ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ: ΝΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δημοσιεύτηκε στις

ΘΕΜΑ: Να εκταμιευθούν τα κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 3ου τριμήνου 2022 στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και των απλήρωτων πρόσθετων εφημεριών από τον Ιούλιο 2021. Να αυξηθεί η αποζημίωση για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές.

Δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 3ο τρίμηνο 2022 (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας,
Εξοργιστικό είναι ότι χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους για 13 μήνες, από τον Ιούλιο 2021 και σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τις COVID ειδικότητες.

Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις υπηρεσιών νοσοκομείων, όπως του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ (με ημερ. 1/4/2022), δεν έχει προχωρήσει ούτε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα τυχόν υπόλοιπα της Ειδικής Επιχορήγησης του ν.4316 για τις τακτικές εφημερίες, να αξιοποιηθούν για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Συνεχίζεται και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων, που παραμένουν σε αναστολή εργασίας, καθώς η σχετική εγκύκλιος οδηγία της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ για την εφαρμογή του άρθρου 61 του Ν.4872/21 για την χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», τους στέρησε αυθαίρετα την αναλογία που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα των 8 τουλάχιστον μηνών, που εργάσθηκαν το 2021.
Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας ή να τους στερείται η αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.

Αγανάκτηση μας προκαλεί ο ισχυρισμός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ αύξηση» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, την ίδια περίοδο που συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:
● της επιδότησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για 15 έτη, σύμφωνα με την πρόσφατη σύμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια προηγούμενης παρόμοιας σύμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ..
● της επιδότησης ης αεροπορικής εταιρείας «Ellinair» με 9.2 εκατ. ευρώ που προστίθενται στα 120 εκατ. ευρώ επιδότηση στην «Aegean» το 2021
Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (πρόσθετες και τακτικές εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και το έκτακτο επίδομα στις ειδικότητες COVID
► να καταβληθεί αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας
► να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.
► να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας χωρίς καθυστέρηση.

Ξεκαθαρίζουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για ανάκληση των αναστολών εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...