ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ : Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 1η μάη με θέμα “Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς”

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ, πραγματοποιούν την σημερινή εκδήλωση με θέμα  «Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς», καθώς και για την οργανωτική προετοιμασία της Πανελλαδικής Απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την 1η Μάη.

Τιμάμε με απεργία την μέρα της εργατικής τάξης.

Με το σύνθημα «ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ.  Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια», τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες της τάξης μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας και καθορίζουμε στόχους με ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις, που σήμερα μας αφαιρούν κεφάλαιο, Ε.Ε και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι ποτισμένα με το αίμα των εργατών του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936, των 200 εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους φασίστες Γερμανούς την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή, από τους μακροχρόνιους αγώνες και διωγμούς των χιλιάδων αγωνιστών.

Σε αυτούς τους αγώνες οι ναυτεργάτες ήταν στην πρωτοπορία με την  Ναυτεργατική Ένωση Ελλάδας και στην συνέχεια με την  θρυλική Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που μέσα στην φωτιά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, κατέκτησε το 1943 την υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης (ν. 3276/1944) από την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομήχανων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλέμπορων, προετοιμάζουν νέα αντεργατικά μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις.

Την ίδια περίοδο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή μας, με την  κυβέρνηση να παίρνει ενεργά μέρος, στηρίζει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν λαούς σε όλη την περιοχή όπως:  Λιβύη, Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, καθημερινά πνίγονται στην Μεσόγειο.

Η ελπιδοφόρα διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται:

● Στην πάλη για ανάκτηση των απωλειών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

● Την άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους.

● Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ για επέκταση του μνημονίου.

 

Συνάδελφοι,

Η  Ζωή και η Υγεία των ναυτεργατών, των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.  Η βελτίωση της Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σημαίνει βελτίωση των συνθηκών, μέτρα προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμός ατυχημάτων κι επαγγελματικών ασθενειών, βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του κεφαλαίου που ζυγίζει τη ζωή του εργάτη με το κόστος για τη λήψη των μέτρων ασφάλειας και διαλέγουν πάντα αυτό που θα μεγαλώσει περισσότερο τα κέρδη τους. Η πλάστιγγα σχεδόν πάντα γέρνει σε βάρος της ζωής και της υγείας του εργάτη.

Σε αυτήν την προσπάθεια του κεφαλαίου, το αστικό κράτος δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής αλλά μέσα από τη νομοθεσία που διαμορφώνει και υλοποιεί, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από τη λειτουργία των ίδιων των κρατικών υπηρεσιών, τάσσεται ενεργητικά με τη μεριά των μονοπωλίων.

Ο καπιταλιστής και το αστικό κράτος ως συλλογικός καπιταλιστής, επιδιώκουν τη συνεχή αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, είτε άμεσα με τη μορφή του μισθού εργασίας είτε έμμεσα με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών ή των εξόδων για μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Πτώση του βιοτικού επιπέδου και των συνολικών όρων συντήρησης και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Η αναντιστοιχία παραγωγικών δυνάμεων και των σχέσεων παραγωγής εκδηλώνεται με καταστροφικά αποτελέσματα στην υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους.

Οι καπιταλιστές δεν διστάζουν ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών να θυσιάζουν την εργατική τάξη, την υγεία και την ασφάλεια.

Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα είναι και πρέπει να είναι πεδίο αποκάλυψης και ταξικής πάλης.

Οι αντεργατικές επιλογές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Η κόκκινη κλωστή που συνδέει όλα αυτά τα προβλήματα και πολύ περισσότερα που συναντιούνται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, είναι η απόλυτη προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στο χώρο των ναυτεργατών.

Παρότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας ναυτιλίας με δισεκατομμύρια κέρδη ακόμα και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, εντείνει την επίθεση του σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών με αύξηση της ανεργίας, χτύπημα  των  Συλλογικών  Συμβάσεων  Εργασίας, απλήρωτη  εργασία, πετσόκομμα  των οργανικών   συνθέσεων    των  πλοίων,  εντατικοποίηση    της  δουλειάς,   «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία,  κατάφορη  παραβίαση  των  κανόνων     ασφάλειας   των πλοίων και της προστασίας της  ανθρώπινης  ζωής.

Καταρρίπτονται οι αντιλήψεις, τα αστικά ιδεολογήματα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι κεφάλαιο και εργαζόμενοι  είμαστε κοινωνικοί εταίροι. Είμαστε ταξικοί αντίπαλοι και οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται με όποιο χρώμα και να τις ντύνεις.

Ταυτόχρονα μακρύς είναι ο κατάλογος των θυμάτων από ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους στο βωμό της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλεπάλληλα τραγικά γεγονότα από το «NORMANATLANTIC» με τους 9 νεκρούς και 18 αγνοούμενους μέχρι την πυρκαγιά στο «HIGHSPEED με τον θάνατο του ναυτεργάτη Ηλεκτρολόγου.  

Καμία έκθεση συμβάντων δεν έχει δοθεί, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, για να συγκαλύπτουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κανένα επίσημο στατιστικό στοιχείο δεν υπάρχει που να καταγράφει  θανάτους και ασθένειες των ναυτεργατών απόρροια των συνθηκών εργασίας.

Καμία κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ και ανθυγιεινό, ενώ παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλειμμένο το ΝΙΕΝ που η πρόταση των ταξικών δυνάμεων είναι  να  γίνει Πανεπιστημιακή κλινική  για την πρόληψη    και  αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.

Το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι αποσπασμένο από το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων στην πάλη για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση των αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας,  προετοιμάζουμε οργανωμένα την απεργία της 1η Μάη, καθημερινά με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τα πλοία, με την συγκρότηση απεργιακών κλιμακίων, να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, να αποτελέσει η απεργία της 1η Μάη εφαλτήριο για ανάπτυξη αγώνων, δυναμώνοντας την ταξική πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στον κοινό αγώνα εργατών, υπαλλήλων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, συνταξιούχων, νεολαίας. 

Συμμετέχουμε σήμερα στις 7 το απόγευμα, στη συγκέντρωση, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο Συλλαλητήριο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για το συνεχιζόμενο έγκλημα, τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο.

Την Κυριακή 26 Απρίλη στις 6.30 μ.μ, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, συμμετέχουμε στην συγκέντρωση – συναυλία για τα 16 χρόνια ΠΑΜΕ, με αφιέρωμα στο Διεθνές Εργατικό Τραγούδι.

Την Δευτέρα 27 Απρίλη στις 6.30 μ.μ στο ΕΚΠ, συμμετέχουμε στην σύσκεψη για την Υγεία που διοργανώνουν σωματεία και φορείς.

 

 

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά! 

Όλοι στην οργάνωση!  Όλοι στον αγώνα!

`

 

 

 

Περισσότερα

Πρόσκληση για Εκδήλωση για τα 75 χρόνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)

  1945-2020 75 Χρόνια Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία   Οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής...

Κάλεσμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σύσκεψη 9 Γενάρη στο Συνδικάτο Οικοδόμων 6.30 μ.μ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΚΑΙ...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Κω : Όλοι και όλες τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη και ώρα 19.00 στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην...