Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού στο Υπουργείο Εργασίας με αίτημα την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Το Συνδικάτο μαζί με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική πραγματοποιήσαμε συνάντηση σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, με κύριο αίτημα την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η διαμορφωμένη κατάσταση στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, όπου η πρόσφατα «ανανεωμένη» από την Ομοσπονδία και τους ξενοδόχους ΣΣΕ εφαρμόζεται από ελάχιστους εργοδότες, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Οι δεκάδες μορφές απασχόλησης, όπως μαθητεία, δουλεμπορικά, διαλείπουσα εργασία, voucher, σε συνδυασμό με την αυθαιρεσία των εργοδοτών έχουν καταστήσει τη ΣΣΕ κενό γράμμα.

Η διατήρηση των μνημονιακών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να συστήνουν Ενώσεις Προσώπων που υπογράφουν συμβάσεις με 586 ευρώ μικτά, ή να επικαλούνται τη διαγραφή τους από τις Ενώσεις τους για να μην εφαρμόζουν μια ήδη μειωμένη κατά 15% ΣΣΕ, αποτελεί σε ακόμη μια περίπτωση αποκάλυψη του ποιον στηρίζει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η επίκληση του Γενικού Γραμματέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όσα έχουν συμφωνήσει μαζί της οι κυβερνήσεις της χώρας, τα οποία αναστέλλουν την υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, δεν αποτελεί καμιά δικαιολογία. Ίσα-ίσα είναι ενδεικτική της στρατηγικής στόχευσης που έχει και αυτή η κυβέρνηση, να συνεχίσει στη γραμμή που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, για κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες για Συλλογικές Συμβάσεις.

Η κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής θεωρείται από το Υπουργείο Εργασίας ως «μονομερή ενέργεια» που θα χαλάσει το κλίμα συναίνεσης στις διαβουλεύσεις για το ξεχαρβάλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.  Εμείς απαντάμε σε κυβέρνηση κι εργοδοσία ότι κλίμα συναίνεσης με τους εργαζόμενους του κλάδου δεν πρόκειται να έχουν ποτέ.

Ο αγώνας να επιβάλλουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, θα κλιμακωθεί από το σύνολο του κλάδου. Με μαζικές διαδικασίες, περιοχή την περιοχή, σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε σωματείο, θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Το πόσο, πώς και για πόσο θα πληρωνόμαστε είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των ταξικών μας οργανώσεων.

Καλούμε όλα τα σωματεία να σημάνουν πριν από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου συναγερμό. Να προετοιμαστούμε από τώρα για σκληρούς αγώνες, διεκδικώντας μόνιμη σταθερή, δουλειά, μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε και να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες.

 

 Η Κεντρική Διοίκηση

Περισσότερα

Απαράδεκτη Απόφαση του δικαστηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη με την απόφασή της τάσσεται με την πολιτική...

16 Ιούλη στις 11πμ στο Υπ. Υγείας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε...

Καταγγελία στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης για την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ακόμα ένα επεισόδιο στην προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων του...