Σωματείο Λογιστών – Εμποροϋπαλλήλων και Επισιτισμού Τουρισμού Ιωαννίνων : Ψάχνοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων…στις πολυεθνικές της πόλης!

Δημοσιεύτηκε στις

Γιάννενα 2016: Ψάχνοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων…στις πολυεθνικές της πόλης!

Ή…Δεκέμβρης 2016 – μήνας των Χριστουγέννων, της μεγάλης γιορτής των παιδιών, των δώρων…των απολύσεων, της απλήρωτης εργασίας, των απειλών της εργοδοσίας…

S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ καταστήματα Ιωαννίνων (και αλλού): Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας τα 10 απλήρωτα μηνιάτικα! Οι εκβιασμοί είναι πολλοί. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι. Η πρόταση της εργοδοσίας να δεχτούν οι εργαζόμενοι 50% κούρεμα στα δεδουλευμένα τους και μειώσεις μισθών κατά 20% τους επιστράφηκε ανυπόγραφη. Όσοι «καλοί οιωνοί» εκφοβίζουν πως αυτό είναι που θα οδηγήσει στο να «αποχωρήσει» ο επενδυτής Ράμος (MARKET IN) ή ότι η διεκδικήση του συνόλου των δεδουλευμένων είναι ανέφικτη δε βλέπουν την πραγματική εικόνα. Ότι τα παζάρια των μεγαλοεργοδοτών γίνονται στις δικές πλάτες των εργαζόμενων. Ότι οι προσδοκίες της εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη, περνάνε μόνο πάνω στα τσαλαπατημένα δικαιώματα τους. Δεν πέφτουμε στην παγίδα να διαλέξουμε αφεντικό που θα μας τσακίσει! Δικαιούμαστε όσα δουλέψαμε και δε θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς! Παλεύουμε για τις θέσεις εργασίας μας! 

MIKEL κατάστημα Ιωαννίνων:  Γιορτάζει τα 4 χρόνια λειτουργίας του στην πόλη μας, χαρίζοντας …4 απολύσεις στους εργαζόμενους του! Η εταιρεία βρίσκει «κοστοβόρους» τους συναδέλφους μας, αφού τα κέρδη του καταστήματος έχουν μειωθεί «δραματικά», αφού τα επίσημα στοιχεία λένε ότι από 8000€ τζίρο τη μέρα «έπεσαν» στα μόλις 3000€! Τα πράγματα είναι απλά. Σήμερα, κάθε ένας από τους περίπου 15 εργαζόμενους του καταστήματος MIKEL παράγει περίπου 6000€ ανά μήνα (90.000€ όλοι μαζί). Ταυτόχρονα, οι 15 εργαζόμενοι (έστω ότι ο καθένας πληρώνεται με 600€!) κοστίζουν 9000€. Όσο πιο λίγοι μείνουν, τόσο λιγότερο το κόστος της εταιρείας. Άραγε υπάρχει κάποιος που δεν πέρασε από το μυαλό του ότι οι 4 απολύσεις δε θα είναι οι τελευταίες;;; Κανείς να μην τσιμπήσει στο «τίποτα δε γίνεται!». Για χρόνια έλεγαν τα ίδια και οι εργαζόμενοι στα GOODY’S, όμως μαζί με το σωματείο τους διεκδίκησαν και πήραν τα δεδουλευμένα τους. Μόλις πέρυσι ανακλήθηκαν 17 απολύσεις από εργοστάσιο Ανακύκλωσης μόλις ένα χρόνο πριν. Τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία Ν. Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έχουν πείρα από αγώνες. Εμπιστευτείτε τα!

GOODY’S κατάστημα Ιωαννίνων: Δεν έχει κλείσει ούτε τρίμηνο που νέος επενδυτής, franchise με την εταιρεία GOODY’S, άνοιξε το κατάστημα ξανά στα Γιάννενα. Πολλοί βιάστηκαν να πουν πως για την κατάληξη του προηγούμενου καταστήματος έφταιγε ο «κακός εργοδότης» και όχι η εταιρεία. Θυμίζουμε, ότι το κλείσιμο των καταστημάτων σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα ήταν το κερασάκι στην τούρτα…Για χρόνια υπόμεναν μειώσεις σε μισθούς, υπογραφή νέων συμβάσεων που αναγράφονταν άλλες ώρες από τις πραγματικές, απλήρωτη εργασία πολών μηνών…).Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα GOODY’S καλούνται «στο ίδιο έργο θεατές»… Να υπογράψουν συμβάσεις με χειρότερους όρους από πριν, να υπογράψουν για 4ωρη, ενώ θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν 8 και πλέον ώρες. Οι εργαζόμενοι στα GOODY’S να μη μείνουν θεατές! Να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η υπομονή χωρίς δράση δεν οδηγεί πουθενά! Να μη ακούν τις σειρήνες τύπου «παντού τα ίδια είναι!». Να γίνουν πρωταγωνιστές και μαζί με το σωματείο τους να αντιπαλέψουν τις απειλές.

RAXEVSKY κατάστημα Ιωαννίνων: Η εταρεία εξακολουθεί να δίνει έναντι των μισθών, αφήνοντας 9 και πλέον μήνες απλήρωτες τις εργαζόμενες σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, ανοίγει νέο μαγαζί στο Άργος. Ο πρόεδρος της εταιρείας το είπε ξεκάθαρα στην τριμερή συνάντηση με το Υπουργείο τον Ιούλη «δεν είναι ότι δεν έχω χρήματα. Αν πληρώσω τις δυο εργαζόμενες που βρίσκονται σε επίσχεση, θα ακολουθήσουν και οι άλλοι και δε με συμφέρει». Δεν κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. Να πάρουν θέση τώρα Υπουργείο και Τοπικές αρχές.

Τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι μεμονώμενα. Η πείρα του κάθε εργαζόμενου, άνεργου μπορεί εύκολα να το επιβεβαιώσει. Όλα έχουν κοινή αιτία και κοινή στόχευση. Μεγαλοεργοσία χέρι χέρι με το κράτος, τη κυβέρνηση έχουν ολόκληρο «οπλοστάσιο» νόμων, νομοσχεδίων που τσακίζει τους εργαζόμενους στο «όνομα των εθνικών στόχων». Οι εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να φτιάξουμε ένα στρατό εργατοϋπαλλήλων που όχι μόνο θα αμύνονται, αλλά θα διεκδικούν να καλυφθούν οι απώλειες της κρίσης, να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες των οικογενειών μας.

Η αλληλεγγύη των εργαζόμενων είναι υπόθεση μας! Μπροστά στις μέρες των Χριστουγέννων να μπούμε όλοι μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης. Μαζεύοντας τρόφιμα, δώρα για οικογένειες και μικρά παιδιά. Να οργανώσουμε γιορτή τα μικρά παιδιά των άνεργων- απλύρωτων – χαμηλόμισθων οικογενειών.

Η οργάνωση στα σωματεία μας είναι μονόδρομος. Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Τα σωματεία Επισιτισμού – Τουρισμού και Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ι/Υ Ν. Ιωαννίνων καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους:

Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της εργοδοσίας, από τη στάση της κυβέρνησης. Καμία εμπιστοσύνη!

Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να μη φοβηθούν να δείξουν εμπιστοσύνη στους συναδέλφους που είναι οργανωμένοι στα σωματεία. Να ζητήσουν ενημέρωση για το τι δικαιούνται και πώς το διεκδικούν. Να συζητήσουν για τις μορφές πάλης που εξυπηρετούν το σκοπό μας, υπέρ των εργαζόμενων.

Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να αντιπαλέψουν κάθε είδους αδικία συμβαίνει στους χώρους δουλειάς τους, σε αυτούς και τους συναδέλφους τους.

Να μην υποκύψουν σε κανενός είδους εκβιασμό της εργοδοσίας! Κανένας μόνος του!

Απαιτούμε:

Να παρθούν άμεσα όλες οι απολύσεις! Συλλογικές συμβάσεις με πλήρη δικαιώματε για όλους. 751€ κατώτατο μισθό για όλους!

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλεύμενα! Κανένας απλήρωτος!

Να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους έγκαιρα!

Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1000€ του ΟΑΕΔ μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων για απλήρωτους- απολυμένους εργαζόμενους οποιασδήποτε εταιρείας

Να μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα και το νερό σε καμιά οικογένεια ανέργων, χαμηλόμισθων, απλήρωτων. Θα βρουν την οργή μας μπροστά τους. 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στα Τουριστικά Επαγγέλματα:   6981136415

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων:                   6974210546

   

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...