ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Προαπαιτούμενο μόνο ο αγώνας για τα δικαιώματά μας

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μπροστά στην επικείμενη 3η αξιολόγηση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόκεται να φέρει τις επόμενες μέρες πρός ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με κωδικοποίηση σειράς αντιλαϊκών-αντεργατικών διατάξεων, καθώς και μέτρων που παραχωρούν τσάμπα ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και ευκαιρίες κερδοσκοπίας με αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Παίρνονται όλα τα μέτρα για τη διευκόλυνση της δράσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μεταξύ αυτών οι ιδιωτικοποιήσεις, οι φοροελαφρύνσεις υπέρ των κεφαλαιοκρατών, η παράδοση των φυσικών πόρων στο μεγάλο κεφάλαιο, η νομική διευκόλυνση της διαδικασίας των επιχειρηματικών πτωχεύσεων σε βάρος πρώτα-πρώτα των εργαζόμενων κλπ.

Πιό συγκεκριμένα ως πρώτο προαπαιτούμενο προβάλλει ο νόμος για την παρεμπόδιση της απεργίας από τα σωματεία, θέλοντας να «καθαρίσουν» το δρόμο της εντεινόμενης επίθεσης των αφεντικών και της εξουσίας τους από την οργανωμένη αντίσταση και διεκδικητική πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.

Θέλουν χωρίς αντίσταση να περάσουν και νέα μέτρα για το τσάκισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει στα χαρτιά, την παραπέρα κατακρεούργηση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, με μειώσεις σε όλα τα επιδόματα, τσεκούρι ως και 30% στις συντάξεις. Συνεχή περιορισμό των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τη μείωση της υγειονομικής δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αυξάνουν τις εργατικές εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ που ισσοροπεί σε τεντωμένο σκοινί χάρι στις υπέρογκες αναδρομικές κρατήσεις των εργαζόμενων, ενισχύουν τη εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας.

Επίσης με τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης των φόρων οι ασφαλιστικές εισφορές πάνε στο κράτος και όχι στα Ταμεία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατοχύρωση μόνο της κατώτατης σύνταξης πείνας της λεγόμενης εθνικής, και όποιος θέλει μεγαλύτερη πρέπει να πληρώνει εισφορές για ανταποδοτική είτε σε επαγγελματικό ταμείο είτε σε ιδιωτική ασφαλιστική.

Θέλουν ακόμη να διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, τις κατασχέσεις κλπ.

Απλοποιούν την εργατική νομοθεσία με την «κωδικοποίησή της» καταργώντας ότι έχει ακόμη απομείνει από μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε εργοδοσία και κράτος σε όφελος των καπιταλιστών. Σ’αυτό επίσης αποσκοπούν οι όποιες αλλαγές ετοιμάζουν στη Δικαιοσύνη.

Στον κλάδο έχουμε ως τώρα, ιδιαίτερα αρνητική πείρα αφού σε μία σειρά επιχειρήσεις αξιοποιούνται στο μέγιστο όλα τα μέχρι σήμερα νομοθετημένα αντεργατικά μέτρα αλλά και αυτά που πρόκειται να νομοθετηθούν.

Η διαχρονική στάση των πλειοψηφιών των ηγεσιών των Ενώσεων στην παρεμπόδιση των αγώνων, αντιπαραθέτοντας τη διαβούλευση για να δίνεται χρόνος και χώρος σε εργοδοσία και κυβέρνηση, έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Μαζική ανεργία και απληρωσιά, απολύσεις επί απολύσεων, ατομικές συμβάσεις με ανύπαρκτα εργατικά δικαιώματα. Και την ίδια ώρα, τα αφεντικά των ΜΜΕ παζαρεύουν με την κυβέρνηση για μέτρα ενίσχυσης των εκδοτικών δραστηριοτήτων τους στην πλάτη των εργαζόμενων στον Τύπο και των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων τους, για το πόσο θα κερδίσουν από τη διαδικασία αδειοδότησης οι καναλάρχες σε συνδυασμό με την καταστρατήγηση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την βαρβαρότητα και τη φτώχεια, την πολιτική που κόβει κομμάτια από τη ζωή μας τσακίζοντας τα δικαιώματα μας και εμποδίζοντας την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών μας για να μεγαλώνει ο πλούτος των αφεντικών. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη λογική ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν αυτή την πολιτική θέλουν ο λαός να συμβιβαστεί με τη ζωή-κόλαση που του επέβαλαν και συνεχίζουν με μένος να επιβάλουν, θέλοντας να τον εξαναγκάσουν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις και να στηρίξει τους στόχους του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της με τον νόμο ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Αν οι προσανατολισμένοι, οργανωμένοι αγώνες δεν επιδρούσαν στην αντίσταση και στην καταδίκη των μέτρων και της πολιτικής τους, δυσκολεύοντας την απρόσκοπτη αντεργατική δράση τους, συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου αργά ή γρήγορα της μαζικής ταξικής αντεπίθεσης για να φέρουν, μικρά ή μεγαλύτερα αποτελέσματα, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους δεν θα είχαν κανένα λόγο να επιβάλλουν περιορισμούς.

Η υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής προϋποθέτει τη θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών, τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος ώστε να βρεθούν οι εργαζόμενοι ανοργάνωτοι στα νύχια των εργοδοτών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν η ίδια κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για όσους αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Συμπαραστάτες στην προσπάθεια να περάσει η κυβέρνηση τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις έχει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ που με άθλια επιχειρήματα στη ΓΣΕΕ απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να κηρυχθεί πανεργατική απεργία όταν το πολυνομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

Το ίδιο και το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ που δύο φορές απέρριψε την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο σημερινό Δ.Σ.

Η πλειοψηφία αυτών των δυνάμεων στηρίζει την καπιταλιστική ανάκαμψη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αυτοί που ενισχύουν την αυταπάτη ότι κάτι καλύτερο θα ακολουθήσει τα μνημόνια, που σπέρνουν την απογοήτευση και την μοιρολατρία στους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αυτή η νέα επίθεση κυβάρνησης-αφεντικών πρέπει να πάρει ακόμη πιο μαζική, αποφασιστική αγωνιστική απάντηση. Στο χέρι μας είναι να δώσουμε τέτοια απάντηση.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ με εμπιστοσύνη στις ζωντανές δυνάμεις του Κλάδου, καλεί κάθε τίμιο εργαζόμενο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Συλλογικά να αναλάβουμε δράσεις για να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς για τα νέα μέτρα που φέρνει η 3η αξιολόγηση. Είμαστε σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κοινητοποήσεις, όποτε η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να δώσουμε οι εργαζόμενοι τη δική μας απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, με συνελεύσεις στους τόπους δουλιάς παίρνοντας αποφάσεις από τα κάτω που θα καλούν τις Ενώσεις σε προκύρηξη απεργίας και οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Παλεύουμε ενάντια στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

Κάτω τα χέρια από την απεργία και τα συνδικάτα!

Παλεύουμε για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, διεκδικούμε :

. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους μισθούς.

  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

  • Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη.

 

Περισσότερα

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjBmH95 ΒΙΝΤΕΟ Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα https://youtu.be/uzDQ61_uWNE Σε εξέλιξη η πορεία των προσυγκεντρωσεων προς το Σύνταγμα https://youtu.be/ehCl52gB8Cw Τα κέρδη...

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία, τις μαζικές απεργιακές...

Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης τη Κυριακή 21 Απρίλη

Το ΠΑ.Μ.Ε καλεί σε συμμετοχή στη 41η Μαραθώνια πορεία ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στις...