Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Αττικής : Όλοι στη συνέλευση των εργαζομένων στην Cosmote – E Value 12 Ιούλη στο ΕΚΑ

Δημοσιεύτηκε στις

 

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Το κλαδικό μας συνδικάτο από τις 26 Ιούνη έχει στείλει εξώδικο στην διοίκηση της εταιρείας για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΣΣΕ καθορίζει όχι μόνο το μισθολογικό ύψος αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε, συνολικότερα δηλαδή τους όρους με τους οποίους ζούμε.

Η εργοδοσία της E Value το τελευταίο διάστημα έχει ξεσαλώσει και προχωράει με το έτσι θέλω σε αλλαγές κτηρίων, ωραρίων, βαρδιών, κάνει αλλαγές που αφορούν την λειτουργία της ώστε με καλύτερους όρους να «βγαίνουν» τα έργα και τα κέρδη της.

 Συγκριμένα τις τελευταίες μέρες ανακοίνωσε σε έργα από τα κτήρια του Κεραμεικού και του Αγίου Στεφάνου ότι αλλάζει η βάρδια στην έναρξη και στη λήξη της κατά ένα τέταρτο νωρίτερα. Ταυτόχρονα προχώρησε ουσιαστικά σε μείωση μισθού σε συναδέλφους που από άλλους χώρους στοιβάχτηκαν στην Αθηνάς. Πολλοί από αυτούς για ολόκληρα χρόνια εργάζονταν υπερωριακά 8ωροι, είχαν οργανώσει τη ζωή τους με αυτό τον μισθό και τώρα επειδή δεν υπάρχει …. χώρος γυρνάνε στο 6ωρο. Επιπλέον, στον κτήριο ΝΥΜΑ προχώρησε σε μετατροπή συμβάσεων από 6ωρο σε 8ωρο για να καλύψει με αυτό τον τρόπο τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα έργα, πλασάροντας το επιχείρημα ότι «η αλλαγή σε 8ωρο γίνεται για τους εργαζόμενους, ώστε να ανέβουν μισθολογικά, για επιβράβευση». Δεν έφταναν όλα αυτά θερίζει στους χώρους η τρομοκρατία, οι πιέσεις και οι απειλές τόσο για τους στόχους και την παραγωγή, όσο και για την μεταφορά σε άλλα κτήρια κυρίως σε συναδέλφους που μένουν στις περιοχές κοντά στον Άγιο Στέφανο. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δύσκολες συνθήκες, στα ελαστικά ωράρια, στην ενοικίαση της εργασίας, στους μισθούς που αγγίζουν τα 300€ και 400€ ή ακόμα και όταν τα ξεπερνούν δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας.

 Στο πλευρό της εργοδοσίας βρίσκονται οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν, τα μνημόνια, έγιναν για την θωράκιση και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή περνάει μέσα από μειώσεις μισθών, διάλυση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ελαστικές σχέσεις όλα όσα ζούμε καθημερινά οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή είναι η μεταμνημονιακή εποχή για την διαχείριση της οποίας «τσακώνονται» κυβέρνηση με ΝΔ. Τα συχαρίκια που παίρνουν από τον ΣΕΒ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κτλ μόνο επικίνδυνα μπορούν να είναι για εμάς τους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό: κέρδη για τους λίγους από την δουλειά των εργατών και ψίχουλα και χαμοζωή για την εργατική τάξη.

 Επίσης στο πλευρό της EValue βρίσκονται οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ) που έχουν την πλειοψηφία στα επιχειρησιακά σωματεία του ΟΤΕ και στην Ομοσπονδία. Αφού ξεπούλησαν τον αγώνα του συνόλου των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ και την μεγάλη συμμετοχή στις δυο 48ωρες απεργίες το προηγούμενο διάστημα, υπόγραψαν συλλογικές συμβάσεις μόνο στον ΟΤΕ και στην Cosmote, οι οποίες αποδέχονται τους διαχωρισμούς της διοίκησης στην πράξη, διατήρησαν τις μειώσεις μισθών και άφησαν απ΄ έξω τους 5.500 εργαζόμενους στην EValue και στις λοιπές θυγατρικές.

 Τώρα προσέφυγαν στον ΟΜΕΔ, στον οργανισμό δηλαδή που καθορίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ύψος που θέλει να είναι κάθε φορά η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Ο ΠΑΣΕ που προσέφυγε στον ΟΜΕΔ είναι εκείνο το σωματείο που αρνήθηκε πεισματικά να εγγράψει τους εργαζόμενους από τρίτες εταιρίες (δηλαδή τα 2/3 των εργαζομένων στην EValue). Το διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο προσέφυγε όχι μόνο εξακολουθεί να διατηρεί αυτό τον διαχωρισμό αλλά ταυτόχρονα επισημοποιεί τους πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα που ήδη εφαρμόζονται.

 Στήνονται και ποζάρουν σε φωτογραφίες έξω από τον ΟΜΕΔ με τα καλά τους και χαμογελαστοί, δίχως να έχουν συζητήσει με τους εργαζόμενους τι σύμβαση, ποιους θα αφορά, ποιες ανάγκες των εργαζομένων έρχεται να καλύψει.

 ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Η διεκδίκηση ΣΣΕ δεν είναι ζήτημα «διαπραγμάτευσης» ή καλών επιχειρημάτων. Έχει να κάνει με το ποιος και σε ποιον βαθμό θα επιβάλλει το δίκιο του. Από τη μια είναι η εργοδοσία με τους συμμάχους της που επιβάλει το δίκιο της για να αυξάνει την κερδοφορία της και από την άλλη είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που έχουμε την δύναμη γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τώρα παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κάνουμε αποφασιστικό βήμα, οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, απεργίες και κάθε μορφή πάλης που μπορεί να πιέσει την εργοδοσία. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε νίκες.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

 

Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Το προηγούμενο διάστημα διεκδίκησαν και κέρδισαν ΣΣΕ με την οποία επανέφεραν δικαιώματα που είχαν καταργήσει μνημονιακοί νόμοι, οι εργαζόμενοι στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με το συνδικάτο μετάλλου και σε μεγάλους χώρους κατασκευών με το συνδικάτο οικοδόμων.

Σε μια σειρά επιχειρήσεων αυτή την περίοδο δίνεται μάχη για υπογραφή συλλογικής σύμβασης: στη Vodafone, στην First Data, στο λιμάνι της Cosco, όπου οι εργαζόμενοι έκαναν 3 ημέρες απεργία για να υποχρεώσουν την διοίκηση να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ.

 Ενώνουμε τη φωνή μας με τα 530 σωματεία από όλη την Ελλάδα, που παλεύουν για την επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων στο ύψος των μισθών και των δικαιωμάτων όπως ήταν διαμορφωμένα πριν τους μνημονιακούς νόμους.

Έχουμε πείρα, έχουμε κάνει την αρχή με τις 48ωρες απεργίες τον χειμώνα. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αυτοί τρέμουν μπροστά στην αποφασιστικότητα, στην οργανωμένη ζωή και δράση μας. Αυτόν τον φόβο να τους κάνουμε πραγματικότητα.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το συνδικάτο μας έχει διαμορφώσει ήδη το σχέδιο για κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας το οποίο ενισχύει τον αγώνα για να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Κόντρα σε κυβέρνηση, εργοδοσία και παρατάξεις τους στο εργατικό κίνημα, να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο πάλης.

  Συνάδελφε,

Οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στον Όμιλο ΟΤΕ καλούμε κάθε εργαζόμενο στην E Value να πάρει μέρος στη συνέλευση στις 12 Ιούλη στο ΕΚΑ. Να συζητήσουμε πιο αναλυτικά την κατάσταση, να αποφασίσουμε τι βήματα θα ακολουθήσουμε για να διεκδικήσουμε τώρα ΣΣΕ που να πατάει πάνω στις δικές μας ανάγκες.

 Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  1. Μια συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενος στον Όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.

  2. Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους – παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.α.

  3. Υπογραφή ΣΣΕ στην E Value που να αφορά το σύνολο των εργαζομένων άσχετα με την σύμβαση εργασίας και θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη

  4. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κτλ). Να σταματήσει η κοροϊδία των «προσωρινών αναγκών»

  5. Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

  6. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς (αύξηση διαλειμμάτων, λιγότερη πίεση, αύξηση διάρκειας μεταξύ κλήσεων κτλ)

  7. Δεν αποδεχόμαστε τον ενεργό – ανενεργό χρόνο που θέλει να επιβάλει η διοίκηση. Το ωράριο ξεκινάει από την ώρα που βρισκόμαστε στην επιχείρηση και τελειώνει την ώρα που αποχωρούμε.

  8. Δεν αποδεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών, ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης)

  9. Δεν αποδεχόμαστε καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης και των στόχων που θέτει η εργοδοσία.

  10. Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, καταστήματα κτλ)

 

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν συλλογικά με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην EValue στη συνέλευσή μας. Συζητάμε διεξοδικά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αποφασίζουμε για τα αιτήματα που θα διεκδικήσουμε, οργανώνουμε τον αγώνα μας με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.

 

 ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ – ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΑ

 ΟΛΟΙ στη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην CosmoteEValue

 Πέμπτη 12 Ιούλη 6:30μ.μ.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) Γ Σεπτεμβρίου 48β & Μάρνη

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...