπές πληρωμένες από την εργοδοσία για όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες.

 • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές.

 • Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μουσεία, μνημεία και τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους.

 • Ένταξη των μαθητικών εκδρομών στο σχολικό πρόγραμμα, που θα πληρώνονται από το κράτος.

Ιούνιος 2009

Share.

Comments are closed.