Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Προχθές Τετάρτη 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης του Σωματείου για το επόμενο διάστημα. Έγινε πλούσια συζήτηση, ήρθε εμπειρία από τις δυσκολίες που υπάρχουν στους διάφορους χώρους (Μουσικά Σύνολα Δήμων, ΕΡΤ, ελεύθερο επάγγελμα). Από την συζήτηση αναδείχθηκε η θετική εμπειρία από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του Σωματείου στους εργασιακούς χώρους αλλά και η ανάγκη να απλωθεί η δράση μας, να σταθεροποιηθεί η παρέμβασή μας σε κάθε χώρο που εργάζονται μουσικοί.
Έγιναν παρεμβάσεις από εκπρόσωπο του Σωματείου των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθήνας καθώς και από εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών στους ΟΤΑ οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη να προχωρήσει η κοινή δράση των εργαζόμενων μουσικών. Θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου 19 συνδικαλιστικών φορέων των μουσικών από όλη την Ελλάδα και που αφορά το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στις Δημοτικές Πολιτιστικές υποδομές (Μουσικά Σύνολα, Φιλαρμονικές, Δημοτικά Ωδεία) και την ανάγκη άμεσης κρατικής χρηματοδότησης. (Επισυνάπτουμε το κοινό πλαίσιο που συνυπογράφουν τα Σωματεία) καθώς και η απόφαση για κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου προκειμένου να επιδοθεί στον νέο Υπουργό κο Βούτση το κοινό πλαίσιο των Σωματείων και να απαιτήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε την εισήγηση εκ μέρους του Προεδρείου όσο και την συζήτηση που ακολούθησε ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο και ταυτόχρονα το πιο ευάλωτο κομμάτι του κλάδου μας: οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι συνάδελφοι που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο. Κοινή διαπίστωση είναι πως πρέπει να επιμείνουμε στην κοινή δράση εργαζόμενων-ανέργων-υποαπασχολούμενων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο κλείσιμο εκ μέρους του Προεδρείου «θέλουμε τους γνωστούς-επώνυμους μουσικούς στο Σωματείο για να παλεύουν για τα ζητήματα των πιο αδυνάτων, όχι το αντίστροφο».
Εκτιμάται πως η δράση μας ήταν σε θετική κατεύθυνση με την συγκρότηση επιτροπής ανέργων, με την προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με αυτούς τους συνάδελφους και να τους κινητοποιήσουμε, με τις παρεμβάσεις μας σε υποθέσεις πλειστηριασμών, διακοπής παροχής ρεύματος σε βάρος ανέργων συναδέλφων μας. Ταυτόχρονα φαίνεται πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η υπόθεση της κινητοποίησης του πιο ευάλωτου τμήματος του κλάδου μας, και ειδικά των ανέργων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και κυρίως δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λυθεί μόνο με πρωτοβουλίες «από τα πάνω» από το ΔΣ. Πρέπει να είναι καθημερινή μέριμνα του κάθε συνάδελφου το πώς συλλογικά θα σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους μας που υποφέρουν. Αυτή η θέση μας δεν έχει καμία σχέση με «φιλανθρωπία» και άλλα τέτοια εύηχα. Έχει ως αφετηρία την θέση πως η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και πως χρησιμοποιείται ως όπλο στα χέρια του συστήματος προκειμένου να ασκεί πίεση συνολικά στην εργατική τάξη (εργαζόμενους και άνεργους μαζί) προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να αυξάνει συνεχώς τον βαθμό εκμετάλλευσης.
Ο νόμος για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που παρουσιάστηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή, αν κριθεί από το περιεχόμενο και όχι από τον τίτλο του, δείχνει όχι μια τομή αλλά μια συνέχεια του κράτους, ανεξάρτητα από την εναλλαγή κομμάτων και προσώπων στους κυβερνητικούς θώκους: οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως “κόστος” για την κοινωνία, σαν να φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία τους.
Έτσι περικόπτονται τα κρατικά κονδύλια που αφορούν την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και ταυτόχρονα επιδοτούνται οι μεγάλοι επιχειρηματίες για να προσλαμβάνουν ανέργους με εξευτελιστικούς όρους.
Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να εθίσουν τον λαό μας στην φτώχεια και την ανεργία, να τον πείσουν πως είναι μια πραγματικότητα που δεν ωφελεί να την πολεμάμε, αντίθετα να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που μας ρίχνουν.
Εμείς απαντάμε έχοντας στο μυαλό μας τον τεράστιο πλούτο που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, πλούτος ο οποίος δεν εκφράζεται σε καλυτέρευση του συνόλου της ζωής μας αλλά σε εκτόξευση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, σε 600 δις καταθέσεων σε Ελβετικές τράπεζες για μια χούφτα οικογένειες. Έχοντας υπόψη πως το 80% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από την φορολόγηση των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι κλπ) ενώ τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) συμμετέχουν κατά 20%. Έχουμε υπόψη πως από τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού ολοένα και μικρότερο μέρος κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών του λαού (Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός κλπ), αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος πάει στην χρηματοδότηση των Τραπεζικών Ομίλων και στην αποπληρωμή κρατικών δανείων που αφορούσαν την στήριξη της κερδοφορίας των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων. Απαιτούμε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που μέχρι σήμερα ήταν οι κερδισμένοι: οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζικοί όμιλοι τα μονοπώλια του Τουρισμού, του Εμπορίου κλπ, που ακόμα και εν μέσω κρίσης ανακοινώνουν προκλητικές αυξήσεις κερδών που βγαίνουν από την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων.
- Απαιτούμε επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το επιχείρημα πως αυτό θα οδηγούσε τους ανέργους στο να μην αναζητούν εργασία. Η πραγματικότητα είναι πως αυτό θα βοηθούσε τους ανέργους να μην δέχονται εργασία με εξευτελιστικούς όρους, να μην δέχονται να χρησιμοποιούνται ως μέσο εκβιασμού στα χέρια της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζόμενων.
- Στήριξη του εισοδήματος των χαμηλά αμειβόμενων συναδέλφων. Επαναφορά του εποχιακού επιδόματος στο ύψος των 450 ευρώ που ήταν πριν την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου, να το πάρουν όλοι οι συνάδελφοι εφόσον αποδεικνύεται πως δουλεύουν ως μουσικοί, ανεξαρτήτως ενσήμων. Θέσπιση 2ης δόσης για το εποχιακό βοήθημα ή οποία να δίνεται πριν το Πάσχα, ως ένα μέτρο στήριξης των συναδέλφων μπροστά στις γιορτές.
- Ζητάμε να υπάρχει απαλλαγή από κάθε άμεση και έμμεση φορολογία για την λαϊκή οικογένεια, για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί φόροι και τα κάθε λογής χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, διόδια, 5-ευρω στα νοσοκομεία κλπ) που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τους άνεργους που χτυπιούνται από την κρίση. Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των νομικών προσώπων (εταιρίες)
- Φτηνές και ποιοτικές συγκοινωνίες για όλο το λαό, δραστική μείωση του κόστους του εισιτηρίου, δωρεάν μετακινήσεις για ευάλωτες ομάδες (νεολαία, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι)
- Απαιτούμε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους, χωρίς προϋποθέσεις, αξιοπρεπή σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, επανένταξη του επαγγέλματος στην κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με τα αντίστοιχα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τις επιβαρύνσεις για Κράτος-Εργοδοσία.
Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων το οποίο έγινε δεκτό από την Γενική Συνέλευση καλούμε να μην λείψει κανένας συνάδελφος την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 12 στα γραφεία του Συλλόγου προκειμένου να πάμε με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου29) και στον νέο Υπουργό κο Σκουρλέτη προκειμένου να απαιτήσουμε λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων-υποαπασχολούμενων του κλάδου.
Καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών την Τρίτη 17 Μαρτίου μαζί με τα σωματεία των μουσικών που εργάζονται στους ΟΤΑ.
Επίσης ενημερώνουμε πως την Πέμπτη 19 Μαρτίου το ΔΣ του Σωματείου μας μαζί με τα ΔΣ των Σωματείων των Οικοδόμων, του Επισιτισμού-Τουρισμού, της Ναυπογοεπισκευαστικής Ζώνης, των Ναυτεργατών έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας προκειμένου από κοινού να απαιτήσουμε λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων-υποαπασχολούμενων των κλάδων μας. Θα υπάρξει ενημέρωση και ανακοίνωση για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Αν. Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος