Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου : Δίνουμε όλοι το αγωνιστικό παρών στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Να αποτελέσει η απεργία της 14 Δεκέμβρη τη δική μας αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα φτωχοποίησης του λαού που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μέτρα που στο επίκεντρό τους έχουν την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στην απεργία και το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, τις μειώσεις των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.

Αποδεικνύεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι αποτελούν εικονική πραγματικότητα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» ή το «τέλος» δήθεν τον Αύγουστο του 2018 των μνημονίων. Άλλωστε η ίδια κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα και για τα έτη 2019- 2020 και έχει δεσμευτεί ότι η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί μέχρι το 2060 στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους.

Η ανάπτυξη που τάζουν θα πατήσει στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων θα έρθει μέσα από την μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Με την κινητικότητα και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση, την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, τα ωράρια λάστιχο, όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλιστεί για την εργοδοσία από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Φέρνουν συνέχεια νέα μέτρα και ζητάνε θυσίες από το λαό για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του 2018 που προβλέπει νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για τα λαϊκά στρώματα φέρνει αύξηση της φοροληστείας κατά 1 δις και παράλληλα μείωση κατά 500 εκ. στις δαπάνες για ιατρική περίθαλψη και κοινωνική προστασία με στόχο να επιτευχθούν τα ματωμένα πλεονάσματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν. Θέλει έτσι να θωρακίσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη αποτελεί μεγάλη αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την κυβέρνησή του και η επιτυχία της χρειάζεται να γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου, του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά. Να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και στον κλάδο μας, εκεί που είχαμε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, την αυξανόμενη δράση των εργολάβων, εκεί που δόθηκε η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ. Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα και τη φτώχεια, με τη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα.

  Να δημιουργηθεί απεργιακό κλίμα και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων εργαζομένων στην απεργία και τα συλλαλητήρια. Για να ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης, του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, όλους αυτούς που βάζουν διαχρονικά πλάτη να περνάει η αντεργατική πολιτική, που δεν κάνουν τίποτα για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Για τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο που έχουμε, αυτόν του οργανωμένου αγώνα για να βάλουμε εμπόδια σε αυτήν την πολιτική και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να περάσουμε στην αντεπίθεση με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Διεκδικούμε:

  •  Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  •  Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  •  Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  •  Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  •  Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  •  Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  •  Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

 

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Ομόνοιας , ώρα 10.30 το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Αγωνιστικά

Περισσότερα

Σύλλογος Συνταξιούχων (ΙΚΑ) ΕΦΚΑ Ν. Αχαΐας: 1η Μάη Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Ο Σύλλογος Συνταξιούχων (ΙΚΑ) ΕΦΚΑ Ν. Αχαΐας «Η Αναγέννηση» μαζί με τον Σύλλογο...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Οι αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου θα κερδίσουν!

1η Μάη 2024 Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Οι αγώνες των εργαζομένων όλου του...

Κοινό ψήφισμα συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο της δικαιοσύνης ενάντια στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΝΑ...