Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας : Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο στις 24 Ιουνίου και 15 Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε στις

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι διαχρονική επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας στον κλάδο του εμπορίου και όχι μόνο, που εδώ και χρόνια απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, τη λειτουργία της αγοράς 24 ώρες το 24ωρο.

Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους άλλα  το σύνολο των εργαζομένων, τους αυτοαπασχολούμενους. Ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης προσαύξησης, θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία.

Σε αυτόν το στόχο ήταν προσανατολισμένες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στον ίδιο δρόμο συνεχίζει και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς τα σχέδια για μαγαζιά ανοιχτά 7 μέρες την εβδομάδα, για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν σαν βασικό επιχείρημα ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα τονώσει τα έσοδα. Χρησιμοποιούν τον τουρισμό ως πρόσχημα, ότι τα μαγαζιά πρέπει να είναι διαρκώς ανοικτά για να ψωνίζουν οι τουρίστες κι έτσι θα επωφεληθούμε όλοι!

Με νόμο που έχει ήδη περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές, πλην της δεύτερης του Αυγούστου, στο Δήμο Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας, για την λεγόμενη τουριστική σεζόν (Μάιος – Οκτώβριος).

Δεν τους έπιασε ο καημός για τα μικρομάγαζα και τους εργαζόμενους.

Το μέτρο αυτό ενισχύει αποκλειστικά τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα Μall και τις πολυεθνικές αλυσίδες. Οι εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από την απορρύθμιση του εργάσιμου χρόνου, οι αυτοαπασχολούμενοι θα δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα, θα οδηγούνται στο λουκέτο. Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά, αντίθετα, διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα τετράωρα, τα σπαστά ωράρια, τις συμβάσεις μίας μέρας κλπ.

Οι εργαζόμενοι στα κέντρα αισθητικής, στις δημοκοπικές, στις εταιρίες security, στα γραφεία και άλλου, γνωρίζουμε από τη δική μας πείρα και μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε και η πραγματικότητα που βιώνουμε μέσα και έξω από τη δουλειά.

Ανάπτυξη για μας είναι ο μισθός των 400 και 500 ευρώ, η πληρωμή με “ tickets”.

 Ανάπτυξη για μας είναι οι επιπλήξεις και απειλές, η τεράστια πίεση για να πιαστούν οι στόχοι.

 Ανάπτυξη για μας είναι οι απειλές για να μην σηκώσουμε κεφάλι, οι πληρωμές με καθυστέρηση, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, η ανασφάλιστη εργασία.

Ανάπτυξη για μας είναι οι 2μηνες κι 6μηνες συμβάσεις, τα 4ωρα και 6ωρα, τα 6ήμερα, η δουλειά με το κομμάτι.

Γιατί ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά, πιο σκληρή εκμετάλλευση για εμάς. Μετά τις θυσίες «για να βγούμε από τη κρίση», έρχονται οι «θυσίες για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις». Θυσίες χωρίς τέλος μέχρι εμείς να δράσουμε συλλογικά ενάντια στην εκμετάλλευση.

Όσο η εντατικοποίηση της δουλειάς μεγαλώνει, η εργάσιμη μέρα ξεχειλώνει, τόσο αυξάνει η καταπόνηση της υγείας μας. Οι επαγγελματικές ασθένειες, η υπερκόπωση θερίζουν ακόμα και τους πιο νέους σε ηλικία συναδέλφους .

Η Κυριακή, όπως έχει καθιερωθεί μέσα από αγώνες, είναι μέρα ξεχωριστή σε σχέση με όλες τις άλλες, κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε για να μην υποβαθμιστεί και άλλο η ζωή μας.

Παλεύουμε μέσα από το σωματείο μας, διεκδικούμε μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ.

  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

  • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.

  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

Συμμετέχουμε στην Απεργιακή συγκέντρωση

Κυριακή 24 Ιουνίου,

10:30πμ στην Πλατεία, στο Μοναστηράκι

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...