Ομιλία στη συγκέντρωση σωματείων Εμπορίου και ΕΒΕ για Κυριακή Αργία 23 Ιούλη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι

Η κυριακάτικη αργία είναι μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού της χώρας μας, που χρόνια τώρα υποσκάβεται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Με τη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα στην βουλή η κυβέρνηση ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων, που δεν είναι άλλο από την οριστική και πλήρη κατάργηση της. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με αυτό που  οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης κατοχύρωσαν έναν αιώνα πριν, την Κυριακή 3 του Γενάρη του 1910, το δικαίωμα για ανάπαυση την Κυριακή.

Πισωγυρίζουν τους εργάτες στην εποχή που δούλευαν ήλιο με ήλιο σαν σκλάβοι, περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια, με 12ωρα, 14ωρα και 16ωρα χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση. Θέλουν εργαζόμενους αναλώσιμους, αφού με την εντατικοποίηση της εργασίας και στερώντας μας την Κυριακάτικη ανάπαυση, μας οδηγούν σε φυσική εξόντωση.

Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δούλους των μονοπωλίων, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις. Αυτό χρειάζονται για να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Αυτή είναι καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται για έξοδο από την κρίση, αυτή είναι η Νέα Ελλάδα και το μέλλον που υπόσχονται στην εργατική τάξη και τα παιδιά της.

Βάζουν εμπόδια στην μητρότητα, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο της γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο, στην δουλειά, στην οικογένεια, στο μεγάλωμα των παιδιών, θα αναγκάσουν της εργαζόμενες γυναίκες να στραφούν σε άλλες λύσεις που θα κοστίσουν ακριβά στην κάθε εργατική οικογένεια.

Δεν θα μένει ελεύθερος χρόνος για ανάπαυση. Δεν θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επιστρέψει στη δουλειά. Δε θα μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος για εμάς και τις οικογένειές μας.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σημαίνει 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους. Ειδικότερα για τους εμποροϋπαλλήλους σημαίνει δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα για 400 ευρώ μισθό, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.

Για αυτό και δεν θα σταματήσουν μόνο στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα. Επιδιώκουν να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία συνολικά.

Στόχος τους είναι να επιβάλλουν συνθήκες ασταμάτητης δουλειάς. Tο νομοσχέδιο προετοιμάζει την πλήρη κατάργησή της στο εμπόριο και σε άλλους κλάδους.

Αποτελούν ανέκδοτο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων.

Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, η μονοπώληση της αγοράς μόνο θέσεις εργασίας δεν φέρνει – το αντίθετο μάλιστα – οδηγεί στην ανεργία και τον αφανισμό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους

Τα στοιχεία που οι εργοδότες έχουν δώσει στη δημοσιότητα μαρτυρούν ότι 100.000 εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν σε μονοπωλιακούς ομίλους με κέρδη γύρω στο 30% είναι απλήρωτοι, δουλεύουν ανασφάλιστοι, Φανταστείτε τη γίνεται στη πραγματικότητα.

Σήμερα στο εμπόριο έχει γίνει μακελειό η συμβάσεις μιας ημέρας σε πολυκαταστήματα και Σούπερ Μάρκετ παίρνουν και δίνουν, η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η ελαστικές μορφές εργασίας η εκ περιτροπής εργασία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η απλήρωτη δουλειά αποτελεί το 70% των εργαζομένων στο εμπόριο που είναι απλήρωτοι για μήνες.

Ήδη έχουν καταργηθεί τα ρεπό σε πολλούς χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6ήμερο, πολλοί εργαζόμενοι ενώ πληρώνονται και ασφαλίζονται για 4ωρη απασχόληση εργάζονται 8 και 10 ώρες. Οι χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης είναι κυρίως απλήρωτες.

Παλιοί εργαζόμενοι με δικαιώματα απολύονται προκειμένου οι εργοδότες να προσλάβουν φθηνούς νέους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη τελευταία και της ΔΗΜΑΡ.

Ένας εργαζόμενος κάτω των 25 ετών που δουλεύει 4ωρο πληρώνεται με 220 ευρώ μηνιάτικο. Αυτός ο εργαζόμενος θα δουλέψει παραπάνω ώρες για να εξασφαλίσει έστω 10 ευρώ τη μέρα, οι εργοδότες θα πατήσουν πάνω στην ανάγκη των εργαζόμενων για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Είναι εμπαιγμός και κοροϊδία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο τζίρος θα αυξηθεί με τη λειτουργία τις Κυριακές. Δεν πρόκειται ούτε ένα ευρώ να μπει παραπάνω, αφού ο τζίρος αυξάνεται από την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και όχι από τη διεύρυνση του ωραρίου.

Δεν φταίει η Κυριακή Αργία για το χαμηλό τζίρο, αλλά η φιλομονοπωλιακή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Ε.Ε που ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα, αβαντάρει τους μεγαλέμπορους και ισοπεδώνει τους μικρούς με κάθε τρόπο.

Μπροστά στην επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου που δεν έχει ημερομηνία λήξης ούτε όριο, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)  στρέφεται μόνο στα λόγια κατά της κατάργησης της Κυριακής αργίας.

Δημιούργησαν μαζί με τους εργοδότες και άλλους φορείς τη «Συμμαχία για την Κυριακή» δηλαδή με όλους εκείνους που το  1997 υπέγραψαν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι να λειώνουν στα πόδια τους από της 6 το πρωί έως της 9 το βράδυ.

Είναι εκείνοι που  το 2012 υπέγραψαν μείωση στο μισθό των εμποροϋπαλλήλων και ναυτιλιακών υπαλλήλων, βρίσκονται στη γραμμή των μεγαλεμπόρων ψάχνοντας συμμάχους στα ξεπουλημένα ευρωπαϊκά συνδικάτα, που παίρνουν τα εύσημα των κυβερνήσεων της ΕΕ για την υπεύθυνη στάση τους στη σφαγή των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της Ο.Ι.Υ.Ε. μπροστά στο αντεργατικό ολοκαύτωμα έχει κρατήσει τον κλάδο στο περιθώριο, ανέτοιμο οργανωτικά και ιδεολογικά, βάζει εμπόδια στη συσπείρωσή του, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αποφασιστική απόκρουση αυτής της επίθεσης, ακόμα και σήμερα δεν έχει  αναλάβει ούτε μια πρωτοβουλία για να προετοιμάσει την απάντηση των εργαζομένων του κλάδου παρά μόνο μια «μάζωξη» σήμερα μεταξύ συγγενών και φίλων. 

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πείρα πλέον πρέπει  να απομονώσουν  την συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), έχει την πλήρη στήριξη της εργοδοσίας ιδιαίτερα από τα Σούπερ Μάρκετ, συνεργάζεται μαζί της, είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους του κλάδου, έχουν διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση. 

Από το βήμα της συγκέντρωσης μας θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζομένους στα Σούπερ Μάρκετ, να παλέψουν ενάντια στην πιο σκληρή εργοδοσία στο εμπόριο, να διώξουν από τις πλάτες τους την σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να οργανωθούν στα κλαδικά τους σωματεία.

Σε Κάθε κατάστημα και τόπο δουλειάς είναι ανάγκη να δυναμώσει η διαφώτιση και η ενημέρωση για τις εξελίξεις, να μπουν και άλλοι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή .

Σε κανέναν εργαζόμενο να μην περάσει η απογοήτευση, η αναμονή γιατί και τα δυο τροφοδοτούν την αναποτελεσματικότητα, την αποστράτευση, την εναπόθεση της πάλης σε λύσεις από τα πάνω στην αναζήτηση δηλαδή της σωτηρίας από μια άλλη κυβέρνηση, έναν άλλο διαχειριστή.

Οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές   να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

 

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

 

 

 

 

Περισσότερα

Δήλωση Θανάση Γκώγκου, μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το ποινολόγιο των ανέργων

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πέρασε κατά πλειοψηφία ένα άθλιο...

Παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 15-9-22

https://youtu.be/3L3TiVs3DkY  Πριν από την τοποθέτηση μας θέλουμε να επισημάνουμε σε όλους την πρόσφατη απόφαση του...

Ομιλία της Γκέκα Έλενα, αντιπρόσωπο στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Γκέκα Έλενα, αντιπρόσωπος στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας από το Συνδικάτο Τροφίμων και...