Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού (ΠΕΣ ΝΑΤ) : Όλοι 3 Νοέμβρη στην Παναττική Συγκέντρωση

Δημοσιεύτηκε στις

Πάρτε μαζικά αγωνιστικά μέρος στην παναττική Συγκέντρωση στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (στο Δημαρχείο της Αθήνας), την Τετάρτη 3 Νοέμβρη στις 10 το πρωί

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΤΗΣ

Η ΠΕΣ – ΝΑΤ χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν τόσο στην πλατιά Σύσκεψη που οργάνωσε στις 2 Οκτώβρη, όσο και στη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη το πρωί, έξω από το ΝΑΤ και το απόγευμα της ίδιας μέρας στο μεγάλο Συλλαλητήριο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων στο Σύνταγμα. Στη διάρκεια του συλλαλητηρίουσυνδικαλιστική αντιπροσωπεία κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου .Παραδόθηκε σε όλα τα κόμματα, πλην ΧΑ, ζητώντας να συζητηθεί, να στηριχθεί και να γίνει νόμος του κράτους.

Το σχέδιο νόμου ανάμεσα σε άλλα προβλέπει: ● Την κατάργηση των αντεργατικών νόμων

● Την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ● Την κάλυψη των απωλειών

● Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Κριτήριο η στάση κάθε κόμματος απέναντι στο σχέδιο νόμου των Συνδικάτων

Την πρόταση νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και συνυπογράφεται από 513 έως τώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατέθεσε στις 18/10 στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας.

Συνάδελφοι,η νέα δραστική μείωση στις επικουρικές συντάξεις των ναυτεργατών κατά 40,41% αποτελούν κρίκο στην ολομέτωπη επίθεση για την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τρίβουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι που αυτές τις μέρες λαμβάνουν την επιστολή του υπουργού Εργασίας. Εμείς απλώς θα καταγράψουμε τη χειρόγραφη σημείωση ενός συνταξιούχου ναυτεργάτη που επέστρεψε στον αποστολέα της την επιστολή, γράφοντας:

«Απαράδεκτη επιστρέφεται. Ανακριβής, αυθαίρετη, ψευδής»

Στην «Επιστολή» του ο «ψαλιδοχέρης» Κατρούγκαλος έχυσε στην αλήθεια το “μελάνι της σουπιάς”. Ο συριζαίος, υπουργός προσηλωμένος με εμμονή στο ψέμα, παρουσιάζει τη μείωση ως έμμεση αύξηση, αυτό μόνον ταχυδακτυλουργός μπορεί να το εξηγήσει.

Καταφεύγοντας στις γνωστές αλχημείες: Συγκρίνει τις νέες συντάξεις όχι με αυτές που έβγαιναν με το προηγούμενο σύστημα, αλλά με το σύστημα που προέκυπτε από το νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη), το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε, αφού το «πρόλαβε» ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που αποδίδει το νέο σύστημα, η κυβέρνηση αξιοποιεί το εξής παράδειγμα: Με συντάξιμο μισθό 586 €, η κύρια σύνταξη για τα 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα) θα είναι 477 € («εθνική» 384 € και «αναλογική» μόλις 93 €). Οσο για την επικουρική, την οποία δεν μπαίνει καν στον κόπο να καθορίσει, θα είναι μόλις 53 € ! Σύνολο κύριας και επικουρικής με το νέο σύστημα, μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, 530 € μεικτά.

Στο σύστημα που εφαρμοζόταν πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και το οποίο, βέβαια, ουδόλως ανταποκρινόταν στις ανάγκες των συνταξιούχων, με ίδιο συντάξιμο μισθό και με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, η κύρια σύνταξη θα ήταν 486 € (κατώτερα όρια) και 152 € η επικουρική. Σύνολο κύριας και επικουρικής, 638 € μεικτά. Δηλαδή, ο νέος νόμος, για τον οποίο καυχιέται το υπουργείο Εργασίας, κόβει 108 € και μάλιστα από έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας!

Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, συνταξιούχος, αν δεν είχε εισοδήματα από άλλες πηγές, λάμβανε και το ΕΚΑΣ, το οποίο χάνει από φέτος, με αποτέλεσμα η σύνταξή του να μειώνεται κι άλλο.

Επιπλέον, αυτή η περικοπή, που ανέρχεται στο 17% του συνταξιουχικού εισοδήματος σε σχέση με το παλιό σύστημα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις περιπτώσεις που οι νέοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερους συντάξιμους μισθούς και έτη ασφάλισης…

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ

Στην ίδια μεριά του τραπεζιού, απέναντι από τους ναυτεργάτες

Και ενώ οι ναυτεργάτες είναι αντιμέτωποι με την κατάργηση των ΣΣΕ, το λεπίδι στο Ασφαλιστικό, την φοροκαταιγίδα κ.λπ., στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού: ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ την πρόταση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για στήριξη του σχεδίου νόμου για τις ΣΣΕ των ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων. Όταν μάλιστα ξέρουν πολύ καλά το μέγεθος των τρισ. που χάνονται κάθε χρόνο, επειδή οι εφοπλιστές αρνούνται να ασφαλίσουν στην ελληνόκτητη ναυτιλία πάνω από 60 χιλιάδες ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι μειώσεις των συντάξεων, τα ελλείμματα του ΝΑΤ έχουν ως κύρια αιτία την «μαύρη» εργασία.

Δεν τους καίγεται καρφί που το ΝΑΤ έχει σταματήσει να αποδίδει κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά την ψήφιση του ν. 4387 το Μάη του 2016. Το ίδιο ισχύει και για το Εφάπαξ.

Δεν τους καίγεται καρφί ότι με το νόμο έκτρωμα 4387/2016, ανατρέπεται ο νόμος 792/1978, οι μέρες ασφάλισης μας από 360 το χρόνο γίνονται 300 και δεν συμπεριλαμβάνεται η άδεια 96 μέρες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο ποντοπόρος θα χάνει 5 μήνες ασφάλισης το χρόνο (60 μέρες + 96 μέρες άδεια), ενώ ο ακτοπλόος – που έχει λιγότερες μέρες άδεια – περίπου 4 μήνες το χρόνο. Το μέτρο αυτό θα αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι το 2018.

Επιπρόσθετα με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ο νέος νόμος προβλέπει:

● Συντελεστή αναπλήρωσης για τον καθορισμό των συντάξεων τα 40 χρόνια (με 300 μέρες ασφάλισης το χρόνο). Πράγμα αδύνατον για τους ναυτεργάτες.

● Για τον καθορισμό του συνταξιοδοτικού μισθού θα παίρνεται υπόψη ο μέσος όρος μισθών των ΣΣΕ από το 2002 και όχι του τελευταίου χρόνου που ισχύει σήμερα.

Δακτυλοδεικτούμενοι υπηρέτες των εφοπλιστών

Οι εργατοπατέρες της ΠΝΟ όχι μόνο έβαλαν εμπόδια να μη συμμετέχουν οι ναυτεργάτες στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΠΕΣ – ΝΑΤ καισκύλιασαν που οι ναυτεργάτες τους γύρισαν την πλάτη και συμμετείχαν σε αυτές. Αλλά απαξιωμένα πρόσωπα που αποτελούν τη «συνδικαλιστική φρουρά» των εφοπλιστών όπως ο πρόεδρος των Ναυτών Αντ. Νταλακογιώργος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ», Γεράσιμος Μελέτης, έχουν το θράσος να κουνούν το δάκτυλο στην ΠΕΣ – ΝΑΤ και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

Συνάδελφοι, η ΠΕΣ–ΝΑΤαπευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε συνταξιούχους, εργαζόμενους, άνεργους, να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας, την αναπλήρωση των απωλειών.

Τώρα χρειάζεται δυνατή παρέμβαση στις εξελίξεις, να μπει στο κέντρο της πάλης μας η επιθετική διεκδίκηση αιτημάτων, για την αναπλήρωση των απωλειών που έχουμε δεχτεί σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι «μεγάλες μάχες» βρίσκονται μπροστά.

Πειραιάς 25 Οκτώβρη 2016

Περισσότερα

Ομοσπονδία Οικοδόμων : Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει...

Συνδικάτο Καθαριστριών Καθαριστών Αττικής:  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη

 Το συνδικάτο καθαριστριών αττικής και περιχώρων  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη εις...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Ο λόγος για το κατ’ ευφημισμόν Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ). Την ώρα...