Δευτέρα, 6 Ιουλίου

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

image_pdfimage_print

 

Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο τηλεοπτικός σταθμός (Alpha) θα αρχίσει τη μετάδοση του τηλεοπτικού παιχνιδιού, υπό τον τίτλο «Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεστε», με έπαθλο για τους «νικητές» μια θέση εργασίας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Π.Α.ΜΕ, καταγγέλλει και καταδικάζει μια τέτοια εκπομπή που συνιστά ακραία εξαχρείωση και υποβιβάζει την ίδια την υπόσταση του εργαζόμενου στα κατώτατα επίπεδα της αθλιότητας για την ευχαρίστηση και την τέρψη των συμμετεχόντων εργοδοτών και για την αύξηση της θεαματικότητας, με τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη για τους καναλάρχες του τηλεοπτικού σταθμού.

Πρόκειται για μια κατάσταση που, τηρουμένων των αναλογιών, δεν απέχει πολύ από τη ρωμαϊκή αρένα όπου τα άγρια θηρία κατασπάραζαν τους δούλους προς τέρψη των θεατών. Με αυτό το τηλεοπτικό παιχνίδι, χάριν του ‘τερπνού μετά του ωφελίμου’ για τους εμπνευστές και ιδιοκτήτες του σταθμού, κατασπαράσσεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έτσι το δικαίωμα στην εργασία γίνεται αντικείμενο υποπολιτιστικού σώου, και ο άνεργος υποχρεώνεται να δώσει μια καλή παράσταση για μια θέση εργασίας, και μάλιστα κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες θα είναι με πολλά ερωτηματικά και αυτή η θέση εργασίας.

Η τέτοια καταρράκωση της ανθρώπινης προσωπικότητας του εργαζόμενου είναι βέβαια ένα σύμπτωμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος της ελεύθερης ασύδοτης αγοράς του κεφαλαίου όπου όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, ακόμα και το θέαμα ανεργία.

Όμως η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, με αγωνιστικό δυναμικό τρόπο μπορεί να βάλει και θα βάλει φρένο σε έναν τέτοιο εμπαιγμό της ανθρώπινης υπόστασης του εργαζόμενου και ταυτόχρονα, μέσα από το διεκδικητικό του πλαίσιο που συγκρούεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές που γεννούν και τέτοιες αθλιότητες θα επιβάλλει στην πράξη και το δικαίωμα στην εργασία.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Comments are closed.