ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας : Όλοι την Τετάρτη 14 Ιούνη στη Συγκέντρωση που οργανώνουν Σωματεία – Επιτροπές Αγώνα στις 12 στο Υπουργείο Υγείας

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ την ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΗ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  που οργανώνουν Σωματεία κι Επιτροπές Αγώνα στις 12 στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος!

(επικουρικός, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με μπλοκάκι, εργολαβικός)

Μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που δουλεύουν μέσα στα νοσοκομεία με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, ενοικιαζόμενοι κλπ) ή μέσω εργολαβικών εταιρειών. Πέρα από τα προβλήματα που καθημερινά βασανίζουν όλους μας (εντατικοποίηση, πετσοκομμένοι μισθοί, ανυπαρξία μέτρων για προστασία υγείας και ασφάλειας, απλήρωτες δεδουλευμένες ώρες – εφημερίες κλπ), είναι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια για το αύριο, την απληρωσιά, τις απολύσεις και πολύ συχνά, την εργοδοτική τρομοκρατία. Εκατοντάδες κινδυνεύουν με απόλυση τον Σεπτέμβρη (που λήγουν πολλές συμβάσεις επικουρικών) ή και νωρίτερα (για παράδειγμα οι 28 εργολαβικοί στον ΑΓ. ΣΑΒΒΑ).

Την ίδια στιγμή οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες (ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012). Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγάλο μέρος των προσλήψεων αφορά συμβάσεις κάθε είδους που αντικαθιστούν άλλους συμβασιούχους που απολύονται. Ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα μόλις, εκδόθηκε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων στους ΟΤΑ, καλώντας τους Επιτρόπους να σταματήσουν να υπογράφουν εντάλματα πληρωμής, αλλά και απαιτώντας την επιστροφή των δεδουλευμένων από τις παρατάσεις των συμβάσεων. Αυτή η απόφαση πέρα από το ότι είναι ταφόπλακα για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, είναι παράλληλα, «οδηγός» για τις επόμενες χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση. Αποτυπώνει αυτά που ήδη έχουν σχεδιαστεί για 30.000 απολύσεις συμβασιούχων συνολικά στο Δημόσιο!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες! Αυτά που καταδίκαζε ως αντιπολίτευση, έρχεται να τα εφαρμόσει δήθεν …συντετριμμένη από «έξωθεν πιέσεις».Εσκεμμένα έχει κρατήσει αλώβητη όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των μεγαλοεπιχειρηματιών, προκειμένου να περάσουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα οι κερδοφόρες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελούν οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα και με τα λεγόμενα της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ο.Γεροβασίλη.

Είναι η ώρα να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν με το 3ο και το 4ο μνημόνιο που ψήφισαν πρόσφατα. Έχουν σχέδιο και στόχο και το ακολουθούν μέχρι κεραίας. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι το παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και η επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης», δηλ. ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, αλλά και η κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες αποψιλώνονται από μόνιμο προσωπικό, συρρικνώνονται ή και καταργούνται, η υλικοτεχνική υποδομή αχρηστεύεται και τελικά, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες – φιλέτα κατευθύνονται ολοταχώς στους επιχειρηματικούς ομίλους που σαν τα κοράκια τις περιμένουν για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή την πολιτική ακολουθεί και η σημερινή!

Είναι αποκαλυπτική η απαίτηση των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών για μείωση του δημόσιου τομέα υγείας ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση στον κλάδο.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών, την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Σ’αυτή την κατεύθυνση, προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσο όμως κι αν προσπαθούν η συγκυβέρνηση και το πολιτικό της προσωπικό στα νοσοκομεία να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής, να σπείρουν αυταπάτες, να διασπάσουν επικουρικούς, εργολαβικούς, ενοικιαζόμενους, μόνιμους με απαράδεκτες τακτικές, είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ! Τα πυροτεχνήματα της κυβέρνησης για …απαλλαγή από τα τρωκτικά – εργολάβους έχουν πέσει στο κενό: οι εργολάβοι εξακολουθούν – και τα τελευταία δυο χρόνια – ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία (ακόμη & χωρίς συμβάσεις), ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα.

Δεν δίστασαν (οι κυβερνώντες) να πετσοκόψουν χρονοεπίδομα από προϋπηρεσία, αλλά και εξαιρέσιμες (αργίες – νύχτες) στους συναδέλφους συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ που χρόνια τώρα προσφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία ειδικά στις μονάδες. Δεν δίστασαν ακόμη να βαφτίσουν «ωφελούμενους» τους ταλαιπωρημένους – μακροχρόνια άνεργους – συναδέλφους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, που στηρίζουν με αυτοθυσία από την πρώτη μέρα τα νοσοκομεία παρά τη λειψή εκπαίδευση, με σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη κι εργατικά ατυχήματα. Λες και τους έκαναν χάρη που τους πέταξαν ένα ξεροκόμματο χωρίς να διασφαλίζεται κανένα άλλο εργασιακό δικαίωμα, όπως για παράδειγμα οι αναρρωτική άδεια με αποδοχές. Πολλοί ήταν οι χώροι που πληρώθηκαν μόνο μετά από την πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων κι επιτροπών αγώνα στα κεντρικά του ΟΑΕΔ.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, δεν θα συμβιβαστούμε με τη σημερινή κατάσταση!

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Αν ήθελε, μπορούσε να διώξει τους εργολάβους “μ’ένα νόμο – μ’ένα άρθρο”. Μπορούσε να προσλάβει τους συναδέλφους επικουρικούς – εργολαβικούς – ή συμβασιούχους με μόνιμη & σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αντίθετα, τα διάφορα μοντέλα ατομικών συμβάσεων που νομοθέτησε (είτε έργου, είτε εξαρτ.εργασίας) όπου εφαρμόστηκαν έδειξαν ότι η εκμετάλλευση κι η καταπάτηση δικαιωμάτων παραμένει ακόμη και χωρίς εργολάβο ή πιο σωστά, με τον ίδιο τον εργαζόμενο ως εργολάβο ή με το νοσοκομείο ως εργολάβο!

Δεν αρκεί όμως μόνο να αγανακτούμε. Πρέπει να παλέψουμε για το δίκιο μας!

 

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο αγώνας αυτός θα είναι εύκολος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας πέρα από την συγκυβέρνηση, θα έχουμε και τις διοικήσεις και τους εργολάβους, αλλά και τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές παλιούς και νέους! Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται και να εξωραΐζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενώ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ, κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψουν τα κόμματα τους στην κυβερνητική εξουσία για να αναλάβουν τη συνέχιση του αντιλαϊκών μέτρων.

Μαζί, καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες: ότι μπορούμε να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο» από την οποία τάχα θα βγουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι!!! Μιλάνε δήθεν για την «ενότητα των εργαζομένων» ενώ αρνούνται το δικαίωμα εγγραφής στα Σωματεία των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και των εργολαβικών και εμποδίζουν με κάθε τρόπο τον κοινό αγώνα με τους μόνιμους.

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ο ενωμένος αγώνας με τους υπόλοιπους συναδέλφους υγειονομικούς και των άλλων νοσοκομείων, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους! MΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων είναι η συνολική σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές, με αιτήματα που αναδεικνύουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως η μόνιμη και σταθερή εργασία. Ό,τι χρειάζεται για να ζει ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια.

Ξέρουμε καλά ότι ΤΡΕΜΟΥΝ τον οργανωμένο – συλλογικό αγώνα γι’αυτό και τα παπαγαλάκια τους μόλις ανακοινώθηκε η κινητοποίηση άρχισαν να διαδίδουν ότι ο υπουργός θα φροντίσει για ετήσια επέκταση των συμβάσεων!

  • Οι συνάδελφοι επικουρικοί – εργολαβικοί – συμβασιούχοι δεν σταματούν στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες κι υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση.Άρα,μόνιμη πρέπει να είναι κι η εργασιακή τους σχέση. ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΛΑΣΤΙΧΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠ΄ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – όχι στη σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ εργολαβικών, επικουρικών, συμβασιούχων ΟΑΕΔ – ΚΕΕΛΠΝΟ, ενοικιαζόμενων κλπμαζικέςπροσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες

  • ΣΤΑΘΕΡΗ & ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματαΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ να πληρωθούν εδώ και τώραόλα τα δεδουλευμένα.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των «απογευματινών» επί πληρωμή...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα

Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα που διεκδικεί ...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Συνεχίζουμε Κλιμακώνουμε με απεργία τη Μ. Τετάρτη 1η Μάη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ Με Απεργία τη Μ. Τετάρτη 1η ΜΑΗ και συγκέντρωση στις 10:30πμ στο...