Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού : Να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας

Δημοσιεύτηκε στις

Να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας και να παλέψουμε να οργανώσουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να ξεγελάσουν για ακόμη μια φορά το λαό εμείς απαντούμε: Η «παραγωγική ανασυγκρότηση», που μας σερβίρουν είναι ξαναζεσταμένο φαΐ, και καμιά σχέση δεν έχει με τα δικά μας συμφέροντα. Τη ζούμε στο πετσί μας ήδη από το 2013.

Όλα αυτά τα χρόνια μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από την ανάπτυξη που στηρίχτηκε στην εξοντωτική, απλήρωτη και κακοπληρωμένη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό. Κλείνουν ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες με την ίδια ευκολία που τα ανοίγουν, επιδοτούμενοι με εκατομμύρια από τον πλούτο που εμείς έχουμε παράξει.

Πιέζουν για νέες φοροαπαλλαγές, για ακόμη μικρότερους μισθούς, για διεύρυνση της ελαστικής εργασίας. Μας θέλουν όχι μονάχα φτηνούς, αλλά στα γόνατα να παρακαλάμε για μισή θέση δουλειάς, κι αυτή όποτε και για όσο θέλουν. Έχουν κάνει μαζί με την κυβέρνηση επιστήμη το διαχωρισμό παλιών και νέων, μόνιμων και συμβασιούχων, εποχικών και ενοικιασμένων.

Τί έχουμε να περιμένουμε οι εργαζόμενοι από την «παραγωγική ανασυγκρότηση»; Πέρσι είχαμε 28 εκ τουρίστες και φέτος περιμένουμε 30 εκ. Ποιος τομέας της ζωής μας βελτιώθηκε; Το πρωτογενές πλεόνασμα που διαφημίζουν βγήκε και βγαίνει από τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, τις καθυστερήσεις στην απονομή εφάπαξ και την κατάργησή του στην 20ετία, τη στάση πληρωμών των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας, τη νέα φοροληστεία, τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας με συνθήκες που θα μας εξοντώνουν, τα εργατικά ατυχήματα.

  Συνάδελφοι

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε συγχωροχάρτι στους δήμιους μας, στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους. Τίποτε μέχρι σήμερα δεν έκαναν από λάθος ή κακιά εκτίμηση. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε παραπλανημένοι. Μια ματιά στις 30 πιο κερδοφόρες τουριστικές επιχειρήσεις και στα ποσά που έχουν βάλει στα σεντούκια τους δείχνει πόσο πέτυχε στο σκοπό της η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.

Μη μας ξεγελούν ούτε οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις, ούτε οι καυγάδες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Δεν γίνονται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Άλλωστε στο τέλος, όλοι τους ενωμένοι, κυβερνήσεις, κόμματα, επιχειρηματίες, όλοι όσοι υπηρετούν το κυνήγι του κέρδους, στέλνουν τη «λυπητερή» στους εργαζόμενους, τους άνεργους, στους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα.

Στην ίδια ρότα είναι και οι εργατοπατέρες όλων των αποχρώσεων. Από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μέχρι αυτήν στο ΕΚΑ, στην Ομοσπονδία και σε κάθε επιχειρησιακό ή κλαδικό σωματείο, κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να σιγοντάρουν την αντεργατική πολιτική, κάνοντας κριτική από την άποψη ποιος την υπηρετεί καλύτερα. Να στηρίζουν τον εργοδότη, ατομικό και συλλογικό, σε όλα του τα σχέδια, μέχρι να καταργηθεί και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα που απέμεινε. Είτε συνομιλούν με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, είτε με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΤΕ, ΠΟΞ) επιδίωξή τους είναι να δηλώσουν παρών στην κατεύθυνση να σωθεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Γι΄ αυτό από τη μια υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας με το ΣΕΒ, κι από την άλλη ΣΣΕ με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Γι΄ αυτό ετοιμάζονται να στήσουν στον κλάδο παρασωματείο-μαγαζί της εργοδοσίας.

Ο δικός μας μόνος δρόμος είναι να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας και να παλέψουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας με επίκεντρο τις ανάγκες μας. Αυτός ο δρόμος μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των οικογενειών μας.

Γι’ αυτό καλούμε κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενο να συμβάλει να κλιμακωθεί η πάλη μας. Να δώσουμε όλοι μαζί δυναμική απεργιακή απάντηση.

Στις δύσκολες μάχες που έρχονται να μην κάνουμε πίσω. Δεν παραβλέπουμε τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρξουν. Αλλά χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Κι έτσι μόνο εμείς έχουμε αν θελήσουμε το πρώτο χέρι στη διαμόρφωση των εξελίξεων το επόμενο διάστημα, για να βγούμε νικητές.

Χωρίς να αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο οργανώνουμε τον κάθε χώρο δουλειάς, με στόχο να δώσουμε όλοι μαζί δυναμική απάντηση σε κάθε ξενοδοχείο και επισιτιστικό κατάστημα, σε όλο τον κλάδο:

Στη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων των αναγκών μας. Στην πάλη ενάντια στην απλήρωτη ανασφάλιστη δουλειά, για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για τις συνθήκες δουλειάς στους εργασιακούς χώρους, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ενάντια στα «δουλεμπορικά» γραφεία και σε όλες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στουςπρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες σε όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν.

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις μεθοδεύσεις τους !

-ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ! -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΣΕΒ-COSCO/DPORT και ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΝΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι Από το Σικάγο του 1886, ως τους 11...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Όλοι 10:30 το...