Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής : “Έκθετη η Κυβέρνηση”

Δημοσιεύτηκε στις

Την ΤΡΙΤΗ 16/1/2018 η Επιτροπή Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη , μετά από καταγγελία μας , πραγματοποίησε έλεγχο στο Πλοίο «MOBYLOVE» (το οποίο πραγματοποιεί ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη εδώ και μήνες) , για τον κίνδυνο έκθεσης των εργαζομένων και του πληρώματος στο επικίνδυνο υλικό του αμίαντου . Η Επιτροπή πήρε δείγματα τα οποία απέστειλε στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ . Την ΠΕΜΠΤΗ 18/1/2018 ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ απάντησε ότι ένα από τα δείγματα ήταν αμίαντος . Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/1/2018 , τα ξημερώματα , η Επιτροπή Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας επανέρχεται και δίνει εντολή να διακοπούν οι εργασίες μέχρι να απομακρυνθεί το επικίνδυνο υλικό από ειδικό συνεργείο και αφού το Πλοίο ελεγχθεί από το κλιμάκιο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ότι είναι καθαρό , τότε και μόνο τότε , να γίνει επανέναρξη των εργασιών .

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1/2018 το πρωί , κλιμάκιο του Υπουργείου Εργασίας , κατ’ εντολή της Κυβέρνησης , παρακάμπτοντας την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας , δίνει εντολή άρσης της διακοπής των εργασιών , στηριζόμενη απλά σε διαβεβαιώσεις και ελέγχους της Ναυτιλιακής Εταιρείας στην οποία ανήκει το Πλοίο . Την ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1/2018 καταγγείλαμε την απαράδεκτη παρέμβαση της Κυβέρνησης για την επανέναρξη των εργασιών , που μοναδικό στόχο είχε να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ναυτιλιακής Εταιρείας , μη λογαριάζοντας στο παραμικρό τους κινδύνους για την υγεία εκατοντάδων εργαζομένων στο Πλοίο . Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στα Υπουργεία και στις εκκλήσεις να λάβουν υπ’ όψη τους την σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους , η Κυβέρνηση έμεινε παγερά αδιάφορη , κάνοντας πλάτες στην Ναυτιλιακή .

Κατόπιν τούτου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πειραιά όπου ζητήσαμε την παρέμβαση των δικαστικών αρχών . Με Εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε (αυτό που πεισματικά αρνιόταν να πράξει η Κυβέρνηση) , έγινε νέος έλεγχος από κλιμάκιο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ την ΠΕΜΠΤΗ 25/1/2018 , όπου ελήφθησαν νέα δείγματα από όλους τους χώρους του Πλοίου . Τα αποτελέσματα που βγήκαν την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/1/2018 , επιβεβαίωσαν για δεύτερη φορά την ύπαρξη αμίαντου . Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας εξέδωσε εκ νέου διακοπή μέχρι να απομακρυνθεί από όλους τους χώρους του πλοίου ο αμίαντος , ενώ για να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες θα πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ .

Η Κυβέρνηση είναι έκθετη για την στάση της . Έχει εκθέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εργαζόμενους , γνωρίζοντας ότι υπάρχει αμίαντος , με μοναδικό μέλημά της να προστατέψει τα κέρδη των Εργοδοτών .

Το Συνδικάτο μας ζητάει να διερευνηθούν οι εγκληματικές ευθύνες όσων εμπλέκονται και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι είτε πρόκειται για κλιμάκιο του Υπουργείου Εργασίας που έδωσε την επανέναρξη είτε για τους πολιτικούς προϊστάμενους τους που έδωσαν την εντολή .

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...