Σύσκεψη για την υγεία: μαζική – μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στις

Αγώνας για κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην υγεία

κόντρα στις απάτες και στις αυταπάτες

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη για την υγεία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων του Νομού στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου (ΓΝΝΑ). Το «παρών» έδωσαν τα ΔΣ του ΕΚΚΙ, της ΕΛΜΕ-ΚΙ, του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΝΑ, η Λαϊκή Επιτροπή Παλλικής, η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς, η ΠΑΣΕΒΕ, εκπρόσωπος εργαζομένων από το Μαντζαβινάτειο, εργαζόμενοι από το χώρο της ψυχικής υγείας κλπ. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γιώργος Γαβρίλης και την κεντρική εισήγηση έκανε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΚΙ Μάκης Βαλεντής. Αναπτύχτηκε πλούσια συζήτηση γύρω από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές υγείας στο Νομό και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου που είναι υπαίτια.

Οι φορείς χαρακτήρισαν πρόκληση και υποκρισία την τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας στη Βουλή για τα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας στο Νομό. Ο κ. Ξάνθος σιώπησε στο αίτημα να μην καταργηθούν – συγχωνευτούν Νοσοκομεία και δομές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, σιώπησε στο αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις ανάγκες και για επιστροφή της οργανικότητας του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Αντίθετα, ήταν σαφής πως οι μετακινήσεις προσωπικού – που στην ουσία διαλύουν κάθε έννοια πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επιβαρύνουν το ΓΝΝΑ και υπονομεύουν τη λειτουργία του Μαντζαβινάτειου, των ΚΥ και των αγροτικών ιατρείων- γίνονται με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και θα συνεχιστούν. Τις διαδικασίες εμβαλωματικών λύσεων σε βάθος χρόνου με επικουρικούς γιατρούς (δηλαδή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με κατεύθυνση για αμοιβή από τους προϋπολογισμούς των ίδιων των νοσοκομείων) αλλά και την έωλη «λειτουργία» της ΜΕΘ τις παρουσίασε σαν λύση και διέξοδο!!! Προκάλεσε το λαό μας λέγοντας πως η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιδεινώνεται και ότι οι παρεμβάσεις εγγυώνται την ευστάθειά του!!!

Είναι φανερό πως στο πλαίσιο του νέου successstory η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπερνάει του προηγούμενους σε αερολογίες και ψευδολογίες. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζει πως δήθεν δεν θέλει τον παλιό διοικητή του ΠΑΣΟΚ ξανά – αλλά δεν λέει κουβέντα για το πάπλωμα της πολιτικής που υλοποιείται – ενώ στήνει ψεύτικες αντιπαραθέσεις με τη ΝΔ. Κανείς δεν πρέπει να πέσει θύμα των κυβερνητικών εξαπατήσεων, που στο Νομό γίνονται με την ανάσα του κινήματος πίσω από την πλάτη τους. Όταν οι καπιταλιστές και οι δανειστές δίνουν συγχαρητήρια για τις κυβερνητικές «ικανότητες» ο λαός πρέπει να ετοιμάζει ακόμη πιο αποφασιστικά την απάντησή του. Την ίδια απάντηση πρέπει να δώσει και στις τοπικές διοικήσεις, δημοτική (ΝΔ) και περιφερειακή (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ), που κάνουν πως δεν ακούν το αίτημα για συζήτηση στα συμβούλιά τους του θέματος της υγείας και δεν στηρίζουν τις λαϊκές πρωτοβουλίες. Είναι ενδεικτικό πως μια σειρά παράγοντες της τοπικής διοίκησης αφού πρότειναν δήθεν «πιο ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις» στις 21 Μαΐου, έδωσαν γραμμή να κατατεθούν τα στεφάνια στα πλακάκια της εκκλησιάς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι μαθητές στην πορεία που έγινε στο Ληξούρι! Για τέτοιο θράσος μιλάμε.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα και επικαιροποιήθηκε το πρόγραμμα δράσης:

  1. Μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ Κεφαλονιάς, για να συζητηθεί το θέμα της υγείας στην πρώτη συνεδρίασή του (πιθανά Τρίτη).

  2. Διατύπωση αιτήματος για συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

  3. Νέα σύσκεψη στο Ληξούρι τη Δευτέρα 20 Ιούνη και ώρα 8 μμ στο Μουσείο.

  4. Πραγματοποίηση της κινητοποίησης στην Αθήνα 30/6 – 1/7 (Παρασκευή), ανεξάρτητα από την όποια παρελκυστική τακτική του Υπουργείου Υγείας, με παρέμβαση στο εν λόγω Υπουργείο, στο Υποδομών (για τους σεισμόπληκτους) και στη Βουλή.

Για το παραπάνω πρόγραμμα να σχεδιαστούν μέτρα από τους μαζικούς φορείς (συσκέψεις, ανακοινώσεις, περιοδείες, αφίσα κλπ) και να υπάρξει επαφή με τα θιακοκεφαλονίτικα σωματεία της Αθήνας.

Αργοστόλι 10/6/2016

Περισσότερα

Ενημέρωση από το πολιορκημένο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια -UCLA

Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, των φοιτητών και των εργαζομένων...

Κατάθεση στεφάνων για την Πρωτομαγιά

1η Μάη 2024- Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της...

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα Οι  προσυγκεντρώσεις για την  απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10.30πμ στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί...