Κεντρική Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης 17 Γενάρη

Δημοσιεύτηκε στις

Χαιρετίζουμε τον ηρωικό ανυποχώρητο και με μεγάλη αυτοθυσία αγώνα των Χαλυβουργών, διδασκόμαστε από το παράδειγμα τους, μας δείχνουν τον δρόμο του τίμιου σκληρού και ασυμβίβαστου αγώνα απέναντι στην συνασπισμένη και αδίστακτη δύναμη του κεφαλαίου.

Ο αγώνας των Χαλυβουργών με την φωτιά που έχει ανάψει προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο των βιομηχάνων και των επιτελείων τους. Τρέμουν την επέκταση, το άπλωμα της φωτιάς σε κάθε μεγάλο εργοστάσιο, σε κάθε μεγάλο κλάδο. Δεν τους φοβίσουν τα παιχνιδάκια γύρω από την βουλή, τα μεγάλα λόγια και οι φλυαρίες για αντιμνημονιακά μέτωπα και σχήματα. Όλα αυτά είναι φτερό στον άνεμο, με φθαρμένα υλικά και συνταγές από τα διάφορα sites και blog δεν οργανώνονται αγώνες. Είναι άσφαιρα πυρά όπως αποδείχθηκε με τις πλατείες, το ατσάλι δένεται σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τα τσιράκια της. Αυτό μας διδάσκει ο αγώνας των Χαλυβουργών, σε αυτόν τον αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ και πρωτοστατεί. Αυτόν τον αγώνα τρέμουν οι καπιταλιστές και τα κόμματα τους

Να που βρίσκεται η δύναμη μας, είμαστε παντοδύναμοι αν μπούμε πιο αποφασιστικά με τόλμη και συνέπεια στον δρόμο που άνοιξαν οι χαλυβουργοί. Έχουμε την δύναμη φτάνει να οργανωθούμε όπως οι χαλυβουργοί και να κυριαρχήσουν παντού τα συνθήματα τους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία, ένας για όλους και όλοι για έναν.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, το σχέδιο του Μάνεση να ρίξει τα μεροκάματα στα 500€ και να απολύσει το μισό προσωπικό είναι σχέδιο όλων των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.

Αύριο τα κοράκια της οικονομικής ολιγαρχίας έχουν μάζωξη για να συζητήσουν πως θα υλοποιήσουν αυτό τον σχεδιασμό τους. Με τον απατηλό τίτλο των κοινωνικών εταίρων είναι έτοιμοι να πέσουν σαν τους γύπες πάνω στην εργατική τάξη και να την κατασπαράξουν. Είναι αδίστακτοι, πατάνε πάνω σε πτώματα για το κέρδος. Είναι έτοιμοι να ρίξουν την εργατική τάξη στην πιο μεγάλη εξαθλίωση για να υπερασπιστούν την κερδοφορία τους.

Η επίθεση τους αυτή στηριγμένη στα ίδια κάλπικα διλλήματα και τους ωμούς εκβιασμούς που στήριξαν τα προηγούμενα μέτρα, σημαδεύει ότι οικονομικό και θεσμικό έχει απομείνει πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση στις κλαδικές και Επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

Το μέρος των μισθών που είναι πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις τριετίες και τα επιδόματα, τα εναπομείναντα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, το ελάχιστο όριο των απολύσεων, η αποζημίωση της απόλυσης, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, η αμοιβή των υπερωριών, της νυχτερινής εργασίας, της εργασίας της Κυριακής και των αργιών.

Στην επόμενη φάση θα απαιτήσουν μείωση και του Εθνικού Μισθού, του βασικού που ήδη το όριο του το έχουν καταργήσει για σημαντικές κατηγορίες εργαζομένων. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα κροκοδείλια δάκρυα τους, ότι δήθεν υπερασπίζονται τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, η οποία δικαιώνει τον χαρακτηρισμό κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που της έχουμε προσδώσει. Με ερμηνευτική εγκύκλιο στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που έχει ψηφιστεί δίνει στις ομάδες εργαζομένων τη δυνατότητα να υπογράφουν συμβάσεις καταστρατηγώντας τις κλαδικές, να αποφασίζουν ακόμα και ενάντια στην απεργία, στους εργοδότες να μην εφαρμόζουν την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Σε αυτό το έγκλημα σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα εγκλήματα τους και να κάνει ακόμα πιο εφιαλτική την επιβίωση μας έρχεται να βάλει πλάτη για μια ακόμη φορά η «5η φάλαγγα» στις γραμμές της εργατικής τάξης, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Αύριο κάθονται για άλλη μια φορά στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, με αυτούς που χρόνια πάλευαν και παλεύουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ανατρέψουν το σταθερό χρόνο εργασίας, να σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ. Με αυτούς που δεν έπαψαν να θεωρούν βάρος για τα κέρδη τους τα εργατικά δικαιώματα.

Συμμετέχουν στο σφαγιασμό της εργατικής τάξης, είναι συνδιαμορφωτές του νέου πακέτου μέτρων σε βάρος των εργαζόμενων, συμμετέχουν και συναποφασίζουν με τον ΣΕΒ, κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση και την Τρόϊκα, για να βάλουν ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις.

Η συμμετοχή τους είναι αποδοχή της αισχρής και μαύρης προπαγάνδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων που λέει ότι οι εργάτες είναι κόστος. Κι αφού είναι κόστος πρέπει να τους κοντύνουμε, να τους οδηγήσουμε ξανά στις σπηλιές.

Καλούμε σε συναγερμό την εργατική τάξη, όλα τα σωματεία, κάθε τίμιο εργαζόμενο. Το ΠΑΜΕ σας καλεί να ανοίξουμε την συζήτηση σε κάθε τόπο δουλειάς, με κάθε συνάδελφο και να τον καλέσουμε να διαχωρίσει τις ευθύνες του από τα κόμματα και τις παρατάξεις που τον παραδίνουν δέσμιο στην απληστία των αφεντικών και τον καταδικάζουν στην πείνα. Να τους καλέσουμε να ξεπεράσουν δισταγμούς, φοβίες, να σηκώσουν το κεφάλι και να μπουν στον αγώνα.

Απευθυνόμαστε σε κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή που θέλει να σέβεται τον εαυτό του να διαχωρίσει τη θέση του από τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που παραδίδουν την εργατική τάξη στο σφαγείο της Τρόϊκα , του ΣΕΒ, των τραπεζιτών. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους. Τους καλούμε όλους να συστρατευθούν με το ΠΑΜΕ και να κλείσουν τα αυτιά τους στις βρώμικες συκοφαντίες και τις επιθέσεις.

Τα ψέματα τελείωσαν, δεν υπάρχουν περιθώρια για μεσοβέζικες λύσεις και αυταπάτες. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Ή τα ονόματα τους θα γραφτούν στις σελίδες της ιστορίας των ταξικών αγώνων ή στις μαύρες σελίδες της προδοσίας των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Όποιος θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργατών Μετάλλου, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και των συνδικαλιστών του Συνασπισμού που διακηρύσσουν ότι οι απεργίες βοηθούν τα αφεντικά και ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε συνθήκες κρίσεις, δηλαδή να δεχόμαστε μείωση 50% στους μισθούς και στα μεροκάματα για χάρη των εργοδοτών. Να ξέρουν ότι θα γραφτούν για πάντα στο μαύρο πίνακα των άθλιων υποτακτικών της εργοδοσίας.

Καλούμε ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες και άνεργες να δείξουν μεγαλύτερη ακόμα αγωνιστική τόλμη. Άνδρες και γυναίκες όλοι μαζί, καθώς μοιραζόμαστε την δύσκολη καθημερινή οικογενειακή ζωή, να μοιραστούμε και τα βάρη του αγώνα και να απευθυνθούμε πιο θαρραλέα σε όλες τις γυναίκες εργάτριες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων για να υπερασπιστούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους. Το μέλλον τους είναι στα δικά τους χέρια και όχι των εκμεταλλευτών μας. Να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γυναικών της Χαλυβουργίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τα μέτρα φωτιά που συνοδεύουν την 7η δόση δεν είναι μέτρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας όπως λέει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Δύο χρόνια τώρα παίρνουν μέτρα, στραγγίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ισοπεδώνουν δικαιώματα και η ανεργία παίρνει τον ανήφορο. Δύο χρόνια παίρνουν μέτρα για να σώσουν την οικονομία και οι άστεγοι και οι πεινασμένοι πολλαπλασιάζονται.

Τα μέτρα τα παίρνουν για να θεριέψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Για να τον ισχυροποιήσουν στον πόλεμο του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός δεν έχει τελειωμό, όπως δεν έχουν τελειωμό οι καταθέσεις δισεκατομμυρίων στις ελβετικές τράπεζες, οι χιλιάδες οφ σορ εταιρείες που κρύβουν κινητές και ακίνητες περιουσίες, αμύθητες περιουσίες, οι χιλιάδες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, στον κόσμο όλο, που έγιναν και γίνονται με τον ιδρώτα και το αίμα του δικού μας και των άλλων λαών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας, αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύονται το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Γι’ αυτό και η επίθεση στη ζωή της εργατικής τάξης δεν θα σταματήσει όσο κουμάντο θα κάνει το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του.

Καλούμε τον λαό να μην φοβηθεί, να μην αποδεχτεί άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, να μην σκύψει το κεφάλι στις απειλές και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η απειλή ότι θα χρεοκοπήσουμε δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των εργαζόμενων, αλλά με την προστασία και ισχυροποίηση των μονοπωλίων. Τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα μας έχουν ήδη οδηγήσει στη φτώχεια και στη χρεοκοπία.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Από αύριο ξεκινάμε νέο κύκλο αγώνων, δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Δεν έχουμε δικαίωμα να υστερήσουμε σε πρωτοβουλίες, μαχητικότητα και συσπείρωση δυνάμεων, σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Με αισιοδοξία και ευθύνη να μεταφέρουμε το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, επιχείρηση, υπηρεσία, γραφείο, γειτονιά. Να μην επιτρέψουμε να γονατίσουν την εργατική τάξη, είναι αδίστακτοι.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που καλούν σε συναγερμό και ετοιμότητα κλιμάκωσης του αγώνα. Το μήνυμα να φτάσει παντού. Να ορθώσουμε τώρα τείχος. Κανένας κλάδος, κανένα σωματείο, κανένας τόπος δουλειάς να μην βάλει την υπογραφή του στα νέα μέτρα. Καθολικό μέτωπο απόρριψης και αντίστασης. Να μην παρασυρθεί κανένας εργαζόμενος από τις ψευτιές, τις απάτες και τους εκβιασμούς κυβέρνησης, τρόϊκάς, βιομηχάνων. Να συζητήσουμε παντού διεξοδικά τις συνέπειες των μέτρων και την οργάνωση του αγώνα. Ετοιμότητα για γενική απεργία και αποφάσεις για γενική απεργία τέλος Γενάρη – αρχές Φλεβάρη και αν χρειαστεί και πιο μπροστά.

Ήδη από χθες άρχισαν οι επιδρομές στα σπίτια όσων δεν πειθάρχησαν στο χαράτσωμα μέσω ΔΕΗ. Πρέπει να μας βρουν απέναντι με ισχυρή οργάνωση μέσα από τα συνδικάτα και τις επιτροπές αγώνα. Να μην επιτρέψουμε να κόψουν το ρεύμα σε κανένα σπίτι, σε καμία λαϊκή οικογένεια.

Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία να πάρουν τώρα αποφάσεις για Γενική Απεργία αρχές Φλεβάρη. Καμιά υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός. Δεν είναι μονόδρομος η υποταγή και η υποχώρηση για να σωθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων και η διάσωση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι επικίνδυνη αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές θα γίνει πιο ανθρώπινο, πιο βάρβαρο θα γίνεται.

Μονόδρομος για εμάς είναι η αντίσταση για να μην ισοπεδώσουν πλήρως ότι μας απέμεινε. Να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας έξοδο από την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μονομερή διαγραφή του χρέους. Το κτίσιμο της δικής μας λαϊκής συμμαχίας, του δικού μας μετώπου είναι η απάντηση απέναντι στο δικό τους μαύρο μέτωπο.

 

ΕΞΩ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ

Περισσότερα

Ομιλία του Γ. Στεφανάκη, Συνδικάτο Επισιτισμού μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη

Ομιλία στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη 5/11/23 Συνάδελφοι συναδέλφισσες, όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα...

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 16.9.23

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο Συλλαλητήριο στο...

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...