Συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Δημοσιεύτηκε στις

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ) προσκαλεί σε σύσκεψη για τη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης τα σωματεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους φορείς των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και των αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών, τους Σπουδαστικούς Συλλόγους, την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τις μαθητικές κοινότητες και τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα  Λειβαθούς, Σάμης και Παλλικής.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την

Πέμπτη 16 Ιούλη και ώρα 8 μμ στα γραφεία του ΕΚΚΙ

Στις δύσκολες στιγμές που περνά αυτή τη στιγμή η εργατική – λαϊκή οικογένεια, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, από την επίθεση που δέχονται από ΕΕ, κυβέρνηση και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ένα από τα όπλα μας είναι η εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν την εμπειρία της Επιτροπής Αγώνα Φορέων που λειτούργησε στους σεισμούς, οργανώνοντας την διεκδικητική πάλη του λαού ταυτόχρονα με τα πρακτικά μέτρα αλληλεγγύης.

Τα λαϊκά στρώματα που ψήφισαν είτε το «ναι», είτε το «όχι», δεν θα πρέπει να δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και πρέπει να συνεχίσουν τη δράση τους μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, μέσα από την οργανωμένη πάλη, να πάνε κόντρα στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, να είναι έτοιμα να δράσουν σε μια ενδεχόμενη χρεωκοπία. Τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος του λαού τη στηρίζει το σύνολο των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Τα προβλήματα του λαού θα πάρουν δραματικές διαστάσεις, ενώ στο Νομό μας ανοιχτές είναι ακόμη οι πληγές του σεισμού (άστεγοι, μη καταβολή επιδομάτων ενοικίων, κτιριακές υποδομές σε σχολεία – νοσοκομεία – χώρους δουλειάς – οδικό δίκτυο – πολιτιστικά μνημεία, εκκρεμότητα αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης, οικονομικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα κλπ). Αγώνας τώρα για να ακυρώσουμε τα σχέδια πτώχευσης του λαού!

Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος, η παραίτηση, κάτω από το βάρος των δυσκολιών. Με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών μαζεύοντας τρόφιμα, φάρμακα, παιδικές τροφές κ.ά., να οργανώνουμε την παρουσία μας παντού! Να αποτρέψουμε με τις παρεμβάσεις μας, με την αλληλεγγύη μας καθώς και με την υλική βοήθειά μας, να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης σε συνανθρώπους μας. Να μη μείνει παιδί χωρίς δωρεάν βοήθεια στα μαθήματά του. Να αξιοποιηθούν υποδομές που και να διεκδικήσουμε κονδύλια ώστε όλοι να έχουν φαγητό, κανείς να μη μείνει πεινασμένος. Με παρεμβάσεις – δράσεις, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη ζωή με οργανωμένο και μαζικό τρόπο. Έχουν τεράστια ευθύνη η κυβερνητική Βουλευτής του Νομού, οι Δημοτικές Αρχές σε Κεφαλονιά και Θιάκι, η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων γιατί καλλιέργησαν το ρεαλισμό της υποταγής. Όχι μόνο δεν διεκδικούν τα αναγκαία για το λαό αλλά και στηρίζουν την κοινή προσπάθεια των δυνάμεων του «ναι» και του «όχι» υπέρ του κεφαλαίου.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης (ΕΚΚΙ) παίρνει την πρωτοβουλία άμεσα για τη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης με κεντρικό σύνθημα και περιεχόμενο δράσης «Κανένας μόνος του απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς τροφή, φάρμακα, Υγεία, ρεύμα, νερό, πάγωμα όλων των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, να πληρωθούν κανονικά μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας». Καλεί τα Σωματεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους φορείς των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και των αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών, τους Σπουδαστικούς Συλλόγους, την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τις μαθητικές κοινότητες και τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα σε Λειβαθώ, Σάμη και Παλική να συμμετάσχουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να καταγράψουν τα προβλήματα στη δουλειά και τη γειτονιά. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα συμπτώματα με απολύσεις, πολύμηνη απλήρωτη εργασία, διαθεσιμότητες ενώ τα νέα μέτρα θα είναι «Αρμαγεδδώνας». Κανένα λαϊκό νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς φαΐ και φάρμακα. Κανένας άστεγος. Κανένας σεισμόπληκτος στο δρόμο!!!

Απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους, των μισθών των εργαζομένων, εδώ και τώρα! Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους. Χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων από τις αρμόδιες επιτροπές που θα λειτουργούν μόνιμα τοπικά χωρίς να απαιτείται μετακίνηση στην Πάτρα ή αλλού. Να μην επιτρέψουμε τη μείωση ακόμα και αυτών των πενιχρών επιδομάτων. Άμεση καταβολή στο σύνολό τους. Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε μικρούς επαγγελματίες και έμπορους, σε αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Να καταβληθούν οι επιδοτήσεις και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
  • Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα τις εξελίξεις.
  • Να διασφαλιστεί πλήρως η καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία! Πλήρης στελέχωση σε Νοσοκομείο Αργοστολίου και Μαντζαβινάτειο, Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης, αγροτικά ιατρεία και ΕΚΑΒ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία πληρωμή ή συμμετοχή των ανέργων σε υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
  • Κάλυψη όλου του Νομού με επαρκή – τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. 50% έκπτωση για τις τοπικές μεταφορές, το πορθμείο Αργοστόλι – Ληξούρι και για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση. Επαναλειτουργία της γραμμής Σάμης – Πάτρας. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα ΜΜΜ, σε όλες τις πόλεις, χωρίς χρονικούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να εξασφαλιστούν εστίες για τους φοιτητές των ΤΕΙ και της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και δωρεάν φαγητό και μετακίνησή τους εντός και εκτός Νομού.
  • Να μη μείνει κανένας βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός, καμία σχολική επιτροπή χωρίς τα απαραίτητα χρήματα για λειτουργικά έξοδα και καμία δομή και σχολείο χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
  • Ένα γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές.
  • Πλήρης κάλυψη των κενών στα σχολεία, λειτουργία πρόσθετης ενισχυτικής παντού.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων. Να διασφαλιστεί καλής ποιότητας πόσιμο νερό και επάρκεια για όλο το Νομό. Διαγραφή χρεών για λογαριασμούς – καταναλωτικά δάνεια όλων των ανέργων.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του αεροδρόμιου Κεφαλονιάς.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Στα Αράγια (Πόρος) να γίνει νέο σχολικό συγκρότημα, στα υπαλληλικά να οικοδομηθούν κρατικές κατοικίες για τη δωρεάν διαμονή των νέων – χαμηλόμισθων δημόσιων υπάλληλων και των εργατών και γενικά όλες οι εκτάσεις (Τραπεζάκι, Μετόχι κλπ) να αποδοθούν στο λαό στον οποίο ανήκουν.

Ειδικά για τους σεισμόπληκτους:

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο Νομό για το 2015 και 2016.
  • Να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την ΥΑΣ (για ατομική στέγη) το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.
  • Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων.
  • Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Τακτική καταβολή των επιδομάτων ενοικίου για τους πληγέντες.
  • Διαγραφή για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 2015 και 2016 και πάγωμα των παλιών οφειλών.
  • Να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με 13% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 27,5% για το 2015 και 2016 και να σταματήσει η φοροληστεία με τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολόγηση των ενισχύσεων.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ και πάγωμά τους.
  • Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα σχολεία στη βάση του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού, να προχωρήσουν οι ουσιαστικοί αντισεισμικοί έλεγχοι παντού, να ξεκινήσουν τα νέα σχολικά συγκροτήματα με προτεραιότητα στο Ληξούρι και να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την ασφάλεια των μαθητών στο Φαραώ. 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

1η Μάη απεργούμε! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!  Όλοι στην συγκέντρωση στις 10:30π.μ στο Πασαλιμάνι!  Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο...

Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά: Όλοι στην Απεργία 1η Μάη

1 ΜΑΗ ΔΕΝ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ...

Επιτροπή Ειρήνης Βόλου: Δελτίο Τύπου για τη συγκέντρωση και τη πορεία ειρήνης

Πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 23 Απριλίου με επιτυχία η δράση της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου στα...