Χαιρετισμός της Προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής στο Συλλαλητήριο 17 Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής καταθέτουμε και τις δικές μας δυνάμεις στο μεγάλο ποτάμι των Σωματείων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, στον αγώνα για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για την κάλυψη των απωλειών.

Καταθέτουμε εδώ σήμερα την απόφασή μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βγάλουμε από το μυαλό των συναδέλφων μας την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, που πλασάρουν έντεχνα κυβέρνηση και αστικά επιτελεία.

Καταθέτουμε εδώ την πεποίθησή μας ότι η ζωή μας μπορεί να αλλάξει μόνο αν εμείς οι εργαζόμενοι πιστέψουμε ότι δικαιούμαστε να ζούμε με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Αν εμείς δεν βάλουμε τον πήχυ της ζωής μας εκεί που χρειάζεται…, στο ύψος των αναγκών μας κανείς δεν θα τον βάλει, καμιά κυβέρνηση, καμιά εξουσία…

Σε αυτή την κατεύθυνση προχθές οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότας των Δήμων απαίτησαν ανανέωση των συμβάσεών τους, απαίτησαν το σταμάτημα της ομηρίας τους, διεκδίκησαν μόνιμη δουλειά για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση πριν ένα μήνα ο Σύλλογος των εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε μαζί με άλλα 22 σωματεία και 4 ομοσπονδίες σε παράσταση διαμαρτυρίας για να διεκδικήσει την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και την κάλυψη των απωλειών.

Στη λογική της διεκδίκησης και του αγώνα δεκάδες σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθημερινά οργανώνουν την πάλη τους. Ενημερώνουν για τις εξελίξεις, συζητούν με τους συναδέλφους για το τι φταίει και τα αντεργατικά μέτρα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή ανεξάρτητα από το ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα.

Κοιτάμε πίσω μας και βγάζουμε συμπεράσματα. Τι κάναμε,τι δεν κάναμε, τι πρέπει να κάνουμε καλλίτερα.

 

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Συζητάμε και εξηγούμε ότι όσο το «πεπόνι και το μαχαίρι» του πλούτου που παράγεται το έχουν οι ιδιοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτοί θα καθορίζουν με τις κυβερνήσεις τους, όπως κι αν αυτές λέγονται, μαζί με τα επιτελεία τους πόσα χρήματα θα δώσουν για την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, για μισθούς και συντάξεις, αυτοί θα αποφασίζουν αν τον 21ο αιώνα οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά, σπίτι, πρόσβαση στα δίκτυα, ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό.

Γι αυτό όταν μιλάμε για κάλυψη απωλειών των χρόνων της κρίσης δεν αναφερόμαστε μόνο στο μισθό και τη σύνταξη, αναφερόμαστε και στα 7 νοσοκομεία και τις εκατοντάδες κλινκές που έκλεισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αναφερόμαστε στις 2.000 σχολικές μονάδες που έκλεισαν, στα πάνω από 60 Τμήματα των ΕΠΑΛ που έκλεισε η σημερινή ψευδεπίγραφη αριστερή κυβέρνηση.

Για μας «απώλεια» είναι το παραπέρα χτύπημα της σταθερής δουλειάς, που όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα τσακίζει κόκκαλα, αλλά και σε μας στο δημόσιο που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται συνεχώς και σήμερα έχουμε 424.000 δημοσίους υπαλληλους και 110.000 συμβασιούχους, 8μηνίτες, επικουρικούς, αναπληρωτές, εργολαβικούς, εργαζόμενους με voucher και άλλα ευρωενωσιακά μοντέλα σύγχρονης δουλειάς χωρίς δικαιώματα και ομηρίας.

 

Τέτοιες σχέσεις εργασίας και ένα κράτος αυταρχικό, φορομπηχτικό, ξένο για τους εργαζόμενους και το λαό προϋποθέτει το σημερινό παραμύθι της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό εννούν κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΣΕΒ όταν λένε «μικρό», «επιτελικό» κράτος.

Λιγότερους εργαζόμενους και χειραγωγημένους, με το «βούρδουλα» της αξιολόγησης να εφαρμόζουν τους αντιλαϊκούς νόμους, να κόβουν συντάξεις και να στέλνουν τα «ραβασάκια» των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών.

Λιγότερες παροχές στα λαϊκά στρώματα, παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους τομέων και αρμοδιοτήτων του δημοσίου, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αεροδρομίων, μεταφορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, λειτουργία των φορέων του δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια…, ανταποδοτικότητα, εισφορές, τέλη και παράβολα να προστίθενται στη φορομπηξία, που έχει ξετινάξει κάθε λαϊκή οικογένεια.

Παίρνουν από μας, όσα περισσότερα μπορούν, με όλους τους τρόπους …μα πάνω απ’ όλα με την εκμετάλλευση της δουλειάς μας και της ζωής μας και τα δίνουν στο κεφάλαιο για να ανασάνουν τα κέρδη του, να κάνουν νέες μπίζνες, νέες επενδύσεις….

Στο βωμό της κερδοφορίας τους, θυσιάσανε τους 6 μισθούς που πήρανε το χρόνο από κάθε δημόσιο υπάλληλο από το 2009 και μετά, στον ίδιο βωμό πήγανε και τα 2,6 δις που μας έκλεψε η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο μισθολόγιο.

Έτσι φτιάχνονται τα ματωμένα πλεονάσματα όλων αυτών των χρόνων, έτσι φτιάχτηκαν και τα 5,45 δισ. ευρώ που έφτασε το φετινό ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016.

Στα πανηγύρια τους για τα ματωμένα πλεονάσματα και τις μειωμένες κοινωνικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού απαντάμε με την σημερινή μας συγκέντρωση.

 

Δεν παραιτούμαστε.

Από την Υγεία και την Παιδεία λείπουν 50.000 οργανικές θέσεις. Απαιτούμε χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, δασκάλους, καθηγητές, νοσηλευτές, καθαρίστριες, κλπ. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Απαιτούμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια και την ασφάλιση.

Απαιτούμε κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας, ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης.

 

Απαιτούμε να δοθούν πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Παίρνουμε δύναμη από την σημερινή μας συγκέντρωση και συνεχίζουμε.

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....