25η Νοέμβρη Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Δημοσιεύτηκε στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το ΠΑΜΕ εκφράζει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που βιώνει την βία, την ανασφάλεια στο χώρο δουλειάς, στην καθημερινή ζωή.

Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα τα φρικιαστικά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Η σεξουαλική βία και κακοποίηση είναι η κορυφή του παγόβουνου της πολύμορφης βίας και των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης, με κύρια την εργοδοτική, κρατική βία.

Γιατί βία είναι:

 • Το 2022 με την τεράστια άνοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, τον τεράστιο πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, να αδυνατεί η λαϊκή οικογένεια να καλύψει βασικές της ανάγκες. Να ζούμε με το φόβο της διακοπής ρεύματος και νερού. Να μην μπορούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας. Τα παιδιάμας να κάνουν μάθημα σε κρύα σχολεία.
 • Να καταργούν την Κυριακάτικη αργία, να επιβάλλουν δουλειά 7 ήμερες την εβδομάδα, εξαντλητικά ωράρια και να μην μπορούν ούτε οι μανάδες να δουν τα παιδιά τους.
 • Η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μέσα στους εργασιακούς χώρους, μέτρων για την προστασία του γυναικείου οργανισμού που έχει σαν αποτέλεσμα να μετράμε ένα νεκρό εργάτη κάθε τρειςήμερες, χιλιάδες σακατεμένες εργαζόμενες.
 • Να απολύουν εγκύους,  γυναίκες με οικογενειακές υποχρεώσεις.
 • Να μπουκάρουν στα σπίτια μας δικαστικοί επιμελητές και αστυνομία κατ’ εντολή των κορακιών – fundsκαι να μας ξεσπιτώνουν.
 • Να μας εμπλέκουν συνεχώς και όλο πιο βαθιά σε πολεμικούς ανταγωνισμούς και σχέδια και να ζούμε με τον φόβο μια γενικότερης  πολεμικής εμπλοκής.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας, ώστε καμία εργαζόμενη να μην είναι ευάλωτη σε οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις κι εκβιασμούς.

 

 

Μαζί με την καταδίκη των δραστών-τεράτων, παλεύουμε και απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη, με ευθύνη του κράτους, των κακοποιημένων γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων.

Καταγγέλλουμε τη σημερινή κυβέρνηση που δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά περιορίζει τα όποια μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών σε ενημερωτικές καμπάνιες. Την ίδια στιγμή είναι κραυγαλέες οι ελλείψεις σε δημόσιες και δωρεάν υποδομές κοινωνικής και παιδικής προστασίας, με την υπογραφή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Ασπίδα προστασία για κάθε γυναίκα της εργατικής τάξης, για τα παιδιά της  είναι ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος , η συμμέτοχη στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Έτσι σπάει ο φόβος, η απομόνωση, για να μην βρίσκουν έδαφος ακραίες και βίαιες συμπεριφορές.

Διεκδικούμε :

 • Εκτεταμένο δίκτυο Δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδοµών,συµβουλευτικών κέντρων, στελεχωµένων µε ειδικευµένο και µόνιµο προσωπικό, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την προστασίας τους. Γενναία χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Στελέχωση των σχολείων µε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν και τα φαινόµενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.
 • Ανάπτυξη ενιαίου φορέα παιδικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με ανάπτυξη σύγχρονων δημόσιων δομών μαζί με την ουσιαστική στήριξη των θεσμών της τεκνοθεσίας και αναδοχής και πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα της παιδικής προστασίας.
 • Να οργανωθούν ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς».
 • Αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 • Μόνιμη σταθερή εργασία , 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
 • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Δυναμώνουμε να συνδικάτα μας, τον συλλογικό, ενωτικό  μας αγώνα ενάντια στη βία και την εκμετάλλευση.

 

 

Περισσότερα

Για την ομιλία του υπουργού εργασιας στη Βουλή

Η σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία ήταν η αποστομωτική απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων...

Η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Για τη σημερινή απεργία Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία...

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κάντε κλικ για περισσότερες φωτογραφίες Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjAVDnP ΒΙΝΤΕΟ Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης...