Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Σάμου : Όχι στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στις

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου που πραγματοποιήσαμε την Γενική μας Συνέλευση την Κυριακή 21/2/2016, αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις σε σχέση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

 Η εργατική τάξη των νησιών μας, καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

 Καταγγέλλουμε τη λεγόμενη “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εμπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης να προτείνει από κοινού με την Τουρκία και τη Γερμανία την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο, στο όνομα της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων από τους πρόσφυγες! Το Αιγαίο με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε ΝΑΤΟική θάλασσα.

 Το ΝΑΤΟ είναι, δολοφονικός πολεμικός μηχανισμός. Σκοτώνει τους λαούς. Δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά – όπως και η ΕΕ – τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επιπλέον το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με το να μην στηρίζουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας μας, αποδέχονται ή ανέχονται τις “γκρίζες ζώνες” με τις οποίες η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η επίκληση του προσφυγικού προβλήματος – που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν – γίνεται μοχλός πίεσης στις επιδιώξεις συγκυριαρχίας και συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την “ομπρέλα” των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή συνδέεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία και νέα επέμβαση στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της περιοχής, που θα προκαλέσουν νέους πρόσφυγες.

 Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία και στη Σάμο Κέντρου Ταυτοποίησης και Διαλογής Προσφύγων (hotspots). Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη και φιλοξενία, αλλά υπηρετούν τη στρατηγική των μονοπωλίων της ΕΕ για τον εφοδιασμό τους με επιλεγμένο και φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και θα οδηγήσουν τη μεγάλη μάζα των προσφύγων και μεταναστών σε εγκλωβισμό τους στη χώρα μας ή σε μαζικές απελάσεις. Οδηγούν σε χιλιάδες νεκρούς στη θάλασσα του Αιγαίου. Επιμένουμε στην έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, στελεχωμένα από προσωπικό των κρατικών δομών υγείας και όχι των ΜΚΟ, που στο όνομα του εθελοντισμού, λυμαίνονται το χώρο με επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων. Διεκδικούμε γρήγορη μετακίνηση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, είτε στα νησιά, κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους. Το ζήτημα να λύνεται στις χώρες της πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία κυρίως, η Ιορδανία, ο Λίβανος. Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου, η ΣΕΓΚΕΝ και η ΦΡΟΝΤΕΞ. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

 Καλούμε τους εργαζόμενους, το φιλειρηνικό κίνημα των νησιών μας να εντείνουμε τη δράση μας, με στόχο την ενημέρωση, τη λαϊκή συσπείρωση κι εναντίωση στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, Ε.Ε., κυβέρνησης και κεφαλαίου.

 

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΕΚΣ

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις μεθοδεύσεις τους !

-ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ! -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΣΕΒ-COSCO/DPORT και ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΝΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι Από το Σικάγο του 1886, ως τους 11...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Όλοι 10:30 το...