ΠΑΣΕΒΕ: Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΕΒΕ πήρε θέση, χωρίς περιστροφές ενάντια στις “Ανοιχτές Κυριακές” και προειδοποίησε ότι «τόσο η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, όσο και η απελευθέρωση ωραρίων θα οδηγήσει πιο γρήγορα στο κλείσιμο χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων, αφού θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα γιγαντώσει τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα εμπορικά και τα Mall. Είναι ένα κομμάτι από το πάζλ των εξοντωτικών μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια όπως τα συνεχή χαράτσια, τα άδικα φορολογικά μέτρα, τα αντιασφαλιστικά, το “άνοιγμα” των επαγγελμάτων κ.ά.».

Tα αποτελέσματα, γρήγορα, μας επιβεβαίωσαν. Στην αποτίμηση του χριστουγεννιάτικου τζίρου (με 2 “ανοιχτές Κυριακές”), μόνο 3 εμπορικοί σύλλογοι από τους 58 ανέφεραν τη δεύτερη Κυριακή της εορταστικής περιόδου ως ημέρα με την καλύτερη αγοραστική κίνηση, ενώ η γενική μείωση του τζίρου κινήθηκε από 21% έως 30%. Αλλά και στις ανοιχτές “Ανοιχτές Κυριακές” των εκπτώσεων η εμπορική κίνηση -στην καλύτερη περίπτωση- κινήθηκε στα επίπεδα μιας καθημερινής, ανακατατάσσοντας απλά τον τζίρο της εβδομάδας.

Δημοσιεύματα εφημερίδων, από τις πιο ένθερμες που αποκαλούσαν παρωχημένο ταμπού την Κυριακάτικη Αργία, ανέφεραν: «…στις περισσότερες των περιπτώσεων το άθροισμα του τζίρου το Σαββατοκύριακο του Λαζάρου στις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις ήταν πολύ κοντά στον τζίρο οποιουδήποτε αντίστοιχου Σαββατοκύριακου (με κλειστά τα μαγαζιά την Κυριακή)»

«.. η πρώτη αριθμητική αποτίμηση για την ισχύ του μέτρου των Κυριακών και της «λευκής νύχτας» στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013, συμπεραίνει πως συνέβαλε στο να αυξηθούν τα έσοδα τουλάχιστον κατά 2% μόνο για τις εισηγμένες εμπορικές επιχειρήσεις».

Μπροστά σε μια ακόμα “Ανοιχτή Κυριακή” καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, μικρούς εμπόρους:

  • Να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την κυριακάτικη αργία σαν «κόρη οφθαλμού», συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους τους, τις ενώσεις και τις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

  • Να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το ΠΑΜΕ.

  • Να βγάλουν συμπεράσματα για τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να παλέψουν ενεργά για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

  • Να βγάλουν συμπεράσματα στις τριπλές εκλογές στις 18 και 25 Μάη, για τους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση που είναι «κοντά στον λαό», αλλά ταυτόχρονα βάζουν πλάτη να περάσει η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στην ανεργία και τα χρέη.

Καλούμε τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ να αντιδράσουν, να καταδικάσουν στην πράξη την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Παλεύουμε για:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.

  • Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία

 

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...