Ανακοίνωση Γραμματείας Θεσσαλονίκης για την Ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ

0

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΒΟ         Θεσσαλονίκη 13.8.2012

Με απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, επιταχύνεται η διαδικασία ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης – εκποίησης της ΕΛΒΟ που παραδίνεται πάλι στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων και να στερήσει  τη χώρα από μια παραγωγική δομή κρίσιμη για την οικονομία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η προηγούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ εξυπηρέτησε αποκλειστικά τον όμιλο Μυτιληναίου που αξιοποιώντας τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  (ΣΔΙΤ), μείωσε το προσωπικό κατά πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους, συρρίκνωσε την εταιρία και αφού διόγκωσε τα κέρδη του, αποχώρησε.

Η ίδια και χειρότερη θα είναι η μοίρα και αυτής της ιδιωτικοποίησης :

Απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Στέρηση μιας βασικής βιομηχανίας, με τεχνογνωσία, από την άμυνα της χώρας. Μεγαλύτερη εξάρτηση της σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Δεν θίγονται μόνο οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου που διασυνδέονται μ’ αυτή.

Η εμπειρία των εργαζόμενων στην επιχείρηση από τη προηγούμενη ιδιωτικοποίηση πρέπει να τους οδηγήσει σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα :

Καμιά καθυστέρηση, κανένας φόβος , καμιά αυταπάτη ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις του «μικρότερου κακού». Όσο ψέμα ήταν η «αρμονική συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άλλο τόσο είναι ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις με τον ιδιώτη που θα ξεκινήσει με το τσάκισμα των εργαζόμενων.

ΤΩΡΑ πρέπει να σημάνει συναγερμός. Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Με γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε τμήμα του εργοστασίου που θα αποφασίζουν για τη πορεία τον αγώνα, με οργάνωση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους του κλάδου και της Θεσσαλονίκης, να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια. Με ένα στόχο :

Κάτω τα χέρια των ιδιωτών και της κυβέρνησης από την ΕΛΒΟ.

ΕΛΒΟ αποκλειστικά περιουσία του λαού, ενταγμένη στον παραγωγικό – αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Κάθε τι άλλο θα είναι προδοτική υποχώρηση από την οποία οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ αλλά και άλλων επιχειρήσεων έχουν πικρή πείρα.

Η σημερινή και κάθε κυβέρνηση που βάζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση  πάνω από τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της χώρας, δεν θέλει, δεν μπορεί. Γι’ αυτές, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι να τραβήξουν το δικό τους μονόδρομο.  

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Γραμματεία Θεσσαλονίκης

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.