Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου τιμά τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης

Δημοσιεύτηκε στις

8 Μάρτη 1857 – 8 Μάρτη 2017. Το ΕΚΖ τιμά τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης και απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες.

 Πριν 160 χρόνια, χιλιάδες εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα. Στάθηκαν παλικαρίσια ακόμα και όταν η αστυνομία, με εντολή των βιομηχάνων, χτύπησε στο «ψαχνό» κι έπνιξε τη διαδήλωση στο αίμα.

 Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.

 160 χρόνια μετά, το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει επίκαιρο!

 Σήμερα, οι εργαζόμενες και οι άνεργες, όλες οι γυναίκες του λαού καταλαβαίνουν πολύ καλά, νιώθουν στο πετσί τους ότι «ισότητα μπροστά στο νόμο δεν σημαίνει και ισότητα στη ζωή». Στο όνομα της «ισότητας των δύο φύλων», ξηλώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις των γυναικών που είχαν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες χρόνων από το εργατικό κίνημα. Αυτή η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης- «θεσμών» – επιχειρηματικών ομίλων, πάει μαζί με αυτήν που δέχεται το σύνολο των εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων, ανδρών και γυναικών. Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ανάγουν τη γυναικεία ανισοτιμία σε ζήτημα «ποσόστωσης», την αποκόπτουν από τη γενικότερη και συνολική ταξική εκμετάλλευση, οδηγώντας στη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των γυναικών στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

 Στα ασφυκτικά πλαίσια των εργοδοτικών απαιτήσεων για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τα δεσμά της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ενισχύονται.Τα δεσμά αυτά δεν είναι ακατανίκητα. Μπορούμε να τα σπάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε κάθε κυβέρνησή του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

 Στη Ζάκυνθο

 Η γυναίκα στη Ζάκυνθο εργάζεται στα ξενοδοχεία, Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις τουριστικές κυρίως το καλοκαίρι με δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, με 100 ένσημα μόνον για το επίδομα ανεργίας, χωρίς Κυριακές, αργίες, ενώ οι περισσότερες δεν παίρνουν Δώρο Χριστουγέννων που είναι υποχρεωτικό. Η γυναίκα σήμερα στη Ζάκυνθο για να γεννήσει πρέπει να ταξιδέψει εκτός Ζακύνθου γιατί είναι κλειστά τα χειρουργεία πάνω από 3 μήνες και να ζει με τα παιδιά της μέσα στα σκουπίδια πάνω από 4 μήνες.

 Η πείρα και η παρακαταθήκη των πιο λαμπρών σελίδων στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, όπως αυτή που γράφτηκε στις 8 Μάρτη 1857 από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης, «φωτίζουν» το δρόμο.

 Το ΕΚΖ καλεί τις γυναίκες στη Ζάκυνθο να συμμετέχουν μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει προκηρύξει για τα σκουπίδια και το νοσοκομείο στις 15 Μάρτη και στη συγκέντρωση στην Πλ. Σολομού στις 11πμ

 

Μάρτης 2017

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...