Διεκδικητικό Πλαίσιο 2011- 2012

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΑΘΑΙΝΕΙ- ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ- Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

 

Νέα, αυξημένα καθήκοντα μπαίνουν μπροστά στο εργατικό λαϊκό κίνημα το επόμενο διάστημα, εξαιτίας των εξελίξεων στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Η καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει και τα αδιέξοδα στη διαχείριση της από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, οδηγούν σε μεγαλύτερη όξυνση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου- εργασίας και έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικές χώρες και μερίδες της πλουτοκρατίας.

 

 • Η απαίτηση του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου να καταργηθούν οι κλαδικές ΣΣΕ και κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, το κατώτερο μεροκάματο και να επιβληθούν μισθοί Βουλγαρίας, Κίνας, Ινδίας.

 • Η απαίτησή τους να ανατραπούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και να γίνει η εργοδοσία απόλυτος κυρίαρχος πως θα δουλεύουν, πότε και πως θα αμείβονται οι εργατοϋπάλληλοι.

 • Η απαίτησή τους να μειωθούν ή να καταργηθούν οι εργοδοτικές εισφορές για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, κ.ά.

 • Η απαίτησή τους για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, για εκχώρηση στην ιδιοκτησία τους όλου του δημοσίου πλούτου, γης, δάση, παραλίες, να καθορίζουν την οργάνωση και τον προσανατολισμό στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια και να υπαγορεύουν τη θέλησή τους σε κάθε τομέα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

 • Η απαίτησή τους για παραπέρα μείωση της φορολογίας προς όφελός τους και σε αύξηση για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα μαζί με την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης με ζεστό χρήμα και άλλα προνόμια.

Είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της όξυνσης της αντίθεσης κεφαλαίου – εργασίας. Πρόκειται εδώ όχι μόνο για την πιο άγρια και βάρβαρη επιθετικότητα του κεφαλαίου, αλλά για μια εξέλιξη βαθιά αντιδραστική και πολύ επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για την πλειοψηφία του λαού, για το μέλλον του τόπου. Το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΕΒ διασφαλίζει νέα υπερκέρδη για τα μονοπώλια και υπερεκμετάλλευση για την εργατική τάξη, αφανισμό για τους ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες.

Οι υπεύθυνοι για την κρίση την αξιοποιούν για να τσακίσουν το λαό, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους και την αδίστακτη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Μια μειοψηφία εκμεταλλευτών, τα μονοπώλια, επιβάλλουν με τη δύναμη που έχουν συγκεντρώσει, συνθήκες σκλαβιάς για την πλειοψηφία του λαού. Είναι αυτό που αποκαλούμε δικτατορία των μονοπωλίων.

Για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ένας μόνο δρόμος υπάρχει.

 • Αγώνας για να προστατεύσουν τη ζωή των οικογενειών τους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη λεηλασία των δικαιωμάτων και της ζωής τους.

 • Αγώνας ανυποχώρητος για την απαλλαγή τους από το ζυγό των μονοπωλίων, την ΕΕ και το κράτος τους.

 • Αγώνας για την κοινωνική τους απελευθέρωση από τη σύγχρονη σκλαβιά.

 • Αγώνας για να απαλλαγούν από τον παρασιτισμό και τη σαπίλα του καπιταλισμού. Από το σύστημα εκμετάλλευσης, βίας, καταπίεσης, που υπερασπίζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, η Μπακογιάννη και όλοι, όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή συμμαχία εμείς χτίζουμε τη δική μας συμμαχία, με στόχο:

Να υπερασπιστούμε την εργατική και λαϊκή οικογένεια από τη βάρβαρη εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους, στο λαό.

 • Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά

 • Μπορούμε χωρίς αφεντικά

 • Η συμμαχία μας να πάρει στα χέρια της όλο τον πλούτο και την εξουσία.

Αυτό το μήνυμα στέλνουμε από τη Θεσσαλονίκη.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ είναι το όραμα και οι αξιώσεις των μονοπωλίων.

Το δικό μας όραμα είναι ζωή με δικαιώματα, λαϊκή ευημερία, χωρίς αφεντικά κι εκμετάλλευση.

Η ένταση και το βάθος της κρίσης σημαίνει νέα μεγάλη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων με μεγάλη αύξηση ανεργίας και ταυτόχρονα νέα μεγάλη συγκέντρωση του πλούτου της παραγωγής σε λίγα χέρια μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Έχει ξεσπάσει όμως καβγάς ποιος θα αρπάξει περισσότερα και ποιος θα φορτώσει στον άλλο τις ζημιές. Ο ιμπεριαλισμός καταληστεύει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τον πλούτο των λαών σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ζοφερή εξέλιξη θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, παρά την έως τώρα συμφωνία των καπιταλιστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ να προχωρήσουν με ελεγχόμενο τρόπο στην απαξίωση μέρους του κεφαλαίου που πλεονάζει και έχει συσσωρευτεί με τη μορφή ομολόγων του κρατικού χρέους. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μιας νέας και πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο. Στο έδαφος αυτών των αντικειμενικών εξελίξεων, τα αστικά επιτελεία θα κλιμακώσουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία στο λαό, μαζί με τα βάρβαρα μέτρα που ούτως ή άλλως προχωράνε σε όλη την ΕΕ, με μνημόνια ή χωρίς.

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί όλη αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται, με θέμα την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, τα ευρωομόλογα κ.ά.

Ετοιμάζουν νέες περικοπές μισθών, δικαιωμάτων και κοινωνικών δαπανών για το λαό, στο όνομα του να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και χρέη, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, να αυξηθεί η κερδοφορία τους.

Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν φθηνότερους εργάτες και νέα πεδία δράσης για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Αυτό επιβεβαιώνουν τα μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν έχουν μνημόνια ή όχι. Αυτό επαληθεύει το «Σύμφωνο για το ευρώ», που προβλέπει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιπλέον αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, βάθεμα της ιδιωτικοποίησης σε Υγεία και Παιδεία, πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλα.

Αυτή είναι η «οικονομική διακυβέρνηση», από την οποία ο λαός μόνο νέα δεινά έχει να περιμένει. Το κεφάλαιο προσπαθεί να διασφαλίσει ότι καμιά μεταρρύθμιση προς όφελός του δεν θα «σκαλώνει» και δε θα καθυστερεί εξαιτίας των πολιτικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων στις χώρες μέλη της ΕΕ. Αντίθετα, η αντιλαϊκή στρατηγική θα προωθείται ενιαία, απαρέγκλιτα και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που καθορίζουν και τις τυχόν κυρώσεις και θα θωρακίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον ανταγωνισμό που οξύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με οικονομίες όπως αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και άλλων.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που επιβεβαιώνεται, είναι το γεγονός ότι επιδιώκουν τον καλύτερο συντονισμό των καπιταλιστικών κυβερνήσεων στο ξεκλήρισμα των λαών. Σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει και κυρίως δεν αναιρεί τον κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης που συνεχίζεται και θα επανέλθει με νέα καταστροφή δυνάμεων.

Όλοι όσοι στηρίζουν αυτήν την προοπτική ανάμεσα τους και διάφορες πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος κοροϊδεύουν τον κόσμο. H ΑΝΤΑΡΣΥΑ βάζει ζήτημα εξόδου από την ΕΕ, χωρίς να το συνδέει με την ανατροπή της αστικής εξουσίας σε εθνικό επίπεδο. Ο ΣΥΝ για παράδειγμα υιοθετεί το ευρωομόλογο.

Κρύβει ότι το ευρωομόλογο δεν είναι παρά μια ακόμα άλλη μορφή δανεισμού, με το οποίο το κεφάλαιο επιδιώκει να αντλήσει φθηνότερο χρήμα από τις καπιταλιστικές αγορές. Κρύβουν ότι πίσω από την έκδοσή του στοιχίζονται ισχυροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε καπιταλιστικές οικονομίες και μονοπώλια, που πράττουν με αποκλειστικό κριτήριο τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα και σε συνθήκες κρίσης επιδιώκουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά από τη δεδομένη καταστροφή κεφαλαίου.

Συγκαλύπτουν ότι η βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή από τις σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις στην ΕΕ που υπηρετούν την αστική τάξη.

Κρύβουν ότι όσο θα διατηρείται η «βάση» οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, η καπιταλιστική ιδιοκτησία οι μορφές διαχείρισης, τα εργαλεία διαχείρισης, θα λειτουργούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Μ´ αυτή την έννοια, είναι επιζήμια για το λαό η στρατηγική των κομμάτων εκείνων και των πολιτικών δυνάμεων, που τον καλούν να στοιχηθεί πίσω από προτάσεις της πλουτοκρατίας για τη διαχείριση της κρίσης, να εμπλακεί στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σε τελική ανάλυση να γίνει υπέρμαχος της μιας ή της άλλης «λύσης» που επιδιώκει το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, για έξοδο από την κρίση.

Μια τέτοια στάση, αντικειμενικά φέρνει το λαό σε θέση να αποδεχτεί ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για την κρίση, καθιστώντας τον σύμμαχο των μονοπωλίων στην προσπάθεια να την ξεπεράσουν και όχι βέβαια αντίπαλό τους.

 

Ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος, να μην αιφνιδιαστεί, να μην υποκύψει. Προϋπόθεση γι´ αυτό δεν είναι μόνο να ακυρώσει την προπαγάνδα των αστών για την κρίση και τις αιτίες της, αλλά να αντιπαλέψει και τη στρατηγική του οπορτουνισμού, που θέλει να τον καταστήσει μέρος του προβλήματος και συμμέτοχο στις ανησυχίες και τα σχέδια της πλουτοκρατίας.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το δυσκόλεμα της αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα και την ΕΕ, στο βαθμό που ο ίδιος είναι αποφασισμένος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να αξιοποιήσει τις εξελίξεις προς όφελός του. Αυτό σημαίνει απεγκλωβισμός από ιδεολογήματα για μια «άλλη» δήθεν ΕΕ, μια «άλλη» διαχείριση της κρίσης, μια «άλλη» κυβέρνηση στην Ελλάδα, που θα διαπραγματευτεί καλύτερους δήθεν όρους δανεισμού για το κεφάλαιο, με το λαό στο καναβάτσο.

Η γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους, δεν οφείλεται στο δημόσιο χρέος.

Σ’ όλα τα κράτη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική που οδηγεί το λαό σε εξαθλίωση και διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Ο στόχος που η αντιλαϊκή επίθεση μεγαλώνει είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, των πολυεθνικών.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν ευθύνονται και δεν πρέπει να πληρώσουν για το δημόσιο χρέος. Το χρέος είναι το αποτέλεσμα της κρίσης και όχι η αιτία.

Η κυβέρνηση, η τρόικα προχωρούν, μήνα το μήνα, σε μείωση σε ληστεία των εισοδημάτων μας. Αυτά που μας ληστεύουν τα δίνουν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, συνολικά στους κεφαλαιοκράτες για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Παράλληλα, μας χρεώνουν με νέα δάνεια, τα οποία τα δίνουν πάλι στις τράπεζες και τους καπιταλιστές. Με τα νέα φορολογικά μέτρα καταληστεύουν στην κυριολεξία τις οικογένειές μας.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, να μην ανεχτούμε να πληρώσουμε νέους φόρους.

Η χρεοκοπία συντελείται, προς το παρόν, «ελεγχόμενη» και «επιλεκτική». Επομένως, ο λαός πληρώνει ήδη και είναι σε χρεοκοπία. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει τώρα είναι να κάνει το βήμα να οργανώσει την πάλη του και να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική με σχέδιο και πείσμα ότι μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους. Η πρόσφατη συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, στη Βουλή με την υπερψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ προμηνύει μια ακόμα πιο επιθετική σύμπραξη για το επόμενο διάστημα.

Επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό, ότι υπάρχουν λύσεις, λύσεις για όλους, τάχα ανώδυνες για τα συμφέροντά του, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την εξουσία των πολυεθνικών. Μιλάνε για λύση εξόδου από την ευρωζώνη και της διαγραφής του χρέους αφήνοντας άθικτη την εξουσία του κεφαλαίου.

 

Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα είναι ανάγκη να απομακρυνθούν από τα κόμματα που τους κάνουν τη ζωή μαρτύριο το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ, την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πρέπει να τελειώσουν οι αυταπάτες και οι ελπίδες ότι όταν συμφωνηθεί πώς θα καταβληθεί το χρέος τα επόμενα χρόνια η ζωή μας θα επανέλθει με τα δικαιώματα και ό,τι μας πήραν πίσω. Όσοι καλλιεργούν στο λαό την αντίληψη ότι είναι εφικτό να υπάρξει ανάκαμψη στο βιοτικό επίπεδο και τη ζωή των εργαζομένων χωρίς να θιγεί η εξουσία των μονοπωλίων λένε ψέματα, παραπλανούν το λαό, κοροϊδεύουν.

 

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ

Τώρα θα αρχίζουν να έρχονται τα μπιλιέτα.

 

Όταν έρθουν όλα αυτά τα χαρτιά και δεν έχουμε να πληρώσουμε;

Θα αφήσουμε τον κόσμο χωρίς φως, χωρίς νερό χωρίς φαγητό; Θα αφήσουμε τον εργατόκοσμο, τα λαϊκά στρώματα έρμαια στα νύχια τους; Να χάνει ο άλλος το σπίτι του, να μην έχει ρεύμα για να πλυθεί και να φάει και νερό για να πιει;

Τώρα οργανώνουμε την πάλη.

Κάτω οι φόροι, η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Να σταματήσουν να φορτώνουν τα βάρη στο λαό. Αυτό πρέπει να ανατραπεί.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δε θέλουμε να πληρώσουμε για να αυγατίσει τα κέρδη της η πλουτοκρατία. Ούτε μισό ευρώ στα σεντούκια τους, στα ταμεία τους. Όχι βέβαια ο κάθε ένας μόνος του. Οργανωμένη απάντηση. Οργανωμένη άρνηση αποδοχής και υποταγής της στρατηγικής του κεφαλαίου, της αντιλαϊκής πολιτικής της ληστείας του λαού. Άρνηση πληρωμών, αντίσταση με πρωτοβουλία των επιτροπών αγώνα, των συνδικάτων, των άλλων μαζικών φορέων.

Η εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα να μην τους πιστεύουν.

Να οργανωθεί στο Σωματείο, στο Σύλλογο των ΕΒΕ, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας. Στους τόπους δουλειάς να δράσει συλλογικά, να μπει μπροστά στην οργάνωση της μάχης.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 

Τα συνδικάτα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της κοινωνικής συμμαχίας εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γειτονιά τη γειτονιά, μαγαζί το μαγαζί, χωράφι το χωράφι, χωριό το χωριό, παντού όπου δουλεύουν και κατοικούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να βρεθούν μαζί τους και με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, να πάρουν τώρα αποφάσεις και να ξεκινήσουν τις πρώτες παρεμβάσεις τους, χωρίς καμιά αναμονή.

Τα συνδικάτα να πάρουν ευθύνη οργάνωσης, παντού, στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές.

Να υπερασπισθούν τη ζωή, των εργατών.

Η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσει την πάλη της, να εμποδίσει την εφαρμογή αυτού του νέου φορολογικού τυφώνα. Να ενημερώσει και να διαφωτίσει μαζικά το λαό για τους κεφαλικούς φόρους, για τα μέτρα στην υγεία, που όπως πάει θα πεθαίνει κόσμος που δεν έχει να πληρώσει. Για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, την κατάργηση του Ασύλου.

 

Ότι αφορά τη ζωή του λαού είναι αιτία σύγκρουσης για τις ταξικές δυνάμεις. Αποτελεί βάση συσπείρωσης και αγώνα.

 

Το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης για να σηκώσουμε φράχτη, να συγκρουστούμε με την αντιλαϊκή πολιτική. Έχουμε και μείς το σχέδιο μας. Σύγκρουση και ρήξη με τα κόμματα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την κυβέρνηση, την ΕΕ.

 

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία, οι γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Στις λαϊκές γειτονιές να έρθει σε επαφή με τις λαϊκές επιτροπές που ήδη υπάρχουν και μαζί να οργανώσουν την απάντηση. Κάτω τα μέτρα, κάτω οι φόροι, να τα πάρουν πίσω.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, τις διάφορες υπηρεσίες να μην τολμήσουν να πάρουν μέτρα εναντίον όσων δεν πάνε να καταβάλλουν τα χαράτσια.

Με συλλογικές μορφές ανυπακοής λοιπόν να αντισταθούμε, να οργανώσουμε τον αγώνα και να ματαιώσουμε τα νέα φορολογικά χαράτσια, τις περικοπές εξετάσεων, των φαρμάκων, τα χειρότερα ακόμη που ετοιμάζουν σε βάρος μας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν, να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Να μην τους αφήσουμε να πάρουν τη ζωή του λαού και να την κάνουν γράσο στις μηχανές της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

 

Στόχο μας είναι το ΠΑΜΕ, με όλες τις δυνάμεις του, Σωματεία, επιτροπές αγώνα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, με τις δυνάμεις και τις οργανώσεις που συσπειρώνουν στις γραμμές τους, σε στενή συνεργασία με βάση τα κοινά αιτήματα, αλλά και κάθε φορέας με τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου που καλύπτει, να μπουν μπροστά και να ηγηθούν ενός μαζικού, μαχητικού κινήματος λαϊκού ξεσηκωμού και οργανωμένου αγώνα με όλους όσους υποφέρουν, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας. Κίνημα άρνησης πληρωμών, απειθαρχίας στους αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα.

Κίνημα άρνησης και απειθαρχίας να πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν τα μονοπώλια.

Κλάδο τον κλάδο, συνοικία τη συνοικία, πόλη την πόλη, χωριό το χωριό, οργάνωση συμμαχίας, αγώνα, αλληλεγγύη, δημιουργούμε παντού μέτωπα αγώνα και συσπείρωσης.

Κίνημα αντεπίθεσης με το πλαίσιο κοινής δράσης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ που θα ανατρέπει δυσκολίες και συσχετισμούς, αντοχής και θέλησης για αποτελεσματικούς αγώνες και κατακτήσεις. Τα σωματεία να γίνουν μαζικά όργανα πάλης, δύναμη κρούσης για την προστασία της εργατικής τάξης. Σωματεία που θα κινούν δυνάμεις με τη γραμμή ρήξης και ανατροπής.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ- ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Η οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα και οι συνέπειές της, που πέφτουν στα κεφάλια μας, δεν είναι κάτι τυχαίο και προσωρινό. Είναι το αποτέλεσμα, αλλά και η απόδειξη του ξεπερασμένου, σάπιου, παρασιτικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δε μπορεί να υπάρξει, αφού γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, αντιδραστικό. Ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε διορθώνεται.

Με μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια, την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, τα Κόμματα που τα υπηρετούν και την ΕΕ καλούμε σε αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, σε αγώνα επιβίωσης, σε αγώνα για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Μόνο αυτός ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για λαϊκή εξουσία μπορεί να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, στη διατροφή, στη στέγη, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στην προστασία της Υγείας, στη διασφάλιση του σταθερού χρόνου εργασίας, στην ξεκούραση, στη δημιουργική ψυχαγωγία, στη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, στα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη και ολόπλευρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και των αναγκαίων υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την τηλεπικοινωνία, την ενέργεια, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να διευρύνει και να κατοχυρώσει τις λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του λαού μας, να οδηγήσει σε αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Οι παραγωγοί όλου του πλούτου με την ανατρεπτική δράση τους πρέπει να καταστήσουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής λαϊκή ιδιοκτησία, στην υπηρεσία της σχεδιασμένης παραγωγής για τη λαϊκή ευημερία.

Σε αυτούς τους στόχους είναι αφοσιωμένη η συμμαχία που οικοδομήσαμε με την απόφασή μας να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στη θέληση, στην πείρα και τη δύναμη που αντιπροσωπεύει η εργατική τάξη, που αντικειμενικά θα σηκώσει και το μεγάλο βάρος αυτού του αγώνα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ-ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Απορρίπτουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι οι θυσίες των εργαζομένων πιάνουν τόπο, ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Είναι θυσίες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και απώλειες σε εισοδήματα και δικαιώματα, μόνιμες και χωρίς ημερομηνία λήξης για τους εργαζόμενους.

Να δυναμώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία.

ΟΥΤΕ ΩΡΑ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ

 

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ, η ΓΣΕΒΕ, η ΕΣΕΕ έχουν στην ηγεσία τους δυνάμεις που είναι συνυπεύθυνες και συνένοχες για τα βάσανα των εργαζομένων. Είναι στην υπηρεσία της κάθε κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών και οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα από υποχώρηση σε υποχώρηση και από συμβιβασμό σε συμβιβασμό.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αθωώνει: Α)τους καπιταλιστές όταν μιλώντας για «δόγμα νεοφιλελευθερισμού που υιοθέτησε η κυβέρνηση», επιχειρεί να πείσει το λαό ότι δε φταίει η καπιταλιστική ανάπτυξη, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής για τα βάσανα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά η συνταγή που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Παραπλανούν έτσι σκόπιμα το λαό, αφού προβάλλουν σα φάρμακο για τη λύση των προβλημάτων τα «αναπτυξιακά εργαλεία» που γέννησαν την κρίση, που οδήγησαν το λαό στη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Π.χ. απλόχερες επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια, γαλαντόμα στήριξη επενδύσεων με κριτήριο την καπιταλιστική ανάπτυξη, κ.ά.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμορφώνει την πραγματικότητα δια της πλαγίας οδού, όταν στηλιτεύει δήθεν θέσεις της οικονομίας που ενοχοποιούν τις αυξήσεις των μισθών για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του πληθωρισμού. Ο λόγος που παραπλανεί είναι γιατί καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πιστέψουν οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα, ότι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων μπορεί να συμβαδίσει με την προώθηση της λαϊκής ευημερίας.

Β)την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζει, εμφανίζοντας την, όπως συνηθίζει, σα θύμα που ενεργεί κατ’ εντολή της τρόικα. Στόχος της πλειοψηφίας είναι η απόκρυψη του στρατηγικού χαρακτήρα των κυβερνητικών πολιτικών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Να συγκρατήσουν εργατόκοσμο στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ στο ΛΑΟΣ.

Αποκρύπτουν, ότι και σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες με ελάχιστα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, χωρίς την παρουσία ΔΝΤ, λαμβάνονται τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται και στη χώρα μας, π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία η εργατική τάξη στις χώρες αυτές βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να κατακρημνίζεται εξίσου.

Αυτήν την τάξη που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ την προασπίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ανεξάρτητα με ποιο μείγμα διαχειριστικής πολιτικής συντάσσεται, ο στόχος της είναι η προώθηση της ταξικής συνεργασίας, η προστασία και διεύρυνση των κερδών των μονοπωλίων.

Γ) Προβαίνει σε λεονταρισμούς για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, όταν στις επιχειρήσεις που μέρος τους έχει πουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να προωθηθούν με τις ελάχιστες λαϊκές αντιδράσεις. Έστρωσαν το έδαφος για να καταστήσουν ανήμπορο το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο να αντιδράσει, αδρανοποιώντας το αγωνιστικό φρόνιμα και τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, μιλώντας για λειτουργία των επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τασσόμενοι υπέρ της απελευθέρωσης όλων των βασικών τομέων (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κλπ), υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

H πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ως αποτέλεσμα της γραμμής υπεράσπισης της τάξης των σφετεριστών του πλούτου που παράγουμε, της κοινωνικής μειοψηφίας παρασίτων, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι για την ανάσχεση έστω αυτής της βαρβαρότητας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα με την οργάνωση τους στα Σωματεία την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, να τους απομονώσουν και να τους απογυμνώσουν οργανωτικά και πολιτικά.

Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη και να αναδείξουν τους δικούς τους εκπροσώπους ως ηγέτες.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και την κοινωνική συμμαχία που οικοδομείται.

Εδώ βρίσκεται η δύναμή τους, η ελπίδα και η προοπτική.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν τώρα αυτό το βήμα.

Στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ, στην ΟΓΕ υπάρχουν οι εγγυήσεις, ότι οι αγώνες τους θα δικαιωθούν. Είναι δυνάμεις που δεν έχουν ούτε δεσμεύσεις, ούτε δεσμούς με τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν πατάνε σε δυο βάρκες. Είναι συνεπείς και γνήσιες λαϊκές δυνάμεις.

Αποκτά, επομένως, άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα η διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής των ανέργων, των εργατικών και λαϊκών οικογενειών στις πόλεις και τα χωριά. Τα μέτρα αυτά διεκδικούμε να εξειδικεύονται κατά φύλο, ηλικία, κλάδο, περιοχή.

 

Επείγοντα αιτήματα για την προστασία ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών-κτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους.

 

Προστασία των ανέργων:

Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

Καμιά μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά.

Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).

Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, ξεκληρισμένοι αγρότες.

Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά των ανέργων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα παιδιά των ανέργων να σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους.

Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

 

Στα παραπάνω αιτήματα περιλαμβάνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και όσοι ανήκουν σε αυτό που λέμε εκ περιτροπής εργασία, για το διάστημα που δεν εργάζονται, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο.

Προστασία του βιοτικού επιπέδου εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων λαϊκών στρωμάτων

 

Διασφάλιση των ΣΣΕ (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) ανά κλάδο. Κατάργηση του νόμου 3899 που υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις με στόχο τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων.

Κατάργηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Κατώτερος μισθός 1.400ευρώ.

Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

Άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, αποζημιώσεις απόλυσης, μαθητεία.

Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων.

Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών των ΕΒΕ, με παράλληλη παύση των διώξεων για οφειλές. Άτοκη χρηματοδότηση σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Κατάργηση των εισφορών για Υγεία και περίθαλψη.

Κατάργηση εισφορών των φτωχών αγροτών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δωρεάν εισιτήρια για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στις αστικές συγκοινωνίες από τις 6πμ μέχρι τις 8πμ. Με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ να στοιχίζει η κάρτα απεριόριστών διαδρομών 15 ευρώ.

Μείωση 50% των εισιτηρίων για τοπικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Μείωση 50% για ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Κατάργηση διοδίων.

Κατάργηση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και συμβάσεων παραχώρησης στην κατασκευή δημοσίων έργων.

Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι σταθμοί.

 

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για τις εκδρομές και τη λουτροθεραπεία.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100% με παράλληλη κατάργηση του Ε.Ο.ΠΥ.

 

Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Οι μονάδες πρόνοιας που ανήκουν σε ΜΚΟ και άλλου τύπου παρόμοιες οργανώσεις να παρέχουν υπηρεσίες προς όλους με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και να περάσουν στο κράτος.

Για τη φορολογία:

Κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που αφορούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί.

Να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κλπ.

Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή.

Άμεση φορολογική επιβάρυνση – εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Φορολογική ελάφρυνση αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.

Κατάργηση κρατικών τελών και ΦΠΑ κινητής τηλεφωνίας.

Για τον τραπεζικό δανεισμό: Η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών οικογενειών δεν ήταν τυχαία. Πραγματοποιήθηκε σε περιόδους άνθισης της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι λαϊκές οικογένειες και οι διευρυμένες ανάγκες τους αναδείχτηκαν σε χρυσωρυχείο για το τραπεζικό κεφάλαιο. Στα στοιχεία των τραπεζών αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο το οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια.

Χιλιάδες μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις και κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.

Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια (αντίστοιχα 200.000€ και 100τμ για το ζευγάρι).

Διαγραφή χρεών από τόκους για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με μισθό κάτω από 1.500€ μεικτά και αναστολή πληρωμής δανείων για τα επόμενα χρόνια.

Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.

Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.

Εκπόνηση ολοκληρωμένου κατασκευαστικού προγράμματος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με ιδίους πόρους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της εργατικής οικογένειας. Χορήγηση άτοκων δανείων με κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την απόκτηση κατοικίας στο ύψος της αξίας της.

Δήμευση κατοικιών που έχουν περάσει στην κυριότητα των Τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση λαϊκών στεγαστικών αναγκών. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για λαϊκές ανάγκες σε στέγη ή σε σχολικά κτίρια.

Πάγωμα των χρεών για τους ΕΒΕ προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η κρίση.

Πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκιών.

Στήριξη συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (Δωδώνη, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

 

Για την Παιδεία και τη νεολαία:

Καμία τάξη με περισσότερους από 20 μαθητές.

Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.

Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.

Κανένας νέος κάτω των 18 χρονών έξω από το δημόσιο σχολείο.

Άμεση αντιμετώπιση με 100% κρατική χρηματοδότηση των κτιριακών αναγκών.

Επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί και να σιτιστεί από τις φοιτητικές εστίες με 600€ μηνιαίως στις οικογένειες ανέργων και γενικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 40.000€.

Για σπουδαστές, μαθητές, φοιτητές δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ.

Όχι στην προσπάθεια αποποινικοποίησης των ναρκωτικών ουσιών.

Οργανωμένα κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Κατάργηση όλων των βάρβαρων μέτρων και του Προεδρικού Διατάγματος, που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύγχρονο παιδικό δουλεμπόριο.

 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

Καμία εκχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες.

Άμεσα πάλη ενάντια στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ.

Αγώνας για κατοχύρωση της ενέργειας, της μεταφοράς, της επικοινωνίας ως κοινωνικά αγαθά, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή τους.

Αποκλειστικά ενιαίοι κρατικοί φορείς στους τομείς στρατηγικής σημασίας, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, που πραγματοποιήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ.

 

1. ΕΡΓΑΣΙΑ: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες των ανέργων, με πλήρη και δωρεάν υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση 5 χρόνων και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των βιοτεχνών. Κανένας κλάδος να μην βγει από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Να ενταχθούν και νέα επαγγέλματα.

Κατώτατη σύνταξη για τους μισθωτούς στο 80% του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ, δηλαδή 1.120 ευρώ το μήνα. Η βασική αυτή σύνταξη να ισχύει για όλα τα Ταμεία.

Ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες και στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια και ένσημα που αναλογούν να καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, στην κατεύθυνση κατάργησής τους, με αντίστοιχη αναπληρωσή τους από το κράτος. Για τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι εισφορές να επιβαρύνουν κατά το 1/3 τους ίδιους και κατά τα 2/3 το κράτος. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας.

 

3. ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ: Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Το σύστημα Υγείας – Πρόνοιας θα εξειδικεύεται στη νεολαία, στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις ιδιαίτερες ανάγκες νησιωτικών και ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια και κοινωνικοποίηση όσων υποδομών πληρούν τις προϋποθέσεις. Το βιβλιάριο Υγείας να εκδίδεται για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο «υγειονομικής ταυτότητας», χωρίς καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές. Δημιουργία αποκλειστικά κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου.

Ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα και προληπτικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία (περιβαλλοντική ρύπανση, υγιεινά τρόφιμα κ.λπ.). Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας, με αντίστοιχες υποδομές, κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών κ.ά. Ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου με επάρκεια μέτρων στο πλαίσιο του αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Να απαγορευτούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

4. ΠΑΙΔΕΙΑ: Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλους χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Επαγγελματική εκπαίδευση, ενταγμένη στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Κατάργηση των ΚΕΚ και ΙΕΚ.

 

Ενιαία δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση που θα διαμορφώνει επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση, επαγγελματική επάρκεια και γενικό μορφωτικό επίπεδο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά για όλους. Καθιέρωση περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων. Δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες. Να δίνεται επίδομα 600 ευρώ το μήνα εφόσον οι εστίες δεν επαρκούν ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Καμιά απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

5. ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μπορεί να γίνει με την κοινωνικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με υψηλή συγκέντρωση και συγκεντροποίηση και της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και μεταποίησης που θα παράγουν όχι για το καπιταλιστικό κέρδος αλλά για τις διατροφικές ανάγκες. Με κεντρικό σχεδιασμό και συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής μειώνεται το κόστος παραγωγής, αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις, μειώνεται η ανεργία και η φτώχεια, αναπτύσσεται η αγροτική οικονομία και η ύπαιθρος.

6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο με δημιουργία και ενίσχυση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

Πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια με ειδικά, πιο ευνοϊκά, προγράμματα. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και μέτρα άμεσης αντιμετώπισης καταστάσεων μετά από ένα σεισμό.

Αγώνας και κοινός στόχος να κατοχυρωθούν επικοινωνία – ενέργεια – μεταφορές ως κοινωνικές υπηρεσίες. Κατάργηση όλων των διοδίων. Συνολικά ενιαίους αποκλειστικούς φορείς στους τομείς στρατηγικής σημασίας που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων, που συμβάλλουν στη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, καθώς και την παραγωγή ξύλου και των προϊόντων του. Μετατροπή σε δημόσια περιουσία των ακτών και ελεύθερων χώρων.

 

Περιβαλλοντικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και κατά υδατικά διαμερίσματα.

Προστασία ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση, των ποταμών, λιμνών, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλίων από τα φερτά υλικά. Δίκτυα ομβρίων υδάτων στις πόλεις και συντήρησή τους.

Χωροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων.

 

7. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας ως αντίδοτο στα αγοραία πρότυπα της μονοπωλιακής πολιτιστικής βιομηχανίας, στα μονοπώλια θεάματος, ακροάματος.

Δημιουργία ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του πολιτιστικού και του καλλιτεχνικού έργου, αποτελούμενου από κρατικούς φορείς που θα λειτουργούν με προγραμματισμό και κοινωνικό έλεγχο, αποφασιστικό ρόλο των δημιουργών καλλιτεχνών και κρατική χρηματοδότηση, ώστε η Τέχνη, από εμπόρευμα και μονοπώλιο της κυρίαρχης τάξης που είναι σήμερα, να γίνει κτήμα και όπλο του λαού.

Δωρεάν πρόσβαση του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα κάθε είδους μουσεία, που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία. Δωρεάν είσοδος των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών σε θέατρα και κινηματογράφους.

Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό για όλο το λαό, τη νεολαία. Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Το κράτος οφείλει να παρέχει όλα τα μέσα και να στηρίζει το έργο αθλητικών σωματείων και συλλόγων.

Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά. Δημιουργία αντι-ναρκωτικού μετώπου από τους φορείς του κινήματος. Διεκδίκηση δωρεάν – δημόσιων δομών πρόληψης – θεραπείας –κοινωνικής επανένταξης σε όλη τη χώρα. Καμιά επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς.

 

8. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:

Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού και για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του. Ίδια και ίσα δικαιώματα για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, με τη μορφή επιδόματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αντιστάθμιση απώλειας εισοδήματος λόγω απουσίας από την εργασία και για τα έξοδα τοκετού.

Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες. Πιο ειδικά, απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτικές παροχές για γυναικολογικές εξετάσεις, θεραπείες, για όλες τις γυναίκες από το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους.

Κοινωνικές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη του κοινωνικού λαϊκού τουρισμού, των δωρεάν διακοπών για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους ανέργους.

 

9. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ: Κατάργηση όλων των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς.

Κατάργηση του ευρωενωσιακού αντιδημοκρατικού πλαισίου και των τρομοσυμφωνιών με τις ΗΠΑ. Αποκάλυψη και αντεπίθεση στον αυξανόμενο αντικομμουνισμό της ΕΕ.

Κατάργηση του ελληνικού και κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου που στερεί από μετανάστες και πρόσφυγες στοιχειώδη δικαιώματα. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.

 

10. ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ της Ελλάδας εξασφαλίζονται όταν στηρίζονται στο λαό και τη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν ανέχονται την εκχώρησή τους σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας. Κατάργηση του θεσμού των επαγγελματιών οπλιτών.

Αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις. Καμία συμμετοχή στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, του ευρωστρατού, των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Επιστροφή όλων των ελληνικών Σωμάτων, που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς. Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας και όλων των διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΗΠΑ.

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Περισσότερα

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...

Το Διεκδικητικό Πλαίσιο που παρουσίασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη 8.9.22

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταθέτει το πλαίσιο των στόχων πάλης και διεκδικήσεων. Απέναντι στη...

Εισήγηση από την Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ 2022

https://youtu.be/PiiPnDj4oTA Συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ Βρισκόμαστε στο χώρο έξω από το εργοστάσιο της Μαλαματίνα. Εδώ που...