Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας: Τέρμα στην ομηρία των εργαζομένων στους εργολάβους!

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες δημόσιων μονάδων υγείας η συγκυβέρνηση ετοιμάζει μαζί με το κουαρτέτο νέα επίθεση! Πρέπει να απαντήσουμε μαχητικά αγωνιστικά! Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και οι διαπραγματεύσεις, δεν αφορούν τα δικά μας δικαιώματα, αλλά τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Καμιά ανοχή, καμία αναμονή!

Καμιά ανοχή στην απληρωσιά, στην ανασφάλιστη δουλειά, στη δουλειά με ημερομηνία λήξης. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έδιωξε τους εργολάβους από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι εργολάβοι όμως ζουν και βασιλεύουν. Απειλούν, εκβιάζουν, απολύουν, αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους, την ώρα που αυτοί πλουτίζουν από τον ιδρώτα σας. Οι προσλήψεις μέσω προκηρύξεων και ΑΣΕΠ, είναι πόρτα για δουλειά για λίγους μήνες και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία. Είναι πόρτα, για να βρεθούν αρκετοί άμεσα στην ανεργία με πρόσχημα ότι δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και κριτήρια…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνάντηση, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, για να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ισχυρίστηκε ότι φταίει το ΑΣΕΠ για όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους. Στη δεύτερη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας για να τους καθησυχάσει, υποσχέθηκε αλλαγές στη μοριοδότηση, που όμως και ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν εξασφαλίζει την πρόσληψη των σημερινών εργολαβικών εργαζομένων.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση με συνδικαλιστές, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι οι υπηρεσίες αυτές να δοθούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ – που αποτελούσε και παλαιότερο αίτημα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ), δηλαδή μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης. Η ελληνική και διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της είναι ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με πετσοκομμένους μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων.

Γι΄αυτό, αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει το αίτημα των ταξικών δυνάμεων να φύγουν ΤΩΡΑ οι εργολαβικές εταιρείες και να εξασφαλίσει τη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους. Γι΄αυτό, αρνείται να εξασφαλίσει ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως οι άδειες μητρότητας σε εργαζόμενους που είχαν υπογράψει συμβάσεις έργου, όπως η πληρωμή δεδουλευμένων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών και να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές (μπλοκάκια, συμβασιούχοι, προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.)

Η ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εδώ βασίζεται η «ανάπτυξή» τους για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και έπεται συνέχεια στην επίθεση κυβέρνησης –κεφαλαίου- δανειστών, με νέο πετσόκομμα στις συντάξεις, με νέα φορολογική αφαίμαξη κά. Συνάδελφοι, συναδέλφισες. Αρκετά ματώσαμε! Αρκετά πληρώνουμε για ένα χρέος που δεν είναι δικό μας! Δεν πάει άλλο! Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με οργάνωση παντού, με μαζικούς αγώνες, μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης- Ε.Ε. και τα συμφέροντα των εργολάβων μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας όλων των συναδέλφων, μονίμων, συμβασιούχων και εργολαβικών. Να κλιμακώσουμε τη πάλη σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε υπηρεσία μέσα από μαζικές διαδικασίες! Να απαιτήσουμε την εγγραφή σας στα σωματεία!

Να βάλλουμε στη γωνία τους παλιούς και νέους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που βάζουν εμπόδια στους κοινούς αγώνες με τους μονίμους! Η ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αρνούνται την εγγραφή σας στα σωματεία, στα περισσότερα νοσοκομεία. Στρέφουν τους εργολαβικούς εργαζόμενους ενάντια στους ανέργους. Αναγάγουν το δικαίωμα στη δουλειά σε θέμα κριτηρίων, αποκρύπτοντας τους όρους με τους οποίους θα εργαστούν όσοι και όσες προσληφθούν από το δημόσιο με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» και φτάνουν στο σημείο να βγάζουν ανακοινώσεις (όπως στο ΘΡΙΑΣΙΟ) και να κοροϊδεύουν τους εργολαβικούς ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψη τους στις προκηρύξεις για συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, όταν ακόμη και το Υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκρυβαν τις κυβερνητικές προθέσεις και αποδέχονταν τις συμβάσεις έργου ως «βήμα προς τα μπροστά», αν και γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης, σταθερής εργασίας.

Καλούμε όλα τα σωματεία να απορρίψουν τα κυβερνητικά σχέδια και να στηρίξουντον αγώνα των εργολαβικών και των συμβασιούχων. Να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και να δυναμώσει η διεκδίκηση να φύγουν τώρα οι εργολάβοι, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα που χρωστάνε. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της 6μηνης άδειας μητρότητας με αποδοχές. Καμία απόλυση. Όλες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές.

Αθήνα 9 Μάρτη 2017

Περισσότερα

Σωματείο Γυμναστών – Προπονητών Ν. Αττικής: Συμμετέχει στον αγώνα δρόμου 28 Απρίλη

Το Σωματείο Γυμναστών – Προπονητών Ν. Αττικής, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων Αθήνας...

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα: Για τη συνάντηση με την εργοδοτική Ένωση (HERCA)

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα πραγματοποίησε...

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής: Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη ρατσιστική επίθεση σε συνάδελφο διανομέα

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟ...