Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα Goody’s Everest: Όλοι και όλες στην Απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσα και Συνάδελφε στα Goody’s Everest

Εμείς οι εργαζόμενοι στον όμιλο GoodysEverest ζούμε από πρώτο χέρι τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε όλο το κλάδο του επισιτισμού. Οι συλλογικές συμβάσεις είναι ανύπαρκτες, και αυτό που εφαρμόζεται για όλους είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση των 586 και ο απαράδεκτος διαχωρισμός των κάτω των 25 ετών με 511.

Δουλεύουμε μέρες συνεχόμενες χωρίς ρεπό σε συνθήκες τρομερής εντατικοποίησης. Οι νυχτερινές με τις πρωινές βάρδιες που εναλλάσονται από τη μία μέρα στην άλλη και τα σπαστά είναι καθημερινό σκηνικό. Για τους περισσότερους το 8ωρο εύκολα γίνεται 10ωρο και πάνω. Το διάλειμμα συχνά δεν ξεπερνάει το 10λεπτο ή παρακάμπτεται εντελώς. Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε κατάστημα ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα. Καθημερινά δουλεύουμε με την απειλή της κάμεραςγια να μην μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν σε όποιον σηκώνει κεφάλι.

Ακόμα πιο επικίνδυνες είναι οι συνθήκες για τους συναδέλφους μας στο delivery. Μπροστά στα κέρδη, η εργοδοσία αδιαφορεί για τη ασφάλεια των διανομέων. Παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να βγει η δουλειά γρήγορα και να μη δυσαρεστηθεί ο πελάτης. Κουβαλάν στην πλάτη τους ατέλειωτες υπερωρίες που έχουν γίνει κανόνας και βάζουν το δικό τους μηχανάκι με δικά τους έξοδα συντήρησης.

Την ίδια στιγμή τα Goody’s – Everest και ο όμιλος Vivartia στον οποίο ανήκουν,επενδύουν στο εξωτερικό και είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα goody’s-everest δε θα μασήσουμε το παραμύθι ότι όσο διασφαλίζουμε «το καλό της εταιρίας» θα υπάρχει και μια θεσούλα. Δε μας αρκεί να τρώμε τα αποφάγια τους. Δε μας αρκεί να ζούμε με το μπορεί και το ίσως, με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Δεν θα συμβιβαστούμε με την τρομοκρατία της εργοδοσίας που μας προστάζει «να μη ζητάμε τα πολλά, γιατί θα χάσουμε και τα λίγα».

Ήρθε η ώρα να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας και να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και ιδιαίτερα στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες που μας ξεζουμίζουν.

 

Δεν είναι λύση να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια, να ενταχτούμε σε σωματεία που έχουν βάση την ειδικότητα. Αυτή η προοπτική μας κάνει πιο αδύνατους και περισσότερο ευάλωτους απέναντι στα χτυπήματα της εργοδοσίας.

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι και να παλέψουμε ενάντια σ’ αυτή την άθλια κατάσταση που ζούμε. Να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανεξάρτητα εάν είναι Franchise ή εταιρικό, ανεξάρτητα την ειδικότητα και το πόστο ή τη χώρα προέλευσης του καθένα από μας.

Να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργάτες από όλους τους κλάδους ενάντια στη πολιτική της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που συνεχίζει τον καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων.

Τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, ετοιμάζονται να τα περάσουν και πάλι μέσα στη σιωπή. Η νέα επίθεση με επίκεντρο τα χτυπήματα στα “εργασιακά” επιχειρείται να περάσει στα ψιλά: Με χυδαίο τρόπο προσπαθούν να περάσουν τροπολογία για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Δικαίωμα, που με αγώνες και αίμα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Φαίνεται ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα: Χωρίς εμάς, χωρίς τη δική μας δουλειά δεν υπάρχουν κέρδη. Για αυτό το χτύπημα της απεργίας είναι πάγια απαίτηση τόσο των διαφόρων εκπροσώπων του κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, κλπ), όσο και επιταγή της ΕΕ. Συγχρόνως ετοιμάζονται νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές και έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.

Είναι ξεκάθαρο, πως η δίκαιη ανάπτυξη που διαφημίζουν από εδώ και από εκεί είναι σκέτη απάτη για μας και τις οικογένειες μας. Είναι ανάπτυξη που θα τσακίζει τη ζωή μας και τα όνειρα μας για να εξασφαλίζει όλο και μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την ανάπτυξη στηρίζει η πλειοψηφία των συνδικαλιστών στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και τις Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού που ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως ρεαλιστές και υπερασπιστές των θέσεων εργασίας, που υπογράφουν μαζί με τη κυβέρνηση και τους εργοδότες τους μισθούς πείνας και τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Αυτοί πιστεύουν πως μας έχουν στο χέρι. Πιστεύουν πως συναινούμε και θα δεχόμαστε στις συνεχείς επιθέσεις στα δικαιώματα μας. Κάνουν λάθος!

Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε! Ότι αν πάρουμε την απόφαση να οργανωθούμε στο συνδικάτο και να παλέψουμε θα φέρουμε τα πάνω – κάτω!

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση.

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 10 Π.Μ. ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ!

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Κινητοποίηση στο Υπ Παιδείας 29 Απρίλη

Τη Δευτέρα 29/4 στις 11.00 π.μ., ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο Υπουργείο...

Ταξική Ενότητα Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή του δώρου Πάσχα

Το δώρο Πάσχα είναι κατάκτηση των εργαζομένων! Δεν είναι δώρο από τους εργοδότες , είναι...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Δελτίο Τύπου για τις Άδειες της PwC

Για άλλη μια φορά η εργοδοσία της PwC εξακολουθεί να μας εκπλήσσει, δυστυχώς δυσάρεστα...