Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής για τον Προσωπικό Γιατρό

Δημοσιεύτηκε στις

Άνοιξε, από πρώτη Αυγούστου, η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος αντί να συνεισφέρει σ’ ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χρησιμοποιείται ως «κόφτης» για τον περιορισμό των δαπανών και την παροχή των ελάχιστων παροχών υγείας.

Θα περίμενε κανείς πως έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, τα οποία έκαναν ακόμη πιο φανερές τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως την ανάγκη αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση θα «έριχνε βάρος» στην συνολική αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Αντ’ αυτού, παρακολουθήσαμε, τον Ιούνη, την νομοθέτηση απογευματινών χειρουργείων, με σκοπό την μείωση της λίστας αναμονής στα πρωινά χειρουργεία και την βελτίωση των μειωμένων μισθών των υγειονομικών!!! Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «θα εξυπηρετούνται ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να αυξήσουν τα έσοδά τους».

Παρακολουθήσαμε το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 16/6 για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο επιβεβαιώνει και αυτό τους σχεδιασμούς και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΝΔ να προωθήσει τον στρατηγικό της στόχο για έλεγχο και παραπέρα συρρίκνωση της κρατικής δαπάνης για υπηρεσίες ΠΦΥ ή άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, φανερώνουν ότι οι εργαζόμενοι, για ακόμη μια φορά, θα βγούμε «δαρμένοι και γδαρμένοι» από μια ακόμη μεταρρύθμιση στην Υγεία.

Ενδεικτικά:

  • Όσοι εγγραφούν (ηλεκτρονικά ή διά ζώσης), θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Για να γίνει όμως αυτό, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βρει τον «προσωπικό» του γιατρό, ψάχνοντας με δική του, ατομική ευθύνη σ’ ένα συνονθύλευμα «σημείων ΠΦΥ» από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (Κέντρα Υγείας – ΤοΜΥ – ιδιώτες κ.λπ.). Κι όλα αυτά όταν οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ είναι μετρημένες στα δάχτυλα, με τα Κέντρα Υγείας και τις ΤοΜΥ να μετρούν τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και εξοπλισμό, με το υπάρχον προσωπικό να είναι κυρίως συμβασιούχοι ή επικουρικοί, με τις βάρδιες να μη βγαίνουν καν, με τις λίστες των ραντεβού να είναι πολύχρονες λόγω της υποστελέχωσης.
  • Όσοι πάλι δεν προλάβουν ή δεν καταφέρουν να εγγραφούν, θα χρειαστεί στο εξής να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού θα τιμωρηθούν με ακριβότερες εξετάσεις και θεραπείες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 1/1/2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά επιπλέον 10%!
  • Με ευθύνη του «προσωπικού γιατρού», ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 2.000 εγγεγραμμένους (!), ο ασφαλισμένος (και ανασφάλιστος) θα παραπέμπεται σε ειδικούς γιατρούς των δημόσιων δομών Υγείας, αλλά και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, για τα λεγόμενα «μη επείγοντα» προβλήματα υγείας. Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση παρουσιάζει τον προσωπικό γιατρό ως «το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας, λειτουργώντας ως πύλη εισόδου για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας». Ισχυρίζεται επίσης ότι, φιλοδοξία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι να καλλιεργήσει μεταξύ ασφαλισμένου και προσωπικού γιατρού τη σχέση που έχουν οι γονείς και τα παιδιά με τον παιδίατρό τους… Δεν ξέρουμε τι άλλο θα ακούσουμε και τι άλλο θα δούμε πια, πάντα για το καλό μας!!!

Η ουσία είναι πως, βασική επιδίωξη και αυτού του σχεδιασμού είναι η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στις έμμεσες και άμεσες πληρωμές, η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Και για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση επιστρατεύει νέους «κόφτες», επιμερίζοντας τέτοιες αρμοδιότητες και στον «προσωπικό γιατρό», αντί να αναβαθμίζονται η ΠΦΥ και οι δωρεάν υπηρεσίες για όλους.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ενάντια στη λογική της ατομικής ευθύνης και στη λογική των ποινών και των προστίμων «προς γνώση και συμμόρφωση».

Για το Δ.Σ.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των «απογευματινών» επί πληρωμή...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα

Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα που διεκδικεί ...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Συνεχίζουμε Κλιμακώνουμε με απεργία τη Μ. Τετάρτη 1η Μάη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ Με Απεργία τη Μ. Τετάρτη 1η ΜΑΗ και συγκέντρωση στις 10:30πμ στο...