Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας – Εύβοιας : Με αφορμή τις απολύσεις στο εργοστάσιο της ONE PHARMA στο Σχηματάρι

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η εργοδοσία της ONEPHARMA προχώρησε σε τέσσερεις απολύσεις εργατριών (τρεις την Παρασκευή 11/11 και μία τη Δευτέρα 14/11) στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου.

Τη Δευτέρα 14/11 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη Διεύθυνση του εργοστασίου από αντιπροσωπία του Συνδικάτου μας, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και εκλεγμένων με τις ταξικές δυνάμεις στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας.

Στη συνάντηση η εργοδοσία υποστήριξε τα εξής:

  • Ότι η εταιρία αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα (πχ χρωστάει σε προμηθευτές, έχει μηχανήματα που «κάθονται», μειωμένες παραγγελίες κλπ) και ότι οι απολύσεις ήταν αναγκαίες ώστε να «νοικοκυρευτεί» η κατάσταση. Σύμφωνα δηλαδή με την εργοδοσία οι μισθοί των τεσσάρων εργαζομένων ήταν τόσο υψηλοί ώστε θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα!!!

  • Ότι οι απολύσεις των τεσσάρων εργαζομένων έγιναν για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υπολοίπων! Το επιχείρημα αυτό πέρα από σαθρό είναι και χυδαίο, καθώς βάζει στους εργαζόμενους το δηλητήριο που λέει «ο θάνατος σου – η ζωή μου». Εκτός αυτού, η λεγόμενη «διασφάλιση» των θέσεων εργασίας αφορά το πολύ έναν – δυο μήνες, αφού παρά τις επίμονες ερωτήσεις των συνδικαλιστών για το που το πάνε, αρκέστηκαν σε γενικολογίες, ότι μπορούν να υπολογίσουν μόνο για ένα μικρό διάστημα κλπ.

Από την πλευρά του Συνδικάτου μας και των υπόλοιπων συνδικαλιστών απαιτήθηκε να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να μην υπάρξει ούτε σκέψη για νέες απολύσεις. Είναι θέμα της εταιρίας να βρει τρόπους να ξεπεράσει τα προβλήματά της, δε μπορεί για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι να «πληρώσουν το μάρμαρο». Στη συζήτηση τέθηκε επίσης από εμάς η τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς σε αρκετές πλευρές της υπάρχει παραβίασή της από την εργοδοσία (πχ γονικές άδειες).

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Διεύθυνση πραγματοποιήθηκε ΓΣ των εργαζομένων η οποία μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε την πραγματοποίηση 2ωρης στάσης εργασίας ως πρώτη απάντηση στις απολύσεις και τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Το ΔΣ του Συνδικάτου μας χαιρετίζει αυτή την κινητοποίηση. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αψήφησαν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και ξεπέρασαν τους φόβους τους. Είναι κινητοποίηση που πρέπει να αποτελέσει παρακαταθήκη για το δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Ταυτόχρονα απαιτούμε από τη Διεύθυνση να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, όπως αυτή που επιχείρησε αμέσως μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Οι εξελίξεις στην ONEPHARMA χρειάζεται να προβληματίσουν τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο. Τόσο από τα λεγόμενα της εταιρίας όσο και από τις συνολικότερες εξελίξεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο του Φαρμάκου «σπάει κόκαλα» όπως και παντού. Χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση γιατί εκτός από τις απολύσεις έχουν στα χέρια τους μια σειρά αντεργατικά εργαλεία που τους έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή: εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, εργολαβίες κ.ά. Μέτρα δηλαδή που μια σειρά εταιρίες εφαρμόζουν κατά κόρον και στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών των βιομηχάνων με θύμα όπως πάντα την εργατική τάξη.

Έχουμε μπροστά μας μία ωμή επίθεση χωρίς τελειωμό! Τα μέτρα αυτά θα ενταθούν και θα επεκταθούν. Άλλωστε, οι αντεργατικοί νόμοι που θα «λύνουν τα χέρια» στην εργοδοσία για να «ξεσαλώσει» ακόμα περισσότερο είναι στο τραπέζι των λεγόμενων «προαπαιτούμενων» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κουβεντιάζει με τους δανειστές.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την εξέλιξη!

Κανείς να μη φοβηθεί, κανείς να μείνει απαθής και αμέτοχος!

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν λυτρωμό στη λογική του «μικρότερου κακού» που έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερο κακό. Ούτε μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερη διαχείριση ή σε κανόνες που δήθεν μπορούν να μπουν στο κυνήγι του κέρδους. Αν πάμε με αυτή τη λογική, η δουλειά και η ζωή μας θα κρέμονται στο «αν έχει παραγγελίες η εταιρία».

Ο μόνος δρόμος για όλη την εργατική τάξη είναι να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, με οργάνωση στον κλάδο να βάλει εμπόδια στην επίθεση που δέχεται και να θέσει αιτήματα αντίστοιχα με τον τεράστιο πλούτο που παράγει σήμερα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων.

Είμαστε σε επαγρύπνηση για τις οποίες εξελίξεις.

Συσπειρωνόμαστε στο κλαδικό Συνδικάτο και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα.

Να δείξουμε τη δύναμή μας με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 8 Δεκέμβρη.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις μεθοδεύσεις τους !

-ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ! -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΣΕΒ-COSCO/DPORT και ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΝΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι Από το Σικάγο του 1886, ως τους 11...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Όλοι 10:30 το...