Πρόγραμμα κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής από την Τρίτη 17 Απρίλη

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

Όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση μαζί με την διοίκηση του ΟΛΠ (COSCO) και τους εργολάβους του χώρου, έκαναν ανακοινώσεις για αύξηση της δουλειάς στην ναυπηγοεπισκευή. Ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι από εδώ και πέρα θα έρθει η ανάπτυξη στο χώρο.

Αυτό που όλοι παρακολουθούμε καθημερινά είναι ότι μαζί με την δουλειά αυξάνονται όλο και περισσότερο η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η υπονόμευση από τις επιχειρήσεις της τελευταίας συλλογικής σύμβασης που υπογράψαμε τον περασμένο Οκτώβρη με την ένωση των εργοδοτών.

Είμαστε ανάμεσα στους κλάδους με τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες, και τα περισσότερα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ατυχημάτων, όμως, δεν οφείλεται, όπως προσπαθεί να πείσει η εργοδοσία και οι άνθρωποί της στην κυβέρνηση και τα Συνδικάτα, μόνο στη φύση της δουλειάς μας.

Η βασική αιτία αυτού του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος των μεταλλεργατών είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της εργοδοσίας των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς σαν κόστος που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από το ίδιο μετερίζι και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή αντιμετωπίζουν το θέμα σαν εμπόδιο στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα στην οποία είναι ταγμένες. Με αυτό το κριτήριο αρνούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να είναι αποτελεσματικοί.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Καθημερινά καινούργια περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά των τελευταίων μηνών:

  • Δυο νεκροί μόνο τους τελευταίους μήνες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

  • Ένας νεκρός κατά την διάρκεια πυρκαγιάς που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων που ήταν εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο της ΣΥΜΕΤΑΛ.

  • Σε επισκευαζόμενο πλοίο στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά έβαλαν δεκάδες εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες άμεσα εκτεθειμένοι σε αποψίλωση αμιάντου χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

 

Το συνδικάτο μας από τα τέλη του Μάρτη με ανοιχτή επιστολή κάλεσε όλα τα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά να ορίσουμε την 25η του Απρίλη σαν πανελλαδική μέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την υγεία μας και ύψιστο δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά τη δουλειά. Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο…. Οι αιτίες αυτής της κατάστασης έχουν όνομα και είναι το κυνήγι του κέρδους, που μπροστά σε αυτό η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα…

 

Στο χέρι μας είναι και στον αγώνα μας να επιβάλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις οικογένειές μας.

 

Για την καλύτερη ενημέρωση και την οργάνωση των κινητοποιήσεων μας αλλά και για να σταλεί άμεσα το μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση προκηρύσσουμε πρόγραμμα στάσεων εργασίας και συγκεντρώσεις από την Τρίτη 17 Απριλίου .

Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

 

    • Τρίτη 17/4 στάση εργασίας 10:00 με 12:00 για τα συνεργεία που δουλεύουν στον χώρο της ζώνης και συγκέντρωση στο παράρτημα του Συνδικάτου.

    • Τετάρτη 18/4 στάση εργασίας 7:00με 9:00 στα ναυπηγεία Σπανόπουλου στο Πέραμα , ΕΛΘΩΜ, Ατσαλάκη, Ρέστη.

    • Πέμπτη 19/4 στάση εργασίας 7:00 με 9:00 στα ναυπηγεία Κελαιδή, Φραντζη, Παπίλα(μικρό), και στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας

    • Παρασκευή 20/4 στάση εργασίας 7:00 με 9:00 στα ναυπηγεία Παπίλα (μεγάλο), Μεγατέχνικα, Άτλας.

    • Δευτέρα 23/4 στάση εργασίας 7:00 με 9:00 στο νεο μώλο Δραπετσώνας και συγκέντρωση στην πύλη και στη λάντζα για τα ναυπηγεία του Σπανόπουλου στο Πέραμα

    • Τρίτη 24/4 στάση εργασίας 7:00 με 9:00 στα ναυπηγεία Τσαγγαρινού, Ψαρρού Χαλκίτη.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...