Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ : Τις επόμενες μέρες προχωράμε αποφασιστικά να διεκδικήσουμε υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

 

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ή ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες το διοικητικό συμβούλιο και οι ταξικές δυνάμεις στο σωματείο μας έχουν αποφασίσει να δώσουμε τα πάντα στον αγώνα για το δίκιο των εργατών. Έχουμε απορρίψει την δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, του ΣΕΒ, των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική που καθημερινά τη νιώθουμε στο πετσί μας. Όλοι αυτοί μαζί προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα βάσανά μας τελείωσαν ότι μετά τον Αύγουστο έρχονται καλύτερες μέρες, κρύβοντας ότι τα μέτρα που έχουν πάρει με τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν.

Η επίθεση δεν έχει τέλος εάν δεν τη σταματήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εμείς οι εργαζόμενοι. Άλλωστε τα νέα μέτρα της 4ης αξιολόγησης φέρνουν νέες αυξήσεις και νέους φόρους όπως (στον ΕΝΦΙΑ, μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων και άλλα). Ενισχύουν παραπέρα την επίθεση σε βάρος μας με μνημόνια επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή σε μια άλλη έκφραση της ίδιας πολιτικής τους, αιματοκυλούν λαούς για να αρπάξουν Τον πλούτο που υπάρχει στις χώρες τους, για να αποσπάσουν νέα κέρδη για λογαριασμό των μονοπωλίων. Για αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ευθύνη καθώς βάζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειες μας σε μεγάλο κίνδυνο λόγο της βαθύτερης εμπλοκής σε αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή.

Ταυτόχρονα τα μονοπώλια επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους με μονιμοποίηση των μισθών πείνας, με κατάργηση της Κυριακής αργίας, με μεγαλύτερη αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η ανάπτυξή τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Μιλάνε για επιστροφή στην ομαλότητα αλλά εμείς ξέρουμε καλά ότι τους μισθούς και τις κατακτήσεις που είχαμε δεν θα μας τις επιστρέψουν πίσω.

Αυτά που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μπορούμε να τα ανακτήσουμε μόνο με ταξικό αγώνα με ισχυρά σωματεία και συμμαχία με τη φτωχολογιά. Το παράδειγμα των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο μονοπώλιο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, δείχνουν την τεράστια δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι και αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Με το σωματείο τους κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης που είχαν απέναντι τους(δικαιοσύνη, κυβέρνηση, Cosco, απεργοσπάστες, χρυσαυγίτες) κατάφεραν και επέβαλαν να ξεκινήσει η συζήτηση και διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Ο αγώνας τους στηρίχθηκε από τα ταξικά σωματεία, η αλληλεγγύη ήταν το τεράστιο όπλο που διέθεταν κάθε στιγμή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι έχουνσχέση όλα τα παραπάνω με εμάς που δουλεύουμε στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ;

Η απάντηση είναι ότι έχουν απόλυτη σχέση.  Γι΄αυτό και η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για κινητοποιήσεις είναι στην σωστή κατεύθυνση για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μέσω της υπογραφής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στο σωματείο εργαζομενων και την εργοδοσία της ΕΒΓΑ.

Όμως για να καμφθεί η αδιαλλαξία της εργοδοσίας χρειάζεται επιμονή και αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Η εργοδοσία έχει στα χέρια της όλο το αντεργατικό  οπλοστάσιοπου τους έχουν δώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εκτός αυτό έχει σύμμαχους τους άλλους εργοδότες του κλάδου,τον ΣΕΒ.

Διαθέτει προπαγανδιστικό μηχανισμό (διευθυντές, προϊστάμενοι) που τρομοκρατούν, απειλούν άλλοτε με το καρότο άλλοτε, με το μαστίγιο ώστε να αυξηθεί παραπέρα η εκμετάλλευση της εργασίας, να περάσει η μοιρολατρία,η λογική του μικρότερου κακού. Προσπαθεί με υλικές απολαβές να εξαγοράσει συνειδήσεις, να βουλώσει στόματα. Να φτιάξει τη νέα εργατική αριστοκρατία στο εργοστάσιο, να αλλάξει τους συσχετισμούς με απώτερο στόχο να ελέγξει το σωματείο να εξαπολύσει την τελική επίθεση στα δικαιώματά μας.

Στη διάθεση της έχει συνειδητούς απεργοσπάστες τύπου ΠΑΤΕΛΑ, οι οποίοι είναι ορκισμένοι εχθροί της οργανωμένης συλλογικής δράσης και του αγώνακαι αυτό γιατί έχουν ταυτιστεί με τα

συμφέροντα της εργοδοσίας, προτάσσουν το εγώ πάνω από το εμείς.

 

  • Όλοι αυτοί είναι που ψιθυρίζουν στα αυτιά των εργαζομένων τα αιτήματα της εργοδοσίας γιατί δεν έχουν τα κότσια να τα βάλουν σε κρίση στη Γενική Συνέλευση γνωρίζοντας ότι θα τους πάρουν με τις πέτρες οι εργαζόμενοι.
  • Που επιδιώκουν την υποταγή και τη συναίνεσή μας ώστε να δεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η βαρβαρότητα.
  • Που δεν θέλουν να θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της ΕΒΓΑ.
  • Που καλούν τους εργαζόμενους να ζήσουν με ψίχουλα, να μην διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς, ενώ η δικοί τους μισθοί είναι πολύ παραπάνω από των υπόλοιπων.
  • Που επιδιώκουν να συνεχιστεί το αισχρό καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για εκατοντάδες εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο όταν οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει από την πρώτη στιγμή σύμβαση αορίστου χρόνου.

Εδώ πάει γάντι η λαϊκή ρήση:  <<αυτός έχει μπάρμπα ή θεία στην Κορώνη>>.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι έχουμε πλέον αποκτήσει μεγάλη πείρα όλα αυτά τα χρόνια. Η δύναμη μας για να σταματήσει την επίθεση της εργοδοσίας είναι το ταξικό σωματείο και ο αγώνας

όλων μας. Ο εγγυητής για νέες κατακτήσεις είναι οι ταξικές δυνάμεις που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο και σε όλο το εργοστάσιο.

Μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις δύσκολες καταστάσεις και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό δεν είμαστε μόνοι έχουμε στο πλευρό μας την

ομοσπονδία μας, το κλαδικό συνδικάτο, όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε τα <<απολιθώματα>> του παρελθόντος που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στο εργοστάσιο. Άλλωστε η καλύτερη απάντηση προς όλους αυτούς είναι οι αποφάσεις όλων των οργάνων του σωματείου και η εντολή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και αιτημάτων μας.

Όσο και να προσπαθούν να αμαυρώσουν, να ακυρώσουν τους αγώνες και το σωματείο μας τους λέμε ότι είναι μάταιο.

<<Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει>>.

Τις επόμενες μέρες προχωράμε αποφασιστικά να διεκδικήσουμε υπογραφή  Επιχειρησιακής ΣΣΕ με δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας την Παρασκευή 15 Ιουνίου σε όλες τις βάρδιες.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στις 14 Ιουνίου και ώρα 13.00 μμ που η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track φέρνει ένα ακόμη που τσακίζει τις ζωές μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

Σωματέιο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ – Σε κίνδυνο οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την ΛΑΡΚΟ

Κύριοι Με την υπ αριθμό 267 επιστολή μας που λάβατε με δικαστικό επιμελητή, σας ανακοινώνουμε...

ΕΚ Ζακύνθου – Να γίνει άμεσως έλεγχος στις συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο Ζακύνθου

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ        Την προηγούμενη εβδομάδα άλλος...

Απεργιακή συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή διοργάνωσαν σωματεία και φορείς της Υγείας και της απεξάρτησης...