Συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μάη στην Άρτα για την Υγεία

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΙΣ 8:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι,νέοι και νέες,

 Συνεχώς αναγκαζόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε. Για υπηρεσίες που τις πληρώναμε μια ζωή και ακόμα τις πληρώνουμε από τις εισφορές και τη φορολογία μας.

 ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ:

  • τη λειτουργία του Νοσοκομείου Άρτας και των άλλων δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που “πουλάνε” υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς π.χ. ψηφιακή μαστογραφία 46Ε.

  • την υπολειτουργία λόγω ελάχιστου προσωπικού στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και την ανυπαρξία Κέντρων Υγείας για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

  • τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, την υποχρηματοδότηση στο νοσοκομείο Άρτας που το οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό και με προσωπικό εξαντλημένο από την εντατικοποίηση να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως θα έπρεπε.

  • το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν περίθαλψη και χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι υγείας έχουν τεράστια κέρδη.

 Θυσιάζουν την υγεία των λαϊκών οικογενειών για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

 Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία -Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού ως «κόστος, γιατί εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού, των περικοπών στους μισθούς των υγειονομικών, των συγχωνεύσεων κλινικών και εργαστηρίων.Της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα.

Της εφαρμογής των «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις που «πουλάνε» υπηρεσίες υγείας.

Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν Μνημόνιο είτε όχι. Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι, χωρίς δωρεάν παροχές υγείας. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, για να θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για εμάς και νέα προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

 Η συγκυβέρνηση διαπραγματεύεται για κάποια χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής για να εξοικονομηθούν κονδύλια για να δοθούν νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συντάσσεται με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ( με την στήριξη των ΗΠΑ) στη διαμάχη με τη Γερμανία για το ποιανής  χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν λιγότερο ή περισσότερο χαμένοι από την κρίση και την πολιτική διαχείρισης της. Συμφωνούν όμως όλοι τους στο πρέπει να χάσουμε και άλλα δικαιώματα, να γίνουμε ακόμηφ θηνότεροι εργαζόμενοι για ναε ξασφαλισθεί η επιχειρηματική κερδοφορία

Γι’ αυτό και η προσωρινή συμφωνία για την παράταση του Μνημονίου χειροκροτήθηκε από τις ενώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Γι’ αυτό στη λίστα νέων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 10δις ευρώ, που διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση, περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για ιδιωτικοποιήσεις, συνέχιση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, μείωση εργοδοτικών εισφορών και νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Για να κρύψει ότι διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών – και μάλιστα μέσα στα εχθρικά για το λαό πλαίσια της Ε.Ε -η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει “πατριωτικό” χαρακτήρα ακόμα και σε ολοφάνερα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων ( που υπήρξε απαίτηση της Τρόικα)νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, δήμων για να συνεχίζονται οι πληρωμές στους πιστωτές και οι επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

Γι’ αυτό, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μας διαβεβαίωσαν ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για την υγεία, την πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια στιγμή που το κράτος συνεχίζει να χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι’ αυτό, και οι εξαγγελίες για 4.500 μόνιμες  προσλήψεις, ακόμα και αν ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις, αφού μόνο οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών φτάνουν τις 17.000. Δηλαδή, κλινικές και τμήματα θα παραμείνουν κλειστά και θα αυξάνονται τα χρωστούμενα ρεπό και η εντατικοποίηση.

Γι’  αυτό, η νέα συγκυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 ( που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ) που μειώνει ακόμα περισσότερο την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας. Δηλαδή, θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα και υπάρχουν νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Παραμένουν οι πληρωμές των ασθενών για συμμετοχή σε νοσηλείες, εξετάσεις, φάρμακα ενώ οι δηλώσεις και της νέα κυβέρνησης περί « νοικοκυρέματος » και « περιορισμού της σπατάλης » στην υγεία, ήταν στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των οποίων ενοχοποιήθηκαν οι λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα κι έγιναν οι ανατροπές στο σύστημα υγείας εις βάρος των ασθενών και υγειονομικών και υπέρτων επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

Δεν αρκεί να αγανακτούμε

Να οργανωθούμε στα σωματεία για να παλέψουμε για το δίκιο μας

 Δεν θα θυσιάζουμε την υγεία και τη ζωή μας, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της Ε.Ε. που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Σε αυτόν το δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

Διεκδικούμε:

  • Την  άμεση  ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου Άρτας για επιβολή πληρωμής στην ψηφιακή μαστογραφία.

  • Γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου ώστε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν και να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου όπως ο Μαστογράφος ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι λαϊκές ανάγκες με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς.

  • Να αναπληρωθούν ο ιαπώλειες σε μισθούς και δικαιώματα

  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες.

  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Να στελεχωθούν τα Κέντρα υγείας στην ύπαιθρο, οι μονάδες του ΠΕΔΥ.

  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας -Πρόνοιας για όλους, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.

  • Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

 ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΑΡΤΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ –ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΤΑΣ ΤΗΣ ΟΓΕ

 

Περισσότερα

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Δελτίο Τύπου για τη σημερινή απεργία

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, που με τη σημερινή απεργία έδωσαν ώθηση στον αγώνα να ικανοποιηθούν...

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των «απογευματινών» επί πληρωμή...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα

Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα που διεκδικεί ...