Παρέμβαση στο ΝΑΤ ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΕΜΑΓΕΝ- ΠΕΠΡΝ- ΠΕΣ/ΝΑΤ

Δημοσιεύτηκε στις

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΝΑΤ συζητήθηκε η εγκατάλειψη των ναυτεργατών του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» της εταιρείας «ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ».

Με παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων αποφασίστηκε ομόφωνα να πληρωθούν οι ναυτεργάτες. Ταυτόχρονα απαιτήσαμε να απαγορευθεί η ελευθεροπλοΐα του πλοίου με κατάσχεση και πλειστηριασμό από το ΝΑΤ. Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών. Αφήνει ανεξέλεγκτους τους εφοπλιστές και απλήρωτους τους ναυτεργάτες. Χτυπά τις ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.Με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τα υπερήλικα πλοία, δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτεργατών και των επιβατών.

Επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΤ επανέφερε για τρίτη φορά το θέμα της εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των αποθεματικών του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό να λεηλατήσουν τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα του ΝΑΤ. Καταγγείλαμε την τακτική της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΝΑΤ και αποχωρήσαμε. Αυτά τα λεφτά δεν είναι δικά τους. Είναι ο κόπος και ο ιδρώτας των ναυτεργατών. Θα λείψουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ανέργους, τους δικαιούχους και τις οικογένειές μας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όχι μόνο αφήνει άθικτες τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, αλλά χαρίζονται πρόστιμα εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις για κραυγαλέες φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο!

Οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ενθαρρυμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική και τα προνόμια που απολαμβάνουν διαχρονικά, στη συνάντησή τους με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, για την ανανέωση της ΣΣΕ, στις 13/5/2015, ζήτησαν μειώσεις μισθών και πληρωμάτων!!! Δεν υπάρχει ζήτημα σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλημα των ναυτεργατών που να μην είναι σε πορεία όξυνσης, την ώρα που οι εφοπλιστές έχουν κάνει τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι ναυτεργάτες. Στην πρώτη ναυτιλία του κόσμου οι άνεργοι ναυτεργάτες είναι πάνω από 15.000 ενώ ελάχιστοι δικαιούνται τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας. Πάνω από 60 χιλιάδες ναυτεργάτες εργάζονται σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας. Απαιτούμε όλοι να μπαρκάρουν μέσω ΓΕΝΕ με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση σε όλα τα πλοία του νόμου 27/75 «Ελληνική και Ελληνόκτητη Ναυτιλία».

Οι συντάξεις μειώθηκαν πάνω από 50% και αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. Οι Επαγγελματικές Ασθένειες, τα Ναυτικά Ατυχήματα θερίζουν τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, που βάζουν όλο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

Στο κέντρο της προσοχής του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος επιβάλλεται να βρεθούν η υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλειάς, η κατάργηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, η προστασία και η διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η αναβάθμιση μισθών και συντάξεων, η διατήρηση του καμποτάζ της ακτοπλοίας και η ανάπτυξη των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τα ναυτεργατικά σωματεία, άμεσα να συντονίσουμε την πάλη μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, την απορρόφηση όλων των ανέργων με συγκροτημένα δικαιώματα και την κάλυψη όλων των απωλειών.

Να γίνουν συσκέψεις στα σωματεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να συνεδριάσει άμεσα η Ε.Ε. της ΠΝΟ για να απαντήσουμε στην επίθεση των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης με ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, συλλαλητηρίων και απεργιακών αγώνων. ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

  Πειραιάς 14 Μάη 2015

Περισσότερα

Η Θεατρική Παράσταση “Η τρελή του Σαγιό” στο Σπίτι του Αγωνιστή στις 28 Απριλίου

Παράσταση ειδικά διαμορφωμένη για το σπίτι του Αγωνιστή και θεατές  το προσωπικό και εναπομείναντες...

Αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου στην Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Απρίλη ανακοινώνουν με αποφάσεις τους Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων του...

Προσυγκεντρώσεις Απεργιακής Συγκέντρωσης 17ης Απριλίου

Στις 9:30πμ έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 17 Απρίλη. Συγκεκριμένα,...