Διεκδικητικό Πλαίσιο 2005-2006

Δημοσιεύτηκε στις

Η τιμή και η απαντοχή όλων των εργαζομένων!

 

Συνέντευξη Τύπου: Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη ώρα 10.30 π.μ. στο Ε.Κ.Θ.

 

  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ

Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ

 

  • Επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ

 

  • Αφορολόγητο 30.000 ευρώ

 

  • Κατάργηση Διοδίων

 

  • Δωρεάν εισιτήρια το πρωί

 

  • Επίδομα ενοικίου – Θέρμανσης

 

  • Απαγόρευση των απολύσεων

 

  • 30 μέρες Άδειας σε όλους

 

 

Δύο μεγάλοι αγωνιστικοί σταθμοί:

 

    1. Συλλαλητήριο Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 6.30 μ.μ. – Λιμάνι Θεσσαλονίκης

 

    1. Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Σάββατο 12 Νοέμβρη 11 π.μ. – Πεδίο Άρεως

 

 

…από ένα κίνημα που δεν συμβιβάζεται – δεν πολιτεύεται ανάλογα με το ποιο κόμμα κυβερνά και δεν μπορεί να το βάλει «στο τσεπάκι» ο ΣΕΒ…

  

 

Η πολιτική της Κυβέρνησης

Τα κατορθώματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

 

Ο απολογισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι αντιλαϊκός, όπως ήταν και την περσινή χρονιά, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική τους οξύνει τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση των ιδίων χειροτερεύει. Αυτή είναι η πραγματικότητα που σημαδεύεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτές είναι οι πηγές των προβλημάτων.

  • Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια τώρα, αλλά το κατώτερο μεροκάματο και ο κατώτερος μισθός παρέμειναν στα εξευτελιστικά επίπεδα των 26,4 Ευρώ και 591 Ευρώ, μικτά.

  • Το 65% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από τα 500 Ευρώ.

  • Πολιτική σκληρής λιτότητας, μεγάλης ακρίβειας και φορομπηξίας που καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην ανέχεια, στη φτώχεια, σε υπερχρέωση από τις τράπεζες.

  • Κυβερνούν χρόνια αλλά η ανεργία βασανίζει πάνω από 600 χιλιάδες ανέργους και τις οικογένειες τους. Η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 26%, στις γυναίκες το 16%. Οι απολύσεις είναι μόνιμη απειλή. Εργοστάσια κλείνουν, εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο, θύματα του κυνηγητού του κέρδους, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

  • Προγράμματα κατάρτισης και μερικής απασχόλησης χωρίς προοπτική είναι τα γιατροσόφια των κυβερνήσεων!

  • Ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, μορφωτική υποβάθμιση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εμπλοκή των επιχειρηματιών στα σχολεία!

  • Επέκταση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία. Νοσοκομεία που λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και εμπλέκονται με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

  • Ένταση του αυταρχισμού και των διώξεων σε βάρος αγωνιστών συνδικαλιστών και συνδικάτων με πιο πρόσφατα παραδείγματα την ΠΟΕΕΠ και εργαζόμενους στην Ο.Α. Περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

  • Παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για υποδομές και υπηρεσίες.

  • Η κυβέρνηση πάτησε στο νόμο Ρέππα ο οποίος προβλέπει την ένταξη των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ και συνέχισε την πολιτική της αύξησης των ορίων ηλικίας, της μείωσης των συντάξεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Ξεκίνησε από τους εργαζόμενους στις τράπεζες αλλά η απειλή αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Αξιοποίησε το έδαφος που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ και επέβαλλε ακόμα πιο σκληρή διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δίνοντας σκληρό χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, στο 8ωρο -7ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις. Πρόκειται για μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή τους, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, στην κοινωνική δράση.

  • Συνέχισε την πολιτική της απελευθέρωσης του ωραρίου σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο, των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων για να ενισχύσει την κυριαρχία και την κερδοφορία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών. Άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Με την απαράδεκτη «επιχειρησιακή σύμβαση» που υπέγραψε η διοίκηση του ΟΤΕ με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προωθείται πρόγραμμα μαζικών απολύσεων μέσα από τη λεγόμενη εθελούσια έξοδο, προωθείται άρση της μονιμότητας, κατάργηση του δικαιώματος για σταθερή δουλειά, χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτή η συμφωνία αποτελεί τον οδηγό για τις αντεργατικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα για την κατάργηση της μονιμότητας και την αφαίρεση καταχτήσεων.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ προβλέπουν νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα των επενδύσεων, της ανάπτυξης της οικονομίας. Ο μύθος έχει καταρριφθεί, η ανάπτυξη της οικονομίας προχώρησε με υψηλούς ρυθμούς. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα συμφέροντα. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, μεταφορές κ.α.) είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ανάπτυξη που έχει ως κίνητρο το κέρδος, την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και λαϊκών αναγκών οξύνει τα προβλήματα των εργατικών οικογενειών, αποτελεί μεγάλη απειλή για την ασφάλεια, την Υγεία και τη ζωή τους, είναι πίσω από τα εγκλήματα π.χ της πτώσης του αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος», το ναυάγιο του πλοίου Σαμίνα, τα διατροφικά σκάνδαλα, τα εργατικά ατυχήματα, τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την αντοχή της οικονομίας και τη μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα είναι η άλλη όψη της πολιτικής που αυξάνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα κέρδη των «Ελληνικών Πετρελαίων» (βλέπε Λάτσης) αυξήθηκαν το Α εξάμηνο του 2005 κατά 78%. Τα κέρδη των Ανωνύμων Εταιρειών αυξήθηκαν το 2004 κατά 12% και των Ε.Π.Ε κατά 19,4% -πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών καλπάζουν.

Τα αντεργατικά μέτρα είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που αποτελούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μάαστριχτ, Λισσαβόνα). Πάνω σ’ αυτές τις ράγες θα βαδίσουν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου το επόμενο διάστημα.

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά βελτίωση της κατάστασης από την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, κανένα ουσιαστικό φιλολαϊκό βήμα δεν θα γίνει όσο η χώρα μας θα είναι μπλεγμένη στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία και τους Ιμπεριαλιστές.

Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, να απομακρυνθούν από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης παντού, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Τα «κατορθώματα» της Ν.Δ τα χειροκροτεί η ολιγαρχία του πλούτου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στηρίζει στην ουσία τις αντιδραστικές αλλαγές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προσπαθώντας όμως να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων. Να ψαρεύει στα θολά νερά.

 

 

Μαζί με το ΠΑΜΕ

Στη χρονιά που πέρασε το ΠΑΜΕ, τα στελέχη, τα συνδικάτα του, οι φίλοι του και άλλοι απλοί άνθρωποι προσπαθούμε με τις θέσεις και την δράση μας να ορθώσουμε ένα κυματοθραύστη που πάνω του να σπάνε τα αντεργατικά κύματα που εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις των ευρωμονόδρομων. Να δυναμώνουν τα συνδικάτα και να αυξάνεται η συμμετοχή νέων εργαζόμενων.

Μέσα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις, παραστάσεις, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις. Συγκρουστήκαμε με τους μηχανισμούς κρατικής βίας και τα όργανα της εργοδοσίας. Αναπτύξαμε την παρουσία των ταξικών δυνάμεων στην Ευρώπη και πολλαπλασιάσαμε τις πρωτοβουλίες μας σε παγκόσμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το ΠΑΜΕ απ΄ την ίδρυσή του τον Απρίλη του 1999 ως σήμερα έχει θεωρήσει την αγωνιστική του ταυτότητα σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες. Έχει δείξει ότι έχει τα φόντα να γίνει πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

Ας στρατευτούμε λοιπόν όλοι μαζί με το ΠΑΜΕ που συγκρούεται μαχητικά με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, δίνει καθημερινά τη μάχη με απεργιακούς αγώνες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, προσπαθεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, ικανό να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Για να δυναμώσει η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, να χτυπηθούν οι προσπάθειες διάσπασης που καλλιεργείται ανάμεσα σε έλληνες και μετανάστες εργάτες, ανάμεσα σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε εργαζόμενους διαφορετικών κλάδων.

Για να αναπτυχθεί μαζικό, διεκδικητικό κίνημα για τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, των εργαζόμενων γυναικών, των μεταναστών που είναι τα πρώτα θύματα της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας, της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Ενίσχυση του ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε Συνδικάτο για να διαμορφωθεί ισχυρό κίνημα που θα ακυρώσει στην πράξη τους νόμους για την διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση του 8ωρου, την απελευθέρωση του ωραρίου, για να μην νομιμοποιηθεί κανένα αντεργατικό μέτρο στη συνείδηση των εργαζομένων.

Να εμποδίσουμε την νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για αγωνιστική διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των κλαδικών Συμβάσεων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Για να αναπτυχθεί η κοινή δράση, να προχωρήσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους. Να αντιπαλευτεί η κοινή αγροτική πολιτική, η ενδιάμεση αναθεώρηση, η αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά, να διεκδικηθεί η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, αγροτική πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των διατροφικών τους αναγκών. Να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, την τοκογλυφία των τραπεζών, τα φορομπηκτικά μέτρα που χτυπάνε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ.

Για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, στους τόπους δουλειάς, να βελτιωθεί η λειτουργία και δράση των σωματείων, να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις της υποταγής, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) που στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου. Αυτό θα είναι ένα σοβαρό βήμα μπροστά. Γιατί ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι στο πλευρό του αντιπάλου των εργαζομένων, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που ζουν. Έχει συμφωνήσει με την πολιτική της λιτότητας, την ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Προσπαθεί να δηλητηριάσει συνειδήσεις με τη λογική της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, να αφοπλίσει και να ενσωματώσει το εργατικό κίνημα στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Σήμερα, ακόμα περισσότερο από χθες η καθημερινή πάλη συνδέεται με την αναγκαιότητα της συγκέντρωσης δυνάμεων απέναντι στον αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον Ιμπεριαλισμό, για να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα που θα διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Γιατί, μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο όταν η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, μόνο όταν τα βασικά μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται γίνει κτήμα, περιουσία των ανθρώπων του μόχθου μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

 

Η Πλατφόρμα του ΠΑΜΕ για το 2006

1.Πλήρη – σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις.

Διεκδίκηση προσλήψεων στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτιστικών υπηρεσιών και υποδομών(αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος κ.α.) για τις λαϊκές οικογένειες με κρατικές επενδύσεις.

Αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά.

Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους.

«Πάγωμα» των δανείων για απολυμένους – ανέργους.

Επιχορήγηση του ενοικίου.

Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εργασιακά δικαιώματα -Μείωση του εργάσιμου χρόνου.

7ωρο – 5νθήμερο- 35ωρο με πλήρη μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.

6ωρο – 30ωρο για τα Βαρέα – Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

6ωρη εργασία με κανονικές αποδοχές και άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων για τους εργαζόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.

Οι μαθητευόμενοι – εργαζόμενοι νέοι να αμείβονται με τη Συλλογική Σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά. Με το τέλος της περιόδου μαθητείας, να προσλαμβάνονται σε εργασίες που αντιστοιχούν στην ειδικότητα τους.

Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τις γυναίκες στη βιομηχανία.

Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

Τριάντα (30) μέρες άδειας σ’ όλους τους εργαζόμενους και επίδομα άδειας ένα μισθό για όλους.

2.Κατώτερος μισθός 1.300 Ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 Ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 Ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων. Για να καλύψουν οι εργατικές οικογένειες τις ανάγκες τους, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις, το κύμα της ακρίβειας (καύσιμα, είδη μαζικής κατανάλωσης κ.α.), της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Κατάργηση του Φόρου προστιθέμενης αξίας και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, πρώτα απ’ όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης – υπόδησης, σχολικά είδη, φάρμακα. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.

Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας κατά τις πρωινές ώρες που πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου τις επόμενες ώρες.

Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 Ευρώ. Αφορολόγητο όριο για την οικογένεια 30.000 Ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμάριθμου.

Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

3.ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις. Καμιά ιδιωτικοποίηση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα. Κατάργηση των διοδίων, ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων.

Δημιουργία Αθλητικών, πολιτιστικών υποδομών σε κάθε γειτονιά, στην ύπαιθρο.

Να αναπτυχθεί ο σχολικός, ο ερασιτεχνικός, μαζικός – λαϊκός αθλητισμός, να χτυπηθεί η εμπορευματοποίηση, τα εκφυλιστικά φαινόμενα που ανθίζουν στα πλαίσια της πολιτικής που αντιμετωπίζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σαν εμπόρευμα. Οχι στον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση των παραλίων από τους ιδιώτες. Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. Προτεραιότητα στην πρόληψη, επαρκή κονδύλια για κοινωνική πολιτική και εφαρμογή σχεδίου δράσης ενάντια στα ναρκωτικά και στα υποκατάστατα.

Ανάπτυξη των θεραπευτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Μέτρα για την κοινωνική επανένταξη.

4.Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες – 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά.

Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.

Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.

Σύνταξη στο 80% του μισθού.

Αποκλειστικά Δημόσια -Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας και κατάργηση της εισφοράς στα φάρμακα.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε κέντρα υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα κέντρα υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).

Άδειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα που δουλεύουν (δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού) με πλήρης αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δημιουργία κρατικών – δωρεάν βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών και δημόσιων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.

Γενίκευση του κοινωνικού τουρισμού με εξασφάλιση φτηνών καλοκαιρινών διακοπών αλλά και ολιγοήμερων διακοπών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.

Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Υπεράσπιση και επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Καθιέρωση – κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας στους εργοδότες. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίηση της δουλειάς.

Εργατικός έλεγχος – Αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

5. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή – συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού που στήνει η ΓΣΕΕ για την παραγωγή εκπαιδευμένων εργατοπατέρων, αναλαμβάνοντας το ρόλο του Δούρειου Ίππου για την ανοικτή δράση του κεφαλαίου στην εκπαίδευση.

Ενιαίο, 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Μέτωπο ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση. Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Ενιαίο – τεχνικό λύκειο). Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, με ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία) και στη λειτουργία του σχολείου.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημόσια – Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο, κατάργηση ΙΕΚ -ΚΕΚ και άλλων μορφών υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατάρτισης. Άμεση κατάργηση των διδάκτρων.

Αναδιοργάνωση της νυχτερινής εκπαίδευσης, κατάργηση του 4ου χρόνου για τους νυχτερινούς μαθητές.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των σχολών του ΟΑΕΔ και της Ναυτικής εκπαίδευσης.

Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές η ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (αξιολόγηση, δια βίου κατάρτιση κ.α.)

6. ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας για να αλυσοδέσουν τους λαούς.

Μέτωπο στην λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» που έχει εξαπολύσει ο Ιμπεριαλισμός για να τρομοκρατήσει τους λαούς και να επιβάλλει τα επιθετικά του σχέδια (πόλεμοι, επεμβάσεις).

Αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και έκφραση στέρεας αλληλεγγύης στους λαούς και τις χώρες που απειλούνται από τους αμερικάνους και το ΝΑΤΟ γιατί αντιστέκονται.

Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Ελεύθερη πολιτική – συνδικαλιστική δράση της χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.

Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από της κρατικές – εργοδοτικές επιθέσεις – χτύπημα των απεργοσπαστικών μηχανισμών. Μαζικό κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.

Κατάργηση των τρομονόμων, κάθε αυταρχικού, αντιδημοκρατικού μέτρου που χτυπάει της εργαζόμενους και της αγώνες της.

Ξήλωμα των καμερών, του συνόλου του χαφιέδικου μηχανισμού παρακολούθησης των εργαζομένων της τόπους δουλειάς και τρομοκράτησης του λαού.

7. Δωρεάν η φτηνή λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους. Να σταματήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να στέλνει πελάτες της τράπεζες, να σταματήσει το «αλισβερίσι» με τα ιδιωτικά συμφέροντα, να υλοποιηθούν κατασκευαστικά προγράμματα για τη δημιουργία σύγχρονων κατοικιών, σε τιμές προσιτές για της εργαζόμενους.

8. Ίσα δικαιώματα Μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων. Νομιμοποίηση των μεταναστών και των οικογενειών της που βρίσκονται στην Ελλάδα. Καταπολέμηση των διώξεων, των μηχανισμών χειραγώγησης και των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται πολύπλευρα της μετανάστες. Μέτωπο στο Ρατσισμό, τον Εθνικισμό, την ξενοφοβία. Απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση άδειας εργασίας και παραμονής χωρίς καμιά χρηματική επιβάρυνση των μεταναστών. Μέτρα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη μόρφωση των παιδιών της. Δικαίωμα μεταφοράς στη χώρα προέλευσης της υπηρεσίας, των ενσήμων που απέκτησαν στην Ελλάδα.

 

Μορφές Πάλης

Το ΠΑΜΕ βασισμένο στις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του λαϊκού μας κινήματος υιοθετεί και αξιοποιεί τις αρχές της ταξικής πάλης και της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τους εκπροσώπους τους. Άρα θα συνεχίσουμε με τις πιο απλές αλλά και τις πιο ανεβασμένες μορφές πάλης. Από τα υπομνήματα και τις πορείες μέχρι τις απεργίες και τις καταλήψεις. Όπως μέχρι σήμερα το ΠΑΜΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκρούστηκε ανυποχώρητα με την μεγαλοεργοδοσία και τις Κυβερνήσεις έτσι και στο εξής θα συνεχίσει την προσπάθειά του ενώνοντας τους εργάτες και τους εργαζόμενους με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα και όχι τις παραταξιακές σκοπιμότητες.

Θα επιμείνουμε να αναδείχνεται το ΠΑΜΕ σαν ο μοχλός εκείνος μέσα στο Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα που θα συντονίζει τη φτωχή αγροτιά, την προοδευτική διανόηση και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο κεφάλαιο.

Θα πρωτοστατούμε στο Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα, στην Ευρώπη και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο για τον συντονισμό των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και των εμποδίων που βάζουν οι προσωρινά αρνητικοί συσχετισμοί σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι. Η Εργατική Τάξη θα προχωρήσει! Θα ανατρέπει σ΄ όφελος της τους συσχετισμούς. Θα σαρώσει τελικά τους αντιπάλους της και θα πετύχει τους στόχους της.

Περισσότερα

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...

Το Διεκδικητικό Πλαίσιο που παρουσίασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη 8.9.22

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταθέτει το πλαίσιο των στόχων πάλης και διεκδικήσεων. Απέναντι στη...

Εισήγηση από την Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ 2022

https://youtu.be/PiiPnDj4oTA Συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ Βρισκόμαστε στο χώρο έξω από το εργοστάσιο της Μαλαματίνα. Εδώ που...